• Big Story

    ΣτΕ: Ποιοι εργαζόμενοι μένουν εκτός βαρέων και ανθυγιεινών


    Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα μείνουν οι εργαζόμενοι σε πολλούς τομείς, όπως στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, τη χημική βιομηχανία και στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών.

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές των σωματείων τους, επικυρώνοντας ως συνταγματική και νόμιμη την προ 7ετίας απόφαση του υπουργού Εργασίας, με την οποία εξαιρέθηκαν διάφορες ειδικότητες εργαζομένων από την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    Η επταμελής σύνθεσης του Α’ Τμήματος του ΣτΕ, με 4 αποφάσεις της, απέρριψε ως αβάσιμες τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει τα Σωματεία και οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων. Σε αυτές υποστήριζαν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη κι ότι παραβιάζονται συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση, λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, οι «περικοπές» στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών ήρθαν μετά την υπογραφή του «μνημονίου συνεργασίας», το 2010, το οποίο προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παρακαλά ξανά τη ΝΔ για τηλεοπτικό dabate Τσίπρα-Μητσοτάκη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορδέλες σε εργοτάξια κόβει ο Τσίπρας – Ο «κακός» Σπίρτζης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Την Δευτέρα η πρόταση μομφής της ΝΔ κατά του… «αψύ» Πολάκη μετά τις διακοπές με τον Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ