• Τράπεζες

    Συνάντηση Αντρέα Ενρία – τραπεζιτών: Τι θα πουν και τι θα ακούσουν οι ελληνικές διοικήσεις


    Τα σχέδια των τραπεζών για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, αλλά και οι προτάσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδος, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) στη Φρανκφούρτη την προσεχή Παρασκευή με τον νέο επικεφαλής του SSM κ. Αντρέα Ενρία.

    Με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΕΤ κ. Νίκο Καραμούζη, οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μεταβούν στην έδρα του εποπτικού μηχανισμού και θα παρουσιάσουν στο νέο πρόεδρο του SSM, αναλυτικά, τα σχέδιά τους για τη μείωση των κόκκινων δανείων σε βάθος τριετίας. Αντίστοιχα θα ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις διαθέσεις του επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των σχεδιασμών, αλλά και όσα θα πρέπει ακόμη να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχουν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με τον Αντρέα Ενρία, τον οποίο συνοδεύει η φήμη του σκληρού τραπεζίτη, κάτι που επιβεβαιώθηκε ήδη με την ανάληψη των καθηκόντων του και την τοποθέτηση επόπτη σε μια μικρομεσαία ιταλική τράπεζα, την Banca Carige. Η απόφαση αν και ειλημμένη δεν είναι παρά επιβεβαίωση του ότι ο Ιταλός επόπτης δεν είναι διατεθειμένος να χαριστεί.

    Η συνάντηση γίνεται ενόψει της ανακοίνωση από τον SSM στις τράπεζες των κεφαλαιακών αναγκών της τρέχουσας χρονιάς στο πλαίσιο της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (Supervisory Review and Evaluation Process), γνωστής ως SREP. Πρόκειται για μια μόνιμη διαδικασία που εφαρμόζεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας ο SSM ανακοινώνει ξεχωριστά σε κάθε τράπεζα τις κεφαλαιακές απαιτήσεις που αναλογούν την τρέχουσα χρονιά.

    Οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις που υπολογίζει ο επόπτης για κάθε τράπεζα, θα πρέπει φέτος για πρώτη φορά να συνεκτιμήσουν και την υποχρέωση για κάλυψη από προβλέψεις και του στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αρχής γενομένης από το 2019. Η επιταγή για 100% κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις, από το επίπεδο του 50% που διαθέτουν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, εκτείνεται σε ορίζοντα έως και το 2026, αλλά η σχετική απόφαση της EKT, τίθεται σε εφαρμογή από φέτος και δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα πιέσεων για άμεσο ξεκαθάρισμα των ισολογισμών των τραπεζών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει κάθε χρόνο να υπολογίζουν ένα επίπεδο προβλέψεων προκειμένου να καλύψουν σταδιακά σε βάθος οκταετίας τα κόκκινα δάνεια που έχουν στους ισολογισμούς τους.

    Η Eurobank

     

    Στο πλαίσιο αυτών των πιέσεων η μία μετά την άλλη οι τράπεζες μετρούν τις δυνάμεις και σχεδιάζουν τα business plan του 2019, που θα πρέπει να συμφωνηθούν έως το Μάρτιο. Η ανάληψη από την πλευρά της Eurobank της πρωτοβουλίας των κινήσεων για εμπροσθοβαρή μείωση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων που έχει η τράπεζα μέσα από τη συγχώνευση με τη Grivalia, την φέρνει ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις, αλλά παράλληλα εντείνει τον κύκλο των πιέσεων, καθώς γίνεται σαφές ότι σε αντίστοιχες άμεσες κινήσεις εξυγίανσης των ισολογισμών τους, θα πρέπει να προχωρήσουν Alpha, Εθνική και Πειραιώς.

    Η Πειραιώς

     

    Η τελευταία που βρέθηκε το 2018 στη δίνη του κυκλώνα λόγω της αδυναμίας να αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια 500 εκατ. ευρώ για την κεφαλαιακή της ενίσχυση, αναμένεται να πρωτοστατήσει των εξελίξεων, δρομολογώντας την εξεύρεση των απαιτούμενων κεφαλαίων μέσω της πώλησης σε private equity fund μεγάλου πακέτου κόκκινων δανείων σε συνδυασμό με τη μεταφορά προσωπικού από τη μονάδα διαχείρισης προβληματικών δανείων της τράπεζας (Piraeus Legacy Unit – PLU). Πρόκειται για το μοντέλο που εφάρμοσε η ιταλική τράπεζα Intesa, μεταβιβάζοντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια 11 δισ. ευρώ στη σουηδική Intrum. Στην περίπτωση της Intesa, τη διαχείριση αυτών των δανείων ανέλαβε μια νέα εταιρεία που δημιούργησε από κοινού με την Intrum, στην οποία η ιταλική τράπεζα μετέφερε και προσωπικό 600 υπαλλήλων από τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων που λειτουργούσε εντός της τράπεζας. Το σχέδιο της τράπεζας Πειραιώς προβλέπει την πώληση χαρτοφυλακίου χωρίς εξασφαλίσεις, ονομαστικής αξίας 2,5 δισ. ευρώ με παράλληλη σύναψη συμφωνίας για πολυετή σύμβαση ανάληψης διαχείρισης του συνόλου σχεδόν των NPEs της Πειραιώς, που ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ kαι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει το αμερικανικό fund Cerberus και η κοινοπραξία Intrum-Pimco.

    H Alpha

     

    Οι πρωτοβουλίες Eurobank και Πειραιώς θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης τόσο για την Alpha όσο και για την Εθνική τράπεζα, που θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αναλαμβάνοντας πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Τη σκυτάλη των πρωτοβουλιών εκτιμάται ότι θα πάρει η Alpha Bank, η οποία αν και έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη NPEs, μετά την Πειραιώς, υπερέχει ως προς την επάρκεια κεφαλαίων. Το χαρακτηριστικό αυτό της επιτρέπει να «κάψει» περισσότερα κεφάλαια από το μαξιλάρι που διαθέτει, προχωρώντας με τη σειρά της σε τιτλοποιήσεις δανείων, κατά προτίμηση με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

    H Εθνική

     

    Η Εθνική τράπεζα από την πλευρά της εμφανίζεται σε πλεονεκτική θέση ως προς το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει στον ισολογισμό της, τα οποία είναι τα χαμηλότερα στο τραπεζικό σύστημα – σε απόσταση αναπνοής από τη Eurobank – ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει και τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης με προβλέψεις. Παρά το γεγονός ότι αυτό θα μπορούσε να φέρει την Εθνική σε θέση υπεροχής, δεν είναι αρκετό να αντιστρέψει τα αδύναμα σημεία της τράπεζας, που είναι η σημαντική συρρίκνωση των τραπεζικών εργασιών σε συνδυασμό με την αύξηση των λειτουργικών εξόδων και η χαμηλή κερδοφορία, τόσο μετά από συνεχιζόμενες δραστηριότητες όσο και μετά τον υπολογισμό των ζημιών από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Με ανοιχτό άλλωστε το μέτωπο της Εθνικής Ασφαλιστικής, η πώληση της οποίας παραμένει δέσμευση της διοίκησης, η Εθνική καλείται να προσμετρηθεί με τις ανελαστικές δομές της, που απαιτούν το ριζικό μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη τράπεζα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τράπεζες: «Η προσπάθεια μείωσης κόκκινων δανείων έχει ήδη αποτελέσματα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί τα «παιδιά από το Λονδίνο»… κατεδαφίζουν τις ελληνικές τράπεζες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το νέο αφεντικό του SPV της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ