• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Ούτε το… city να ήταν η Λεωφόρος Αθηνών! Η ΔΕΗ, οι τράπεζες και η… Θάτσερ

    Wall Street


    Η αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο ήρθη, με τον Μπόρις Τζόνσον να νικάει κατά κράτος τον αντίπαλό του Τζέρεμι Κόρμπιν.

    Ο πρώτος θα νικήσει με άνεση σχεδόν μεγαλύτερη από αυτή που είχε επικρατήσει πριν από 40 χρόνια η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο δεύτερος εγκαταλείπει την πολιτική.

    Η στερλίνα πραγματοποιεί ράλι, παρασύροντας ανοδικά τις αγορές και βεβαίως το Χ.Α.  Στη Λεωφόρο Αθηνών επιχειρείται εκ νέου επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, με αφορμή α) το αποτέλεσμα των Τόρις στο Ηνωμένο Βασίλειο και β) την δεύτερη έκθεση σε μία εβδομάδα της Citigroup σε μία εβδομάδα, στην οποία ανεβαίνουν οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, προεξοφλώντας ταυτόχρονα την επιτυχία του σχεδίου Ηρακλής.

    Κι όχι μόνο αυτό, αλλά ο αμερικανικός οίκος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρειθ να εξασφαλίσει αναβαθμίσεις και ταυτόχρονα να μειωθούν οι ασφυκτικοί όροι του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Όπως και να ‘χει πάντως, το πάρτι στο ταμπλό συνεχίζεται, αν και οι συναλλαγές δεν είναι ικανοποιητικές περί τα 35 εκατ. ευρώ έπειτα από 3 ώρες συναλλαγών. Και μάλιστα με ένα μόλις πακέτο, στον ΟΠΑΠ.

    Η μετοχή της ΔΕΗ είναι και πάλι ο πρωταγωνιστής, βάζοντας πλώρη για τα 4 ευρώ, κινούμενη νωρίτερα στα 3,97 ευρώ και πετυχαίνοντας σε δύο συνεδριάσεις αύξηση της κεφαλαιοποίησής της κατά 115 εκατ. ευρώ, στα 922 εκατ. ευρώ. Την Δευτέρα ανακοινώνονται οι λεπτομέρειες του business plan από τον επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γ. Στάσση.

    Τα καλά αποτελέσματα 9μήνου αντικατοπτρίζονται στην πορεία των μετοχών της ΓΕΚ/Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής, κέρδη κοντά στο 2% για τα ΕΛΠΕ, στα 8,41 ευρώ, ενώ το καλό κλίμα λειτουργεί και στον τραπεζικό κλάδο.

    Η Alpha επιστρέφει στο 1,90 ευρώ, η Εθνική διαπραγματεύεται πάνω από τα 3 ευρώ, η Eurobank στα 0,913 ευρώ και η Πειραιώς στα 3,09 ευρώ. Οι τραπεζικές μετοχές «κοιτάζουν’ εκ νέου τα υψηλά τους.

    Αγορές

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κάνει άλμα 1,73% στις 414,65 μονάδες με τις τράπεζες να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη με άνοδο 3,3%. Σε θετικό πρόσημο και οι υπόλοιποι κλάδοι καθώς και οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες.

    Ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 1,89%, ο γερμανικός DAX κερδίζει 1,33% , ο γαλλικός CAC ενισχύεται επίσης 1,19%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,97%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 1,49%.

    Ισχυρά κέρδη καταγράφει σήμερα η στερλίνα, με άνοδο 1,71% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία στο $1,3387, ενώ  κέρδη 1,2543% καταγράφει έναντι του ευρώ με το κοινό νόμισμα στις 83,45 πένες.



    ΣΧΟΛΙΑ