• Big Story

    Σύμφωνο συμβίωσης: Νόμος του κράτους με… κραυγές και απόντες

    Σύμφωνο Συμβίωσης


    Με μία… σουρεαλιστική ψηφοφορία στη Βουλή οριστικοποιήθηκε η επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης και για ομόφυλα ζευγάρια, κλείνοντας ένα θέμα για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις (τόσο θετικές όσο και αρνητικές) από πολιτικούς, φορείς και απλούς πολίτες.

    Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης τον μεγαλύτερο «θόρυβο» τον έκαναν οι απόντες. Ειδικά από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, πάνω από 25 ήταν οι βουλευτές που επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, μεταξύ αυτών οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς και οι Άδωνις Γεωργιάδης, Σοφία Βούλτεψη και Βασίλης Κικίλιας. Αντίθετα, στην ψηφοφορία παρέστησαν για να πουν «όχι» στο νομοσχέδιο συνολικά 29 βουλευτές, μεταξύ αυτών οι Μάκης Βορίδης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Άννα Ασημακοπούλου και Άννα Καραμανλή, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν άλλοι 15 βουλευτές, μεταξύ των οποίων η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Δένδιας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Βρούτσης, αλλά και ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

    Όμως το… απουσιολόγιο δεν περιελάμβανε μόνο βουλευτές της ΝΔ. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν και οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, και του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Γιάννης Δραγασάκης, Μάρκος Μπόλαρης και Γιάννης Θεοφύλακτος.

    Από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, εκτός της γραμμής του κόμματος (που ήταν κατά του Συμφώνου Συμβίωσης) ψήφισαν οι Έλενα Κουντουρά, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις.

    Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

    Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου καταγράφηκαν ουκ ολίγες στιγμές έντασης, ιδιαίτερα όταν στο βήμα της Βουλής ανέβαιναν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όμως εκεί που τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχο ήταν όταν ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς επιτέθηκε στον συνάδελφό του των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, καταλογίζοντάς του ομοφοβικές απόψεις και σχολιάζοντας πως αν κάποιος ομοφυλόφιλος συνουσιαζόταν μαζί του “θα ήταν κτηνοβασία”. Η αναφορά αυτή εξόργισε τον κ. Κατσίκη, που χαρακτήρισε “πολιτικό αλήτη” τον βουλευτή του Ποταμιού και προανήγγειλε ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος του.

    Όσο όμως στη Βουλή συζητιόταν και ψηφιζόταν το νομοσχέδιο, στο Twitter γινόταν… πανικός, με το Σύμφωνο Συμβίωσης να μονοπωλεί σχεδόν το ενδιαφέρον των χρηστών του κοινωνικού δικτύου από το πρωί.

    Φυσικά, το θέμα αυτό δεν απασχόλησε μόνο τον κόσμο του Διαδικτύου, αλλά και τον… έξω κόσμο. Υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα στο Σύνταγμα με πανό, γιορτάζοντας για την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου που τους δίνει το δικαίωμα στη συμβίωση.

    synt1 synt2 synt3 synt4

    Εξάλλου, αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση κάποιων ακτιβιστών που επέλεξαν να ντυθούν με ράσα και να φιληθούν μπροστά στη Μητρόπολη Αθηνών, με ορισμένους περαστικούς να εξοργίζονται με το θέαμα.

    papades

    Την ίδια στιγμή, οι καμπάνες χτυπούσαν πένθιμα στο Αίγιο, μετά από απόφαση του Μητροπολίτη Αμβρόσιου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Σύμφωνο Συμβίωσης, ενώ παράλληλα το Άγιο Όρος ζητούσε να αποσυρθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και να γίνει ευρεία διαβούλευση για το θέμα. Και το βράδυ, αφού είχε ήδη γίνει νόμος του κράτους το Σύμφωνο Συμβίωσης, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ σε τηλεοπτικό πάνελ «κατακεραύνωσε» εκ νέου το Σύμφωνο Συμβίωσης, υποστηρίζοντας πως προωθείται από τους Αμερικανούς και το ίδρυμα του George Soros για να δημιουργήσουν «ένα είδος ανθρώπου που δεν υπάρχει στη φύση» και επεσήμανε πως η αντίδραση της Εκκλησίας έχει να κάνει με την «εκτροπή του ανθρώπου» – όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εγώ γεννήθηκα άνδρας, δεν μπορώ να γίνω γυναίκα»…



    ΣΧΟΛΙΑ