• Big Story

    Σοκ για 1,5 εκατ. εργοδότες, μπλοκάκηδες και αγρότες. Μέχρι το τέλος του μήνα έρχεται το νέο χαράτσι

    χαράτσι


    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) για το ασφαλιστικό χαράτσι ύψους από 20,9% έως  37,9% που καλούνται να πληρώσουν ελεύθεροι επαγγελματίες, εργοδότες, εργαζόμενοι και αγρότες.

    Το χαράτσι θα επιβληθεί σε πρώτη φάση επί των καθαρών εισοδημάτων που δήλωσαν από επαγγελματική δραστηριότητα οι αυταπασχολούμενοι και οι αγρότες  το 2015. Συγκεκριμένα θα αφορά το δηλωτέο εισόδημα του 2015, απαλλαγμένο από δαπάνες και ασφαλιστικές εισφορές, που κατέβαλλαν οι παραπάνω επαγγελματικές ομάδες με βάση το προηγούμενο σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων.

    Oι υπόχρεοι καταβολής του εν λόγω ασφαλιστικού χαρατσιού θα πρέπει να καταβάλλουν εισφορές κάθε μήνα –αρχής γενομένης από τον τρέχον –  έως 37,9% επί του 1/12 του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους το 2015. Η πρώτη μηνιαία καταβολή για τον Ιανουάριο θα πρέπει να γίνει έως 28 Φεβρουαρίου. Η καταβολή μηνιαίων εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

    Το επόμενο διάστημα, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2017, και αφού έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των δηλώσεων για το εισόδημα του 2016, οι μηνιαίες εισφορές θα καταβάλλονται επί του 1/12 του εισοδήματος που δηλώθηκε για το 2016.

    Τον Ιούλιο του 2017, επίσης, αναμένεται να γίνει ο επανϋπολογισμός των εισφορών που καταβλήθηκαν στο α΄εξάμηνο του 2017 με βάση το εισόδημα του 2015, αλλά αυτή τη φορά με βάση το εισόδημα του 2016.

    Ειδικότερα:

    -Εισφορά 20,9% (14% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) επί του εισοδήματος τους θα καταβάλλουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι

    -Εισφορά 26,9% (20% για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ ) επί του εισοδήματος τους θα καταβάλλουν όσοι είναι μέλη εταιρειών (ΟΕ, ΕΕ κλπ.) ή έχουν ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και οι αυταπασχολούμενοι (σ.σ. ασφαλισμένοι του τέως ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ).

    Τις ίδιες εισφορές (26,9%) θα καταβάλλουν εργαζόμενοι με μπλοκάκι σε μία, δύο κ.ο.κ. επιχειρήσεις οι οποίοι αμείβονται με μισθολόγιο σε μία άλλη επιχείρηση, αλλά και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι από τρεις και πάνω επιχειρήσεις (σ.σ. θα καταβάλλουν εισφορές 26,9% για την 3η, 4η κοκ. απασχόληση, ενώ εισφορές 27,1% μαζί με εργοδότες για την 1η και 2η απασχόληση.)

    -Εισφορές 27,1% επί του εισοδήματος τους θα καταβάλλουν μαζί με τους εργοδότες τους  οι εργαζόμενοι οι οποίοι :

    -Αμείβονται  με μπλοκάκι σε 1 έως 2 εργοδότες (σ.σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε κάθε αμοιβή από κάθε εργοδότη)

    -Αμείβονται με μισθολόγιο και μπλοκάκι από τον ίδιο εργοδότη (σ .σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε εργαζόμενο και εργοδότη  για το σύνολο των αμοιβών και για τις δύο υπηρεσίες προς τον ίδιο εργοδότη)

    -Αμείβονται με πολλά μπλοκάκια από τον ίδιο εργοδότη (σ.σ. επιβάλλονται εισφορές 27,1% σε εργαζόμενο και εργοδότη για κάθε μπλοκάκι)

    -Εισφορές 37,9% επί του εισοδήματος ορισμένων επαγγελματικών ομάδων όπως οι δικηγόροι, οι οποίοι εκτός από εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλουν εισφορά 7% για επικουρική σύνταξη και 4% για εφάπαξ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η μεγάλη παγίδα: Κεφαλικό φόρο 26,9% θα πληρώσουν τα μπλοκάκια χωρίς εισόδημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτή είναι η εγκύκλιος σοκ για τα μπλοκάκια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πότε θα λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια οι «μπλοκάκηδες»



    ΣΧΟΛΙΑ