• Big Story

    Να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει ξαφνικά και πάλι με τη δραχμή

    Στουρνάρας

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης


    Την ώρα που η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει και η β’ αξιολόγηση δεν λέει να ολοκληρωθεί, εξαντλώντας όλα τα χρονικά περιθώρια, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν να ακούγονται ξανά φωνές για την ανάγκη ύπαρξης συζητήσεων γύρω από την προοπτική επιστροφής στη δραχμή.

    Η συνέντευξη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ , κ. Νίκου Ξυδάκη, στον ΣΚΑΪ ήταν η τελευταία από τις δηλώσεις που ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο ενός Grexit και μια επιστροφή στη δραχμή. Μια δήλωση που θυμίζει την ρητορική στελεχών της κυβέρνησης στην περίοδο των διαπραγματεύσεων του πρώτου εξάμηνου του 2015, που κατέληξε με τα γνωστά αποτελέσματα. Είχε προηγηθεί μια παρόμοια αναφορά περί εθνικού νομίσματος από τον κ. Φίλη.

    Μετά τον σάλο που προκρίθηκε ο κ. Ξυδάκης φρόντισε να κλείσει το θέμα, ξεκαθαρίζοντας πως παραμένει υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ως… «αυτο-λοιδορία» για παλαιότερη δήλωσή του!

    Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως αυτές θα είναι οι τελευταίες παρόμοιες δηλώσεις από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Και ο λόγος βρίσκεται στην ίδια τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, στη χώρα υπάρχει ένα 31% του πληθυσμού που βλέπει με καλό μάτι την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Μάλιστα, εντός των πολιτών που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό αυτό φτάνει στο επίπεδο του 40%.

    Ακόμα υψηλότερα είναι τα ποσοστά εντός της κομματικής βάσης του δεύτερου ετέρου της κυβέρνησης, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ένας στου δύο ψηφοφόρους των ΑΝΕΛ φαίνεται πως δεν έβγαλαν ποτέ από το μυαλό την θετική άποψη του Πάνου Καμμένου για μια επιστροφή στη δραχμή, στην περίπτωση που ήταν εφικτό να βρεθεί «ένας δρόμος με προοπτική», όπως είχε δηλώσει λίγο πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Καθώς η εξάντληση των χρονικών ορίων για την ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης για ελιγμούς στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, και τα νέα σκληρά μέτρα που θα πρέπει να θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών, οι βουλευτές του θα συνεχίζουν να βλέπουν την δημοσκοπική πίεση αλλά και την οργή των πολιτών να αυξάνεται. Η υποστήριξη «προσωπικών θέσεων» υπέρ ενός «διαλόγου για την προοπτική επιστροφής στη δραχμή», κατά παράβαση της επίσης γραμμής της κυβέρνησης, είναι ίσως ένα από τα ασφαλή πράγματα που μπορούν να κάνουν για να μπορέσουν να εξακολουθούν να δηλώνουν «επαναστάτες»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δραματικές εξελίξεις στα Ελληνικά ομόλογα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στάζει φαρμάκι ο Σόιμπλε: Λεφτά τέλος για την Ελλάδα αν δεν κλείσει η αξιολόγηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΟΚ: Σχεδιάζουν υπερ-φόρο που θα επιβαρύνει από ακίνητα και ΙΧ μέχρι… έπιπλα!

     



    ΣΧΟΛΙΑ