• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Peter Thiel: Ο δισεκατομμυριούχος, ανατρεπτικός επενδυτής που ίδρυσε την Paypal και επένδυσε σε Facebook, Spotify και Airbnb

    Peter Thiel


    “Ο ανταγωνισμός είναι για τους χαμένους.” Αυτό υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel που μιλάει ξανά και ξανά για τον βασικό του κανόνα προς την επιτυχία.

    Αυτό που θέλει να πει με τη φράση του είναι ότι πρέπει να πηγαίνεις εκεί που οι άλλοι δεν έχουν πάει ακόμη, κάτι που έκανε με επιτυχία στη δεκαετία του 1990 συνιδρύοντας την PayPal Holdings Inc. και στη συνέχεια ακόμη πιο πετυχημένα, στη δεκαετία του 2000, όταν επένδυσε 500.000 δολάρια σε ένα νεαρό με κουκούλα από το Χάρβαρντ, για μία εφαρμογή που ονομάζονταν Facebook.

    Η διαφορετική του σκέψη ήταν αυτή που έκανε τον Thiel έναν πλούσιο άνθρωπο -για την ακρίβεια πλουσιότερο από ποτέ, με την εταιρεία εξόρυξης δεδομένων, Palantir Technologies Inc., να εκτινάσσεται στο χρηματιστήριο. Σήμερα η περιουσία του ανέρχεται σε 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

    Αλλά αν, από ένα σημείο και μετά, τα χρήματα είναι απλώς ένας τρόπος για να διατηρήσει κάποιος το σκορ του, ακόμη και η τελευταία ανατρεπτική κίνηση με την Palantir αποτυπώνει το γεγονός ότι ο Peter Thiel μπορεί να είναι ένας από τους καλύτερους επενδυτές στη Silicon Valley, αλλά το ιστορικό του είναι μπερδεμένο.

    Η ίδια, κόντρα στο ρεύμα, προσέγγιση ήταν αυτή που του απέφερε σημαντικά κέρδη, όταν αποφάσισε να επενδύσει νωρίς στις SpaceX, Spotify Technology SA και Airbnb Inc. Δίπλα στον Mark Zuckerberg, η περιουσία του Thiel είναι ψίχουλα. Ο Zuckerberg έχει περιουσία 104,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Elon Musk, ένας άλλος μεγιστάνας του οποίου η αρχική περιουσία γεννήθηκε από το PayPal, διαθέτει 102,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μόνο φέτος, η περιουσία του αυξήθηκε κατά 75 δισ. δολάρια.

    Οι λανθασμένες κινήσεις

    Η μεγαλύτερη νίκη του, το Facebook Inc., ήταν επίσης και η μεγαλύτερη του απώλεια. Πούλησε το μεγαλύτερο μέρος του μεριδίου του το 2012 μέσω ενός προκαθορισμένου σχεδίου διάθεσης  μετοχών σε μέση τιμή κάτω των 20 δολαρίων ανά μετοχή. Η εισβολή του στα hedge funds ήταν καταστροφική, αφού δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της παγκόσμιας οικονομία και των αγορών.

    Ο Thiel ίδρυσε την Clarium Capital περίπου την ίδια στιγμή που πούλησε από την PayPal. Ξεκίνησε το hedge fund με 10 εκατομμύρια δολάρια, ως επί το πλείστον δικά του χρήματα, και προσπάθησε να κερδίσει μέσα από τις μεταβολές της αγοράς που προκάλεσαν τα παγκόσμια γεγονότα.

    Η Clarium αρχικά άνθισε καθώς αρκετές από τις προβλέψεις του Thiel ήταν σωστές, ιδιαίτερα όσον αφορά το αυξανόμενο κόστος του πετρελαίου και την κατάρρευση της αγοράς κατοικιών των ΗΠΑ. Στο αποκορύφωμά του, στα μέσα του 2008, το ταμείο διαχειρίζονταν 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Ωστόσο, το 2010 οι αποδόσεις μειώθηκαν κατά περίπου 23%, καταγράφοντας απώλειες για τρίτο συνεχόμενο έτος, καθώς η οικονομία ανέκαμψε και το πετρέλαιο υποχώρησε. Τα περιουσιακά στοιχεία της Clarium μειώθηκαν και ο Thiel κατέληξε να μετατρέψει το fund σε ιδιωτικό επενδυτικό όχημα, κυρίως για τον εαυτό του.

     

    Founder's Funds

    Ο Thiel γεννήθηκε στη Γερμανία και σπούδασε νομική, αλλά στήριξε την καριέρα του στις επενδύσεις. Όντας φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, υιοθέτησε τις ιδέες του καθηγητή Rene Girard, ενός φιλόσοφου που ισχυρίζονταν ότι οι άνθρωποι διαμορφώνουν τις επιθυμίες τους με βάση αυτό που θέλουν οι άλλοι. Με άλλα λόγια, αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον.

    Φιλελεύθερες τάσεις

    Αυτή η άποψη επηρέασε την επιλογή των επενδυτικών του στόχων -αν λάβουμε υπόψη τη συμπεριφορά των χρηστών στο Facebook – και διαμόρφωσε την σκέψη του. Συν-ίδρυσε το PayPal με την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν μια μέθοδο πληρωμής που να είναι βολική, ασφαλής και προστατευμένη. Ωστόσο, οι φιλελεύθερες σκέψεις του συγκρούστηκαν κατά καιρούς με τις ενέργειές του, όπως η αγκαλιά με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2016 και η συν-ίδρυση της Palantir, της οποίας μεγάλο μέρος των εσόδων βασίζεται σε κυβερνητικές συμβάσεις.

    «Το λογισμικό της εταιρείας είναι κρίσιμο για διάφορες αμερικανικές υπηρεσίες», έγραψε ο αναλυτής της της Morningstar Inc, Mark Cash, σε σημείωμα του τη Δευτέρα. Η Palantir δημοσίευσε το πρώτο report οικονομικών στοιχείων ως δημόσια εταιρεία την Πέμπτη, και εκτίμησε ότι αναμένει αύξηση των πωλήσεων το επόμενο έτος.

    Ο Thiel έχει επίσης διαθέσει χρήματα σε project που αφορούν την εκτόξευση διαστημόπλοιου στο διάστημα. Συν-ίδρυσε το Ινστιτούτο Seasteading Institute, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που προωθεί τη δημιουργία τεχνητών πλωτών νησιών και έκανε δωρεά σε ένα ίδρυμα που επικεντρώνεται στην επέκταση του προσδόκιμου της ανθρώπινης ζωής, με σλόγκαν «κάνοντας τα 90, τα νέα 50», σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Επιβεβαιώνοντας την απαισιοδοξία του για το μέλλον του κόσμου, αγόρασε ακίνητα στη Νέα Ζηλανδία, ένα από τα αγαπημένα μέρη όσων θέλουν να γλυτώσουν όταν θα έρθει το τέλος του κόσμου.

    Παράλληλα, χρηματοδότησε, επενδύοντας 100 εκατ. δολάρια, την Mithril Capital, μια εταιρεία επενδύσεων που ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της Clarium και τελικά έκανε πιο πολλά πρωτοσέλιδα για τα νομικά της προβλήματα παρά για τις αποδόσεις της.

    Ακόμη και στο θέμα της φιλανθρωπίας, ο Thiel έχει η δική του οπτική. Το ίδρυμα του, Thiel Foundation έχει θεσπίσει μια υποτροφία που χορηγεί 100.000 δολάρια σε έναν φοιτητή, με την προϋπόθεση ότι θα αφήσει για λίγο ή θα εγκαταλείψει το κολλέγιο, για να “χτίσει νέα πράγματα”.

    Η επένδυση στο Facebook

    O Thile, στήριξε το νομικό αγώνα του Hulk Hogan που έκανε αγωγή στον ιστότοπο  Gawker το 2016. Το δικαστήριο αποζημίωσε τον Hogan με 140 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα να χρεοκοπήσει τόσο ο ιστότοπος όσο και ο ιδρυτής του, Nick Denton.

    Ωστόσο, η πιο επιτυχημένη επένδυσή του είναι αυτή που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε πλήρως. Την περίοδο της αρχικής δημόσιας προσφοράς του Facebook το 2012, το αρχικό ποσοστό του Thiel ήταν 2,5% και εκτιμήθηκε στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμμετοχή θα αξίζει σήμερα 12,3 δισεκατομμύρια δολάρια αν ο Thiel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου, δεν είχε πουλήσει περισσότερο από το 1/3 του ποσοστού του κατά την αρχική δημόσια προσφορά. Πούλησε τις υπόλοιπες μετοχές αργότερα, την ίδια χρονιά.

    Ωστόσο, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι ο πλούτος από μόνος του αποτελεί τον βασικό στόχο του Thiel.

    «Νομίζω ότι ο Peter παρακινείται πραγματικά από κάποια περιέργεια, σχεδόν σαν να κινεί τα πιόνια σε μια σκακιέρα», δήλωσε ο Ryan Holiday, συγγραφέας του «Conspiracy: Peter Thiel, Hulk Hogan, Gawker and the Anatomy of Intrigue».

    “Μπορεί να μην συμφωνείς πάντα με τις κινήσεις, αλλά είναι δύσκολο να μην σεβαστείς το τολμηρό του στυλ”.

    Τα αδέλφια που απέκτησαν περιουσία 22 δισ. δολαρίων επενδύοντας στις ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19

    Ο διαχειριστής κεφαλαίων που απέφυγε τις μετοχές που ευνοήθηκαν από την Covid-19 και δικαιώθηκε

    Ιταλία: Εντείνονται οι πιέσεις στους δισεκατομμυριούχους Benetton να φύγουν από τους αυτοκινητόδρομους

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ