• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτή η χώρα είδε την οικονομία της να εκτοξεύεται κατά 38% στο τρίτο τρίμηνο

    • Bloomberg

    Πηγή: bloomberg


    Η οικονομία του Ισραήλ σημείωσε το καλύτερο τρίμηνο από το 1995, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά μετά την χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

    Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 37,9% κατά το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η επίδοση ξεπέρασε τη μέση πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ κατά 24%, όπως αποτυπώθηκε σε έρευνα του Bloomberg.

    Η ανάκαμψη έρχεται μετά τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση που σημείωσε η συγκεκριμένη οικονομία εδώ και τουλάχιστον 45 χρόνια.

    Το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 29%, καθώς η χώρα επέβαλε ένα αυστηρό lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, που εμφανίστηκε νωρίς στη χώρα. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο οι περισσότεροι περιορισμοί χαλάρωσαν, πριν αλλάξει και πάλι το σκηνικό με αποτέλεσμα να επιβληθεί στις 18 Σεπτεμβρίου ένα δεύτερο lockdown.

     

    Israel's coronavirus cases fell after the latest shutdown

    Η εκτόξευση του τρίτου τριμήνου προήλθε κατά κύριο λόγο από την αύξηση κατά 44,6% της εξαγωγής αγαθών και υπηρεσιών, το άλμα 43,1% της παραγωγής των επιχειρήσεων και την αύξηση κατά 42% στην ιδιωτική κατανάλωση. Άλλοι παράγοντες που οδήγησαν στη μεγάλη ανάπτυξη ήταν η αύξηση των επενδύσεων κατά 7,3% και η άνοδος κατά 5,1% των δημοσίων δαπανών. Ο μοναδικός κλάδος με πτώση ήταν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που υποχώρησαν κατά 6%.

    Η χώρα τώρα ανοίγει σταδιακά και πάλι μετά το δεύτερο lockdown, ωστόσο οι πολιτικοί λένε ότι οι περιορισμοί θα αρθούν πιο αργά σε σχέση με το πρώτο κλείσιμο της οικονομίας.

    Τα καταστήματα λιανικής έχουν ξανανοίξει, αλλά εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κλειστοί χώροι διασκέδασης παραμένουν κλειστοί.

    Έρευνα της Τράπεζας του Ισραήλ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί από 5% έως 6,5% φέτος, γεγονός που θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του ξεσπάσματος της πανδημίας.

     

    Peter Thiel: Ο δισεκατομμυριούχος, ανατρεπτικός επενδυτής που ίδρυσε την Paypal και επένδυσε σε Facebook, Spotify και Airbnb

    Τα αδέλφια που απέκτησαν περιουσία 22 δισ. δολαρίων επενδύοντας στις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19

    Margarita Louis-Dreyfus: Ιστορική συμφωνία πώλησης από την δισεκατομμυριούχο κληρονόμο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ