• Big Story

    Ο πόλεμος των Σμπώκων: Τα ξενοδοχεία, η Αγάπη, η Κωστάντζα και η μοιραία κλήρωση

    Αγάπη Σμπώκου, Επιχειρηματίας


    Ο πόλεμος μεταξύ των μελών της οικογένειας Σμπώκου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με το επιχειρηματικό «διαζύγιο» που αναμενόταν «βελούδινο» να έχει εξελιχθεί σε μια αέναη δικαστική διαμάχη. Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες κοινής πορείας, οι κληρονόμοι του ξενοδοχειακού ομίλου «Sbokos Hotel Group», αποφάσισαν να βάλουν σε κλήρο τα ξενοδοχεία και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Όμως, το αποτέλεσμα εκείνης της κλήρωσης φαίνεται πως δεν ικανοποίησε όλα τα μέλη, οδηγώντας της οικογένεια της Μαρίκας Σμπώκου στην κατάθεση αίτησης στον Άρειο Πάγο για την επίλυση της διαφοράς, ενώ πριν από λίγο καιρό εκδόθηκε απόφαση ασφαλιστικών μέτρων σχετικά με τη σύγκληση ή μη διοικητικού συμβουλίου με τις δύο οικογένειες να βρίσκονται στα «χαρακώματα».

    Η κλήρωση που έφερε τον πόλεμο 

    Τα τέσσερα αδέρφια Σμπώκου (ο Γιάννης, η Μαρίκα και οι Νίκος και Μανώλης που έχουν φύγει πλέον από τη ζωή) με τη μητέρα τους Αγάπη και σε αρχηγικό ρόλο τον Γιάννη Σμπώκο, ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, που ξεκίνησαν τη δεκαετία του ’70, χτίζοντας μια μικρή αυτοκρατορία στον χώρο του τουρισμού, αποφάσισαν της διάσπαση του Ομίλου και τη διανομή της περιουσίας μεταξύ των οικογενειών των 4 αδελφών – ιδρυτών του Ομίλου. Βασικός λόγος ήταν ο μεγάλος αριθμός των μελών της οικογένειας, η συνεννόηση των οποίων καθιστούσε δύσκολη τη λήψη αποφάσεων. Η κρητική οικογένεια αποφάσισε να κληρώσει τα μερίδια μεταξύ των τεσσάρων οικογενειών, αφού προηγουμένως είχε προηγηθεί η αποτίμηση του ομίλου από διεθνή ελεγκτικό οίκο για τη διανομή της οικογενειακής αυτοκρατορίας με τα πέντε ξενοδοχεία και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

    Άννα Χατζηνάσιου, Αγάπη Σμπώκου
    Άννα Χατζηνάσιου, Αγάπη Σμπώκου

    Ωστόσο, εκείνη η κλήρωση επιφύλαξε μια μεγάλη έκπληξη, αφού το πολυτελές ξενοδοχείο στην Ελούντα, το «Blue Palace», που αποτελούσε και τη ναυαρχίδα του Ομίλου, πέρασε στον Ηλία Σμπώκο. Το Agapi Beach πέρασε στην πλευρά του Νίκου Σμπώκου, το Cretan Malia Park στην οικογένεια της Μαρίκας Σμπώκου, αφήνοντας στην οικογένεια του Γιάννη Σμπώκου τα λιγότερο προβεβλημένα Koutouloufari Village Holiday και το Village Heights. Το αποτέλεσμα–όπως φαίνεται- μάλλον πίκρανε τόσο τον ίδιο τον Γιάννη Σμπώκο, όσο και τις δύο κόρες του που σύμφωνα με τους ντόπιους και όχι μόνο ήταν η «ψυχή» του «Blue Palace». Ο λόγος για την αρχιτέκτονα Κωστάντζα Σμπώκου, η οποία είναι παντρεμένη με τον εφοπλιστή Αχιλλέα Κωσταντακόπουλο, ιδιοκτήτη του πολυτελούς resort στην Πύλο «Costa Navarino», και την Αγάπη, σύζυγο του γιου του τραπεζίτη κ. Μίνωα Ζομπανάκη.

    Ραντεβού στα δικαστήρια 

    Ο καιρός περνούσε και οι διαδικασίες παρέμεναν «κολλημένες» με τις οικογένειες των Γιάννη και Νίκου Σμπώκου να μην έχουν υπογράψει τα σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγωγή διαιτησίας που κατέθεσε η οικογένεια της Μαρίκας Σμπώκου «οι καθ’ ων Οικογένειες από τον Ιούλιο του 2014 άρχισαν να προβάλλουν αβάσιμα επιχειρήματα και σαθρές δικαιολογίες, προκειμένου να αποφύγουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διανομής της Περιουσίας». Αρχικά, προβλήθηκε η  δικαιολογία ότι «δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της διαδικασίας διάσπασης καθώς 4 εταιρίες δεν πληρούσαν τους όρους», ισχυρισμός που κατέπεσε στη συνέχεια. Ωστόσο, οι δύο οικογένειες επανήλθαν με νέο «προβληματισμό», υποστηρίζοντας «ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας διανομής συνεπάγεται την ‘‘επικινδυνότητα μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης’’ σε βάρος των μετόχων των εταιρειών του Ομίλου Σμπώκου», προκαλώντας την αγανάκτηση της οικογένειας της Μαρίκας Σμπώκου, που στην αίτηση που κατέθεσε στον Άρειο Πάγο χαρακτηρίζει «κακόπιστη» τη στάση τους.

    Η επιχειρηματίας Κωστάντζα Σμπώκου με τον σύζυγό της εφοπλιστή Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο

    «Οι λόγοι αλλαγής πλεύσης της Οικογένειας Ιωάννη Σμπώκου είναι προφανείς. Είναι γνωστό σε εμάς λόγω της συγγενικής μας σχέσης, ότι ο Ιωάννης Σμπώκος πάσχει από σοβαρότατη ασθένεια που τον έχει παροπλίσει και καταστήσει πλήρως αμέτοχο στη διαδικασία υλοποίησης του Συμφωνητικού Διανομής. Οι απόπειρες δημιουργίας προσκομμάτων στην ολοκλήρωση της διανομής άρχισαν από το καλοκαίρι του 2014, οπότε, λόγω επιδείνωσης της κατάστασης της υγείας του, οι θυγατέρες του, Κωστάντζα Σμπώκου και Αγάπη Σμπώκου, ανέλαβαν τα ηνία. Οι λόγοι είναι γνωστοί. Το αποτέλεσμα της κλήρωσης δεν άρεσε στις θυγατέρες του Ιωάννη Σμπώκου. Από τη στιγμή που ανέλαβαν οι θυγατέρες του, προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας διανομής προκειμένου να μη στερηθούν το εν λόγω ξενοδοχείο και με απώτερο σκοπό να αναλάβουν τη διαχείρισή του εξ ολοκλήρου.  Έτσι, προβάλλουν «κατασκευασμένες» και προσχηματικές δικαιολογίες, περί δήθεν «κινδύνου» φορολογικής επιβάρυνσης (που στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτος) σε περίπτωση ενός αβέβαιου, μελλοντικού ελέγχου από τη φορολογική αρχή.», καταλήγει η οικογένεια της Μαρίκας Σμπώκου, που ζητά πλέον τον διορισμό διαιτητή που θα επιλύσει το θέμα.

    Αγάπη Σμπώκου, Επιχειρηματίας
    Αγάπη Σμπώκου, Επιχειρηματίας

    Τα ασφαλιστικά μέτρα

    Οι ικανοποιημένοι από την κλήρωση κατέχουν το 40% και οι δυσαρεστημένοι το 60% της συνολικής περιουσίας. Εν αναμονή λοιπόν της απόφασης του Αρείου Πάγου, τα μέλη των οικογενειών που κατέχουν το 60% συγκάλεσαν διοικητικό συμβούλιο στις 27 Ιανουαρίου του 2015 με θέμα την εκλογή νέου προέδρου. Οι κατέχοντες το 40% δεν εμφανίστηκαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απαρτία και να μην πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο. Το επόμενα βήμα ήταν η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση. Ωστόσο, τα μέλη της οικογένειας που αρνούνται να παραστούν, υποστήριξαν στο δικαστήριο πως «οι αιτούντες δρώντας κακόπιστα και καταχρηστικά, κατά παράβαση των συμφωνηθέντων, επιχειρούν να διοικήσουν την εταιρεία ως ενιαίο νομικό πρόσωπο με σκοπό να προωθήσουν τα στενά προσωπικά επιχειρηματικά τους συμφέροντα και να ματαιώσουν την διανομή». Τελικά, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκανε δεκτή την αίτηση και επέτρεψε την σύγκληση του ΔΣ, το οποίο όμως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καθώς  δεν έχει καταστεί τελεσίδικη η απόφαση (έπεται κατάθεση έφεσης) προκειμένου να είναι εκτελεστή.



    ΣΧΟΛΙΑ