• Διεθνής πολιτική

    Σκληρή αντίδραση από την Άγκυρα: «Η χορήγηση ασύλου σε πραξικοπηματία θα έχει επιπτώσεις»

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Με «επιπτώσεις» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απειλεί η Άγκυρα στην πρώτη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην είδηση για τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οχτώ Τούρκους αξιωματικούς από την ελληνική δικαιοσύνη. Μάλιστα η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πρόκειται για απόφαση με «πολιτικά κίνητρα».

    «Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d’etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση» τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

    «Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα» προειδοποιεί η ανακοίνωση της Άγκυρας.

    Η αντίδραση έρχεται μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου να παρείχε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, με το οποίο οι συνολικά οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην γείτονα χώρα. Όπως αναφέρει στην απόφασή της, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους.

    Ο Τούρκος αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθερος ένας από τους 8 Τούρκους- Του χορηγήθηκε άσυλο – «Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: «Οι Τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα»



    ΣΧΟΛΙΑ