• Big Story

    Το success story, η Τέρνα Ενεργειακή, τα τρωκτικά και ο Υπουργός Χαρίτσης. Μια ενδιαφέρουσα ιστορία

    • The Wiseman


    Η κυβέρνηση εδώ και πολλές ημέρες κυνηγάει ένα success story το οποίο όμως δεν μπορεί να το πετύχει. Να βγει στις αγορές και να αναχρηματοδοτήσει το ομόλογο Σαμαρά. Αν όμως στην κυβέρνηση θέλουν πραγματικό success story με την απασχόληση ας ταχθούν ανοικτά κατά τον μικροσυμφερόντων και των τρωκτικών που εμποδίζουν εδώ και τρία χρόνια της υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είχε ανακηρυχθεί ανάδοχος τον Αύγουστο του 2014 και ακόμα περιμένει την υπογραφή της σύμβασης.

    Με την υπογραφή θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής των έργων και 200 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργίας των μονάδων επεξεργασίας και άλλων εγκαταστάσεων.

    Αφού πρώτα χάιδευαν επί μήνες τα αυτιά ορισμένων δημάρχων της Πελοποννήσου (κάποιοι έχουν βρωμίσει με τα σκουπίδια τους και το τελευταίο ρέμα της Αρκαδίας!), στη συνέχεια παρακαλούσαν να δεχθούν την υπογραφή της σύμβασης.

    Τώρα οι συναρμόδιοι υπουργοί Αλ. Χαρίτσης και Σωκρ. Φάμελλος απειλούν πως αν δε συναινέσουν οι δήμαρχοι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη σύμβαση με νομοθετική διάταξη!

    Η εταιρεία θα υπογράψει πάντως ακόμα και μέσα στην εβδομάδα τη σύμβαση ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Ηπείρου.

    Το ομόλογο της Τέρνα

    Μέτριες είναι οι πρώτες ενδείξεις (αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει τις επόμενες ώρες)  για τη ζήτηση του πράσινου ομολόγου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ύψους 60 εκατ. ευρώ, μετά και τις δημόσιες εγγραφές της πρώτης ημέρας. Η δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται αύριο.

    Το εύρος του επιτοκίου κινείται μεταξύ 3,75% και 4,25%, και το ύψος του θα διαμορφωθεί από την τελική απόδοση των ομολογιών.

    Μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΤΕΡΝΑ από το πράσινο ομόλογο (green bond), θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε Ελλάδα και ΗΠΑ καθώς και στο περιβάλλον για έργα διαχείρισης απορριμμάτων.

    Συγκεκριμένα, 40 εκατ ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ισχύος 44 ΜW), και ενός αιολικού πάρκου στο Τέξας (ισχύος 159,6 MW), ενώ παράλληλα ποσό 18,7 εκατ ευρώ θα χρηματοδοτησει τα έργα ΣΔΙΤ στην διαχείριση αποριμμάτων σε Ηπειρο και Πελοπόννησο.

    Μετά από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012 – 2016, η εταιρεία σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 2017 – 2019. Άμεσος στόχος της ΤΕΡΝΑ είναι να υπερβεί το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Παρασκήνιο με τις Business του Γιώργου Περιστέρη. Ο αντιπρόεδρος της ΤΕΡΝΑ και η νομική σύμβουλος της ΡΑΕ 

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ