• Business

    Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος: Κέρδισαν και το δικαστήριο στην Ελβετία για την Ferrowohlen

    Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος

    Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος


    Ακόμη μια δικαστική νίκη πέτυχαν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, αυτή τη φορά στην Ελβετία,  στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους στην Ελβετική επιχείρηση Ferrowohlen.

    Με απόφαση που εξέδωσε στις 5 Ιουνίου 2019 το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας, που είναι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, αντίστοιχο του ελληνικού Αρείου Πάγου, έκανε εξ ολοκλήρου δεκτή την αίτηση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί προγενέστερη απόφαση του Εμποροδικείου του Καντονιού του Ααργκάου, όπου και βρίσκεται η έδρα της Ferrowohlen. Με την ακυρωτική απόφαση  πλέον οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αναγνωρίζεται ότι εκπροσωπούν νόμιμα την  παναμέζικη εταιρεία Grattan, μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει την Ελβετική επιχείρηση Ferrowohlen.

    Το τοπικό δικαστήριο του Καντονιού του Ααργκάου είχε κρίνει, εσφαλμένα όπως αποδείχθηκε, ότι οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος δεν εκπροσωπούν νόμιμα την Παναμέζικη εταιρεία τους Grattan, στο πλαίσιο αγωγής της τελευταίας κατά παράνομων αποφάσεων που φέρεται να είχε λάβει ο πατέρας τους ισχυριζόμενος ότι είναι αποκλειστικός μέτοχος της Ferrowohlen.

    Η απόφαση της Ελβετικής  Δικαιοσύνης είναι τρίτη ευνοϊκή για του υιούς  του Κ. Αγγελόπουλου απόφαση, μετά τη σχετική απόφαση  του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας και του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου της πρωτεύουσας του Παναμά που επίσης τους δικαίωναν  στην ενδοοικογενειακή διαμάχη με τον πατέρα τους.
    Υπενθυμίζεται ότι με την υπ’ αρ. 5213/2018 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών είχε ήδη απορριφθεί η από 27 Ιουνίου 2017 αγωγή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου σε βάρος των γιων του, με αντικείμενο την ανάκληση δήθεν δωρεάς μετοχών της Παναμέζικης εταιρείας Grattan, της εταιρείας δηλαδή μέσω της οποίας η οικογένεια ελέγχει την Ελβετική επιχείρηση Ferrowohlen.
    Το Πρωτοβάθμιο  Δικαστήριο της πρωτεύουσας του Παναμά, με απόφαση που εξέδωσε στις 2 Μαΐου 2019 έκανε εξ ολοκλήρου δεκτή την αγωγή των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου και ακύρωσε τις ενέργειες με τις οποίες ο πατέρας τους Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε επιχειρήσει τον Μάιο του 2016 να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους στην Grattan.

    Οι επόμενες νομικές αναμετρήσεις

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρόσφατης απόφασης του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, το τοπικό δικαστήριο, το Εμποροδικείο του Ααργκάου έσφαλε απολύτως, καθώς δεν εφάρμοσε, ως όφειλε, το δίκαιο της χώρας του Παναμά, προκειμένου να αποφανθεί για το ποιος εκπροσωπεί νόμιμα την παναμέζικη εταιρεία, αλλά δικούς του κανόνες, οι οποίοι σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους είχαν εξαρχής προβληματίσει για τη βασιμότητά τους.

    Πλέον,  η υπόθεση επιστρέφει εκ νέου στο Εμποροδικείο του Ααργκάου, το οποίο οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας και να εξετάσει ποια είναι η λύση που δίνει το δίκαιο του Παναμά για τα ζητήματα που έχουν τεθεί ενώπιόν του αναφορικά με την Grattan. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εκτιμάται εύλογα ότι η προηγηθείσα δικαίωση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου ενώπιον των δικαστηρίων του Παναμά, θα παίξει καθοριστικό ρόλο και θα είναι αυτή που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις δικαστικές εξελίξεις αναφορικά με τις τύχες της διεκδικούμενης ελβετικής εταιρείας.



    ΣΧΟΛΙΑ