• Big Story

    Τέλος στo κούρεμα χρέους από την Κυβέρνηση. Τώρα πάμε για επιμήκυνση

    κούρεμα


    Οριστικό τέλος έβαλε η κυβέρνηση στην λέξη κούρεμα χρέους τουλάχιστον στο εξωτερικό. Στην κυβέρνηση δεν μιλάνε πια για «κούρεμα» ή για «ρήξη» στο όνομα του «επαχθούς χρέους», αλλά για «έμμεσες» πρακτικές (επιμήκυνση, επιδότηση επιτοκίων κλπ) στα οποία είχαν συμφωνήσει και πριν οι δανειστές. Από τις ΗΠΑ ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης μίλησε σε διεθνές συνέδριο ( και όχι σε ελληνικό ) παρουσιάζοντας τις επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς για το χρέος, ως εξής:

    –        Όχι στο ονομαστικό «κούρεμα» ή οτιδήποτε που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες για τους φορολογούμενους των Ευρωπαίων εταίρων και δανειστών
    –        Παράταση των προθεσμιών λήξης αποπληρωμής του χρέους (δηλαδή επιμήκυνση)
    –        Εκμετάλλευση των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων – μέσω του κόστους δανεισμού του ΕΜΣ.
    –        Να καθοριστεί ένα επιτόκιο, ώστε να εξασφαλίζονται και οι ιδιώτες ομολογιούχοι ότι θα αποπληρωθούν, όταν η Ελλάδα βγει ξανά στις αγορές.

    Φραγκίσκος Κουτεντάκης. ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής
    Φραγκίσκος Κουτεντάκης. ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής

    Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση θέλει να «αμπαλάρει» μια συμφωνία στα μέτρα λιτότητος των 9 δισ. ευρώ, υποσχόμενη την επιστροφή στην Ανάπτυξη, που η έκθεση της Κομισιόν την βλέπει ως πιθανή, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις η αξιολόγηση.

    Και όπως όλα δείχνουν, επισήμως τουλάχιστον, οι Ευρωπαίοι υπόσχονται στην Αθήνα  ολοκλήρωση της συμφωνίας έως τα τέλη Μαΐου. Παρά τα ρίσκα που η πρόβλεψη αυτή ενέχει, χθες μόλις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έθεσε ως ορόσημο το τέλος του μήνα λέγοντας πως «ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά».

    Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» για συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα αλλά δεν έκρυψε πως «τα ζητήματα που εκκρεμούν δεν είναι εύκολα» -κοντά στο πνεύμα δηλαδή των δηλώσεων αξιωματούχου στο Reuters που έλεγε πως «θα χρειαστούν βδομάδες».

    Διαβάστε ακόμα: 

    http://www.mononews.gr/o-mithos-ton-53-tou-siriza-ine-oli-tous-efkatastati-ke-100-me-ton-tsipra/42323

    Διαβάστε ακόμα:

    http://www.mononews.gr/leonidas-mpompolas-esther-koplowitz-megalo-ergo-gia-aktora-ke-fcc-stin-l-ameriki/42300

    Δείτε  ακόμα:  mononews+Tedx

    http://www.mononews.gr/as-milisoume-gia-sex-esther-perel-to-mistiko-gia-mia-makrochronia-schesi-video/42301



    ΣΧΟΛΙΑ