• Πολιτική

    Το σάπιο πολιτικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ: Aπό τον Kαλογρίτσα στον Πολάκη

    Καλογρίτσας

    Χρήστος Καλογρίτσας


    Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100.000 ευρώ που πήρε από την Attica Bank ο Παύλος Πολάκης δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία. Γιατί μόλις λίγα χρόνια πριν είχαμε μία περίπτωση με πολλές ομοιότητες, η οποία και τότε είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και είχε ξεσκεπάσει τον τρόπο με τον οποίο άνθρωποι φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή προερχόμενοι από αυτόν απολάμβαναν (και απολαμβάνουν) μίας… παρεξηγήσιμα ευνοϊκής μεταχείρισης.

    Μιλάμε για την περίπτωση του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ο οποίος επιχείρησε να γίνει καναλάρχης, όμως η προσπάθειά του αυτή εκτροχιάστηκε όταν ανακαλύφθηκε στο «πόθεν έσχες» του το περίφημο βοσκοτόπι των 5.000 στρεμμάτων στην Ιθάκη που είχε δεχθεί ως εγγύηση η Attica Bank, επί του οποίου υπήρχε μη εξυπηρετούμενο δάνειο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα το κουβάρι των δραστηριοτήτων του άρχισε να ξετυλίγεται, με τα δάνεια του επιχειρηματία από την Attica Bank, ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, να μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών.

    Αυτό που προέκυψε από τα ρεπορτάζ και τις έρευνες είναι ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ο δανεισμός του Χρήστου Καλογρίτσα από την Attica Bank εκτοξεύθηκε, σε σημείο που η τράπεζα εξελίχθηκε στον μοναδικό χρηματοδότη των εταιρειών του επιχειρηματία. Ήταν η ίδια περίοδος που ο Χρήστος Καλογρίτσας, ως «αγαπημένος» εργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ, έπαιρνε το ένα δημόσιο έργο μετά το άλλο, με θεαματικές εκπτώσεις.

    Το θέμα είναι: Πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια; Με τι εγγυήσεις; Πώς αποτιμήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του επιχειρηματία και των εταιρειών του; Και γιατί όλα του τα δάνεια προέρχονταν από την ίδια τράπεζα;

    Λίγα χρόνια μετά, έχουμε μία νέα περίεργη υπόθεση.

    Ένα καταναλωτικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που πήρε -και αυτός από την Attica Bank- ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, βάζοντας δεύτερη υποθήκη σε ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του σε ένα ημιορεινό χωριό 41 κατοίκων στα Σφακιά της Κρήτης. Για να είμαστε ειλικρινείς. Το σπίτι αυτό έχει αξία μόνο για τον κάτοχο του.

    Εάν το βγάλουν στην αγορά  να το πουλήσουν είναι ζήτημα εάν θα βρεθεί ένας Έλληνας να επενδύσει σε ένα ορεινό χωριό στα Σφακιά. Πιο σίγουρο είναι να βρεθεί κάποιος ξένος.

    Ο μηχανικός της Attica Bank που ανέλαβε να εκτιμήσει την αξία του ακινήτου υπολόγισε την εμπορική του αξία στα 350.000 ευρώ, και στη βάση αυτή η επιτροπή δανείων της τράπεζας ενέκρινε το δάνειο, σε μία εποχή που το να πάρει κανείς καταναλωτικό δάνειο από ελληνική τράπεζα ήταν… κατόρθωμα.

    Μόνο που η κοινή λογική λέει ότι ένα σπίτι σε ένα χωριό της Κρήτης δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη αξία – είναι ενδεικτικό ότι η σημερινή αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπως διαμορφώθηκε μετά την αναπροσαρμογή, ανέρχεται στα 95.000 ευρώ.

    Ακόμα κι αν ο μηχανικός έκανε λάθος ή «φούσκωσε» την αξία του ακινήτου, δεν ήθελε πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι εδώ κάτι δεν πήγαινε καλά.

    Επιπλέον, το δάνειο χορηγήθηκε με 15ετή διάρκεια αποπληρωμής, προεξοφλώντας προφανώς ότι τα έσοδα του Παύλου Πολάκη από τη βουλευτική του ιδιότητα θα ρέουν… επ’ άπειρον στην τσέπη του και αγνοώντας την πιθανότητα να μην επανεκλεγεί.

    Όλα αυτά θυμίζουν φυσικά τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων από τράπεζες με μοναδική εγγύηση τα μελλοντικά τους εκλογικά αποτελέσματα…

    Ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο υποθέσεων είναι φυσικά η Attica Bank. Όμως υπάρχει και ένας ακόμα συνδετικός κρίκος: ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Γιατί αυτό που καταλαβαίνει κανείς από τις υποθέσεις Πολάκη και Καλογρίτσα είναι η ύπαρξη ενός βρώμικου συστήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κορυφή, την Attica Bank από κάτω, και στην αμέσως επόμενη βαθμίδα τον Χρήστο Καλογρίτσα, τον Παύλο Πολάκη και όλους τους άλλους επιχειρηματίες και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ενδεχομένως επωφελήθηκαν από τα εντυπωσιακά χαμηλά στάνταρ με τα οποία χορηγούσε δάνεια σε «ημετέρους» η τράπεζα. Ευτυχώς που προ ημερών, στις 14 Φεβρουαρίου, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον της τέως διοίκησης της Αττικής για δάνεια που δόθηκαν το 2015 και το 2016. 

    Μιλάμε για ένα πραγματικά σάπιο σύστημα, διεφθαρμένο μέχρι το κόκαλο, το οποίο η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις φετινές εθνικές εκλογές θα πρέπει όχι απλά να ξηλώσει, αλλά και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, ώστε να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:   Τα γυρίζει ο Πολάκης: Αληθές το περιεχόμενο της συνομιλίας – Δεν ηχογράφησα και δεν απείλησα τον Στουρνάρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Ιδού το υποθηκευμένο σπίτι του Παύλου Πολάκη στα ορεινά Σφακιά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Υπάρχει σπίτι στον Αργουλέ Σφακίων των 41 κατοίκων που έχει αξία 230.000 ευρώ;



    ΣΧΟΛΙΑ