• Πολιτική

    Τουρκικές απειλές και αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για την παροχή ασύλου

    Τούρκοι αξιωματικοί


    Νέα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκάλεσε η απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να χορηγήσει άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας η απόφαση χαρακτηρίζεται ως «πολιτική» και η Αθήνα προειδοποιείται για τις «επιπτώσεις» που θα υπάρξουν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αίτημα ακύρωσης της απόφασης για παροχή ασύλου στον Τούρκο.

    Ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα πριν από έναν μήνα είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα αυτό, εξαπολύοντας πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον για ασυνέπεια.

    Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί για την έκδοση των πραξικοπηματιών. Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στην ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε έντονα στην απόφαση τονίζοντας πως «η Ελλάδα απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση». «Χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και έχει ανοίξει την αγκαλιά της σε πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση», τονίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας και συνεχίζει: «Η Ελλάδα, δεν έδειξε την απαιτούμενη και αναμενόμενη συνεργασία κατά των εγκλημάτων και τρομοκρατίας, καθώς εμπόδισε την εκδίκαση στην Τουρκία όσων στόχευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα και σκότωσαν εκατοντάδες πολίτες μας».

    Αυτή η απόφαση, προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ, θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα και αναμφισβήτητα θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις και τις περιφερειακές συνεργασίες με την Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

    Για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

    Την ίδια ώρα σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται εντός συνόρων η αίτηση ακύρωσης της παροχής ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό.

    Με ανακοίνωσή της η ΝΔ ζητούσε εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης. «“Ως κράτος δικαίου η Ελλάδα σέβεται την διάκριση των εξουσιών” και “πράττει τα δέοντα για να έχουν δίκαιη δίκη” οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί δήλωσε προσφάτως ο κ. Αλ. Τσίπρας και μάλιστα παρουσία του Τούρκου Προέδρου κ. Ταγίπ Ερντογάν. Κατόπιν τούτου το ερώτημα που έχουν οι πολίτες και οφείλει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι αυτονόητο: Για ποιο λόγο η κυβέρνηση υπέβαλε σήμερα αίτηση ακύρωσης κατά της χορήγησης πολιτικού ασύλου που αποφάσισε η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών για τον πρώτο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς;», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ.

    Με κοινοποίηση του στο Twitter απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Η ΝΔ προφανώς αγνοεί ότι οι δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου είναι διοικητικά όργανα και κάνει λόγο για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Τη στιγμή μάλιστα που η αίτηση ακύρωσης παραπέμπει το θέμα ακριβώς στην κρίση της Δικαιοσύνης. Πώς όμως η ΝΔ να τα πάει καλά με τη διάκριση των εξουσιών όταν ο κος Μητσοτάκης μπερδεύει τον Μοντεσκιέ με το Ρουσώ…», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους- Του χορηγήθηκε άσυλο – «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκληρή αντίδραση από την Άγκυρα: «Η χορήγηση ασύλου σε πραξικοπηματία θα έχει επιπτώσεις»



    ΣΧΟΛΙΑ