• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Jes Staley (Barclays): To Brexit θα ωφελήσει το City του Λονδίνου

    • Bloomberg

    Jes Staley, CEO Barclays


    Ο Jes Staley, CEO της Barclays  δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ωφελήσει τελικά το City του Λονδίνου.

    Ενώ ορισμένες θέσεις εργασίας και περιουσιακά στοιχεία έχουν ήδη αποχωρήσει από την πόλη, ο CEO υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC ότι η ικανότητα της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας να καθορίζει τη δική της ατζέντα θα της αφήσει περισσότερα περιθώρια να ανταγωνιστεί τους ασιατικούς και αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς κόμβους.

    «Αυτό στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθεί το Λονδίνο δεν είναι η Φρανκφούρτη ή το Παρίσι», δήλωσε ο Staley. “Πρέπει να επικεντρωθεί στη Νέα Υόρκη και τη Σιγκαπούρη”.

    Τόνισε ότι ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δουλέψει προκειμένου να διατηρήσει καλές σχέσεις με την ΕΕ, οι μελλοντικές προοπτικές του θα εξαρτηθούν από την ικανότητά του να προσελκύσει παγκόσμια κεφάλαια και να γίνει κόμβος για τομείς όπως η πράσινη χρηματοδότηση. Η χρηματοοικονομική βιομηχανία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, που παράγει περίπου το 7% της οικονομικής παραγωγής και απασχολεί 1,1 εκατομμύρια άτομα.

    Το μήνυμα του Staley είναι αισιόδοξο παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τομέας βρέθηκε σε μεγάλο βαθμό εκτός της εμπορικής συμφωνίας που πέτυχε το Ηνωμένο Βασίλειο προτού τεθεί σε ισχύ το Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη επιτάχυνε τη αποσάθρωση της μακροχρόνιας κυριαρχίας του Λονδίνου ως το βασικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης των περισσότερων συναλλαγών των ευρωπαϊκών μετοχών που πραγματοποιούνταν εκεί, στο μπλοκ της ΕΕ.

    Αλλά ο αντίκτυπος σύμφωνα με την Barclays, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ήταν περιορισμένος.

    “Υπάρχουν μερικές θέσεις εργασίας που πηγαίνουν στην Ευρώπη, που διαφορετικά θα παρέμεναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αριθμούνται σε εκατοντάδες”, δήλωσε ο Staley. «Κάποιο μέρος κεφαλαίου έχει επίσης μετακινηθεί, αλλά το Λονδίνο εξακολουθεί να είναι προφανώς το κυρίαρχο κέντρο για την Barclays».

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητάει περισσότερο χρόνο για την επικύρωση της συμφωνίας μετά το Brexit

    Χωρίς δασμούς τα εμπορεύματα από το Ην. Βασίλειο

    Παράλληλες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήγαγε η Γερμανία με τη Βρετανία για το Brexit

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ