• Big Story

    Γιατί κάποιοι παίζουν τα σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης – Τι λένε κυβέρνηση και ΝΔ

    ΝΔ


    Το σενάριο της οικουμενικής κυβέρνησης που συζητούσαν σε διάφορους κύκλους -οικονομικούς και πολιτικούς- των Αθηνών, επανήλθε με ένταση τα τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά έσπευσε να το κάψει η Νέα Δημοκρατία, στέλνοντας σαφές μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί». 

    Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε αρχίσει, σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC να συζητείται το σχετικό σενάριο και το πρόσωπο που είχε κεντρικό ρόλο να διερευνήσει και να στήσει γέφυρες με την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

    Μάλιστα, λέγεται σε οικονομικούς κύκλους, ότι ο Γ. Δραγασάκης ήταν υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης και της συναίνεσης, καθώς όπως φέρεται να έχει πει σε συζητήσεις που έχει κάνει με διάφορους παράγοντες, η κατάσταση στη χώρα είναι κρίσιμη και πρέπει υπάρξει ευρύτερη συνεργασία των κεντρικών πολιτικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος.

    Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι κυβερνητικά στελέχη έχουν σπεύσει τις τελευταίες ημέρες και είναι σε μια γραμμή πιο συναινετική, ζητώντας στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης. Σε τμήμα της ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι εάν επενδύσουν στο χαρτί της συναίνεσης και της συνεννόησης, ίσως δημιουργηθεί ρήγμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου υπάρχει ένα τμήμα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, που δεν επιθυμεί ρήξη και σύγκρουση.

    Μόλις χθες τόσο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Μαντάς κινήθηκαν στη λογική ότι πρέπει τα κόμματα που θεωρούν τις εκλογές εμπλοκή να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση.

    Το “όχι” της ΝΔ

    Γιατί προέκυψε το σενάριο περί συνεννόησης και συνεργασίας και μια πιο διαλλακτική στάση; Είναι το τελευταίο ανάχωμα πριν από το στάδιο της προκήρυξης των εκλογών, λένε οι πιο μυημένοι επί των συζητήσεων στα ενδότερα της κυβέρνησης.

    Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμανε «κόκκινος συναγερμός» και σε σύσκεψη που έγινε, μετά την επιστροφή του από την διήμερη περιοδεία του σε Σόφια και Βελιγράδι (σ.σ. ετοιμάζεται και επίσκεψη του σε Βερολίνο για να συναντήσει την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και στο Παρίσι για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς για την Προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν), αποφασίστηκε να…«κάψουν» τα σενάρια της οικουμενικής. 

    Ήταν η αυτονόητη κίνηση του προέδρου της Ν.Δ., σύμφωνα με τους επιτελείς του, καθώς εάν δεν έκλεινε άμεσα το συγκεκριμένο ζήτημα και αιωρούνταν ότι μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει σε ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα με διακομματική στήριξη από την παρούσα Βουλή ενδεχομένως να δημιουργούσε πρόβλημα και στη στρατηγική της.

    Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας έσπευσε, κατόπιν άνωθεν εντολής, να κλείσει την πόρτα σε σενάρια πολιτικής σύμπλευσης με την κυβέρνηση, λέγοντας: «Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Ας μην αναζητά συνενόχους. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, από την παρούσα Βουλή άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί» είπε.

    Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να γίνεται συζήτηση και για το ενδεχόμενο στήριξης των μέτρων που θα συμφωνηθούν με τους πιστωτές και γι’ αυτό ξορκίζει και απορρίπτει το σενάριο να ψηφίσει το προϊόν της ενδεχόμενης συμφωνίας, ακόμα και εάν απαιτηθεί αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή.

    Υπό τις παρούσες συνθήκες και με αυτά τα δεδομένα, ο δρόμος των εκλογών, ενδεχομένως να ανοίγει όλο και περισσότερο…

    Πηγή: thetoc.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στο συννεφάκι της η Αχτσιόγλου: «Μπορεί να υπάρξει μία “επί της αρχής” πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ESM: Αυτή είναι η επιστολή με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O λογαριασμός στο Μαξίμου, παρακαλώ. Το ταξίδι στην Κούβα κόστισε 22.900 ευρώ και όχι 300.000 ευρώ!

     



    ΣΧΟΛΙΑ