• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Alibaba: Εξαγοράζει εταιρία delivery και ισχυροποιεί την παρουσία της στην Κίνα

    • Bloomberg


    Η Alibaba Group Holding Ltd. προχωρά στην εξαγορά της Ele.me, μίας start up εταιρίας παράδοσης φαγητού στην Κίνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της στην γοργά αναπτυσσόμενη αγορά delivery της χώρας.

    Η αποτίμηση της εταιρίας ανέρχεται στα 9,5 δισ. δολ., ανέφερε η Alibaba, χωρίς ωστόσο να αναφέρει πόσα θα πληρώσει για την εξαγορά. Σημειώνεται ότι η Alibaba και οι θυγατρικές της Ant Small και Micro Financial Services Group Co. κατείχαν ήδη το 43% της Ele.me. Η Alibaba κατέβαλε μετρητά και απέκτησε όλες τις υπόλοιπες μετοχές, οι οποίες ανήκαν προηγουμένως στην Baidu Inc., σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η εταιρία Ele.me – που σημαίνει “Μήπως πεινάς;”- διαθέτει ένα “στρατό” συνεργατών με μοτοσικλέτες που κάνουν delivery σε ολόκληρη τη χώρα και συναγωνίζεται για την πρωτιά στην τοπική βιομηχανία με την Meituan Dianping, μια start up που στηρίζει η αντίπαλη εταιρία της Alibaba, η Tencent Holdings Ltd. Η αγορά αυξάνεται καθώς οι άνθρωποι όλο και περισσότερο στρέφονται στα smartphones τους για να παραγγέλνουν φαγητό, να προγραμματίζουν τα ραντεβού περιποιήσης και ομορφιάς και να προσλαμβάνουν οικιακούς βοηθούς. Πρόκειται λοιπόν για μία στρατηγικής σημασίας κίνηση για την Alibaba και την Tencent, ως μέσο προώθησης των αντίστοιχων υπηρεσιών πληρωμών τους.

    “Ως μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, το delivery τροφίμων αποτελεί το μοναδικό σημαντικό σημείο εισόδου στον τομέα των τοπικών υπηρεσιών”, δήλωσε σε  μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Daniel Zhang, διευθύνων σύμβουλος της Alibaba Group. “Μπορούμε ήδη να δούμε ότι ένα τεράστιο, πολυδιάστατο τοπικό δίκτυο άμεσης παράδοσης που διαμορφώνεται μέσω μιας υπηρεσίας παράδοσης τροφίμων, θα αποτελέσει ουσιαστικό κομμάτι της εμπορικής υποδομής”.

    Το Bloomberg News είχε επισημάνει από τον Φεβρουάριο τα σχέδια της Alibaba για εξαγορά όλου του ποσοστού συμμετοχής στην Ele.me. Σημειώνεται ότι η αντίπαλη ομοειδής εταιρία, η Meituan έχει γίνει μια από τις πιο πολύτιμες νεοσύστατες επιχειρήσεις στον κόσμο. Η εταιρία έχει στόχο να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, με αποτίμηση τουλάχιστον 60 δισ. δολαρίων.

    Η συμφωνία με την Ele.me αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού ανάπτυξης της μεγαλύτερης εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. Η Alibaba έχει επίσης πραγματοποιήσει επενδύσεις σε παραδοσιακούς λιανοπωλητές, συμπεριλαμβανομένης της αλυσίδας πολυκαταστημάτων Intime Retail Group Co. και της Walmart.

    Ο Zhang Xuhao, ιδρυτής της Ele.me, θα γίνει πρόεδρος της εταιρίας, ενώ ο Wang Lei, αντιπρόεδρος του ομίλου Alibaba, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Ele.me, ανέφερε η εταιρία.

    Η Alibaba συνεχίζει την επέκταση της στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στην Ασία. Τον περασμένο μήνα, η εταιρία δήλωσε ότι θα επενδύσει άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Lazada Group SA για να ενισχύσει την παρουσία της στη Νοτιοανατολική Ασία.

    Η συμφωνία με την Ele.me μπορεί να μειώσει βραχυπρόθεσμα τα περιθώρια κέρδους, αλλά η Alibaba έχει πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιες εξαγορές αποκομίζοντας κέρδη στο μέλλον. Απόκτησε την υπηρεσία βίντεο Youku Tudou και τον πάροχο χαρτογράφησης AutoNavi, για παράδειγμα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ