• Big Story

    Στα Σκόπια Aston Martin, στην Πολωνία supercar, στην Ελλάδα ούτε… αυτοκινητάκια


    Την ώρα που η Ελλάδα μαστίζεται από την υψηλή ανεργία (με μία ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να μπλοκάρει ιδιωτικές επενδύσεις) και βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες περικοπές συντάξεων, άλλες χώρες, όχι πολύ μακριά από μας, διαπρέπουν σε έναν τομέα που η χώρα μας όχι απλά υστερεί, αλλά… δεν υπάρχει: αυτόν των αυτοκινητοβιομηχανιών.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα γειτονικά μας Σκόπια, που έχουν μπει δυνατά στη μάχη για τη διεκδίκηση της κατασκευής στη χώρα ενός εργοστασίου της πολυτελούς αυτοκινητοβιομηχανίας Aston Martin, μία κίνηση που όχι μόνο θα έφερνε δουλειές στη χώρα, αλλά θα ανέβαζε και το πρεστίζ της.

    ast3

    Η γειτονική χώρα «είναι ένας πρόσφατος υποψήφιος της τελευταίας στιγμής, που παλιά αποκλείαμε», έλεγαν πηγές της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Reuters, σημειώνοντας πως «επανήλθαν με καλύτερη πρόταση», ενώ και Σκοπιανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως «έχουμε κάνει μία καλή προσφορά», προσφέροντας γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις.

    ast1

    Η Aston Martin, διάσημη για το περίφημο μοντέλο DB5 που οδηγεί στις ταινίες του ο James Bond, σκοπεύει να τετραπλασιάσει τη συνολική της παραγωγή σε περίπου 15.000 αυτοκίνητα μέχρι το 2020, και στο νέο εργοστάσιο που θα κατασκευάσει θα παραχθεί το νέο crossover μοντέλο της DBX.

    ast2

    Αν τελικά τα Σκόπια καταφέρουν και πείσουν την Aston Martin να επενδύσει εκεί, θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει ποτέ στη γειτονική χώρα, που μέχρι σήμερα έχει να επιδείξει από μεγάλες επενδύσεις μόνο ένα εργοστάσιο κατασκευής καταλυτών ελέγχου των εκπομπών ρύπων της βρετανικής εταιρείας Johnson Matthey.

    Κι αν τα Σκόπια παλεύουν για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον μίας μεγάλης αυτοκινητοβιομηχανίας, στην Πολωνία έχουν ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο: να κατασκευάσουν το δικό τους, πολωνικό supercar, που θα μπει δυναμικά στην κατηγορία αυτή πολυτελέστατων αυτοκινήτων!

    huss1

    Η πολωνική αυτοκινητοβιομηχανία Arrinera παρουσίασε πρόσφατα τις πρώτες φωτογραφίες του εντυπωσιακού Hussarya V8, με κινητληρα 6.200 κυβικών και ιπποδύναμη που φτάνει στα 650 άλογα.

    huss3

    Η Arrinera σκοπεύει μέσα στο 2016 να διαθέσει προς πώληση 33 Hussarya, ενώ η αγωνιστική έκδοση του μοντέλου θα τρέξει στο πρωτάθλημα ράλι GT4.

    Τα πρώτα σχόλια για το Hussarya V8 είναι αποθεωτικά, και πώς να μην είναι με αυτές τις φωτογραφίες…

    huss2 huss5

    Εμείς, πάλι, δεν είμαστε για την ώρα διατεθειμένοι να κατασκευάσουμε ούτε ελληνικά… αυτοκινητάκια για να παίζουν τα παιδιά…



    ΣΧΟΛΙΑ