• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις: Η Ελβετία έδωσε ομαδικά τα ονόματα καταθετών της UBS. Τι λέει ο νομικός Η. Μπίσιας


    Η Ελβετία – με πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της – ανοίγει την πόρτα της διοικητικής συνδρομής σε φορολογικές υποθέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών και ικανοποιεί ομαδικά ερωτήματα δίνοντας πληροφορίες για ονόματα και στοιχεία λογαριασμών υπόπτων φοροδιαφυγής. Το Aνώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας εξέδωσε πρόσφατα μία λίαν σημαντική απόφαση (2C 276/2016), με την οποία επικύρωσε επίσημα την ικανοποίηση των ονομαζόμενων «ομαδικών ερωτημάτων» (Gruppenanfragen), τα οποία υποβάλλονται στην Ελβετία από ευρωπαϊκές χώρες σε φορολογικές υποθέσεις στα πλαίσια διμερών συμβάσεων διοικητικής συνδρομής.

    Η UBS και η Ολλανδία. Τι επισημαίνει ο νομικός Η. Μπίσιας.

    Στην υπόθεση επί της οποίας εξεδόθη η συγκεκριμένη απόφαση, οι ολλανδικές φορολογικές αρχές ζήτησαν το 2015 με αίτημα διοικητικής συνδρομής από την Ελβετία να τους χορηγηθούν ονόματα και πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των Ολλανδών κατοίκων που τηρούνται στην τράπεζα UBS και δεν είχαν εκπληρώσει έως τότε τους όρους φορολογικής συμμόρφωσης της εν λόγω Τράπεζας.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αθηνών Ζυρίχης Ηλία Μπίσια “οι περισσότερες ελβετικές Τράπεζες έχουν επιβάλλει τα τελευταία χρόνια  συγκεκριμένες υποχρεώσεις στους πελάτες τους, προκειμένου οι τελευταίοι να αποδείξουν με κάθε νόμιμο τρόπο, ότι τα χρήματα των χαρτοφυλακίων τους εχουν φορολογηθεί στην χώρα της κατοικίας τους. Σε περίπτωση που ο πελάτης δεν ανταποκριθεί εμπρόθεσμα στους εν λόγω όρους φορολογικής συμμόρφωσης, η Τράπεζα καταγγέλλει την τραπεζική σύμβαση και η τραπεζική σχέση διακόπτεται”

    Οι ελβετικές αρχές αρχικώς ικανοποίησαν το προαναφερόμενο αίτημα των ολλανδικών αρχών, επικαλούμενες ως νομική βάση της χορήγησης των ζητηθέντων πληροφοριών την διμερή ελβετο/ολλανδική σύμβαση διοικητικής συνδρομής (σσ: γνωστή και ως «σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης»).

    Ένας εκ των Ολλανδών θιγομένων καταθετών προσέφυγε κατά της απόφασης τηςUBS φορολογικής διοίκησης ενώπιον του ελβετικού Ομοσπονδιακού Διοικητικού δικαστηρίου, το οποίο και τον δικαίωσε. Συγκεκριμένα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ακύρωσε το Μάρτιο του 2015 την απόφαση της φορολογικής διοίκησης κρίνοντας, ότι το ολλανδικό αίτημα δεν είναι σύννομο. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απεφάνθη ότι το επίμαχο αίτημα αποτελεί «αλίευση πληροφοριών», η οποία δεν ικανοποιείται, εφόσον ρητώς απαγορεύεται απ’ ολες τις διμερείς συμβάσεις διοικητικής συνδρομής που έχει συνάψει η Ελβετία .

    Το Ανώτατο Ομοσπονδιακό δικαστήριο, το οποίο κλήθηκε να κρίνει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση, είχε αντίθετη απόψη. Επικύρωσε την αρχική ικανοποίηση του ολλανδικού αιτήματος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι για την ικανοποίηση των ονομαζόμενων «ομαδικών ερωτημάτων» σε φορολογικές υποθέσεις δεν απαιτείται η πλήρης αναφορά των στοιχείων του ονόματος του υπό έρευνα προσώπου (σσ: δηλ. εν προκειμένω του πελάτη της τράπεζας), αλλά αρκεί η επαρκής περιγραφή των στοιχείων του, προκειμένου να καθίσται δυνατή η ταυτοποίησή του.

    Με την προαναφερόμενη αμετάκλητη πλέον κρίση του ανωτάτου ελβετικού δικαστηρίου εγκαινιάζεται στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής μια νέα εποχή στην αντιμετώπιση αιτημάτων διοικητικής συνδρομής με αντικείμενο την άρση του ελβετικού τραπεζικού απορρήτου. Ειδικότερα, οι φορολογικές αρχές των ευρωπαϊκών κρατών θα είναι πλέον σε θέση με υπεραπλουστευμένες συνοπτικές διαδικασίες να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογικών τους κατοίκων.

    – Επιπτώσεις της απόφασης για Έλληνες καταθέτες

    Όπως εξηγεί στο mononews.gr ο κ. Μπίσιας “Η Ελλάδα υπέγραψε με την Ελβετία το 2012 πρόσθετο Πρωτόκολλο στην υφιστάμενη διμερή σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης, με την οποία ρυθμίστηκε ρητά η δυνατότητα υποβολής «ομαδικών ερωτημάτων» παροχής πληροφοριών σε φορολογικές υποθέσεις. Κατά συνέπεια, το υφιστάμενο πλαίσιο, σε συνδυασμό με την επικείμενη έλευση της 1ης  Ιανουαρίου 2017, ημεροχρονολογία επίσημης έναρξης του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών στις τραπεζικές σχέσεις για τα περισσότερα κράτη, αφενός θα διευκολύνει τον φορολογικό έλεγχο, αφετέρου αποτελεί μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για την άμεση θέσπιση μιας «ορθολογικής νομοθετικής ρύθμισης» με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την οριστική τακτοποίηση του ζητήματος των αδήλωτων καταθέσεων.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σου αρέσουν τα καζίνο, τα πούρα και τα γυμναστήρια: Τότε δες τι αυτοκίνητο πρέπει να οδηγάς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η μεγάλη μάχη των σούπερ μάρκετ: Ο Σκλαβενίτης χτυπά Lidl – ΑΒ Βασιλόπουλος

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ