• Big Story

    Προς οριστική ακύρωση το έργο του Ελληνικού. Έξαλλη η Κονιόρδου: Απαιτεί να απολυθεί η Βλαζάκη

    • Contributor
    Κονιόρδου

    Λυδία Κονιόρδου. Υπουργός Πολιτισμού


    Δραματικές είναι πλέον οι εξελίξεις στο μέτωπο του Ελληνικού μετά την απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη να μεταθέσει για την άλλη εβδομάδα την συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).  Πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μετά από την σημερινή αναβολή το έργο πλέον κινδυνεύει να μην γίνει. Τραπεζίτες που γνωρίζουν το παρασκήνιο δεν αποκλείουν η ανάδοχος εταιρία εταιρία Lamda Development να ακυρώσει οριστικά το έργο. Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα  βρίσκεται ακόμα πιο κάτω από πέρυσι στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών χωρών στον κόσμο, σύμφωνα με την λίστα του World Economic Forum (WEF), με βάση τη βαθμολογία που παίρνουν οι χώρες σε 12 βασικούς δείκτες. Η χώρα μας βρέθηκε στην 87η θέση μεταξύ 137 χωρών.

    Το παρασκήνιο

    Το παρασκήνιο πίσω από την σημερινή αναβολή του ΚΑΣ είναι έντονο.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΓΓ  “άδειασε” την κυβέρνηση καθώς είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα έκλεινε το αργότερο σήμερα.  Μετά την εξέλιξη αυτή είναι πλέον αμφίβολη η παραμονή της ΓΓ στην θέση της καθώς πολλοί μέσα στην κυβέρνηση μεταξύ αυτών και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έχουν ζητεί από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση της.  “Διώξτε την” λέγεται ότι είπε στον Αλέξη Τσίπρα.

    Η υπουργός θεωρεί , όπως λένε οι πληροφορίες,  ότι σαμποτάρει το έργο “υπακούοντας” στις εντολές της ΛΑΕ  του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Αντίθετος με την απομάκρυνση της είναι ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος θεωρεί ότι εάν φύγει τώρα τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν σκοπιμότητες με την επιμονή του κ. Φλαμπουράρη να μείνει στην θέση της η κ. Βλαζάκη που ούτως η άλλως σαμποτάρει την επένδυση του Ελληνικού.

    Νωρίτερα το monenews.gr έγραφε

    Αναβλήθηκε για ακόμα μια φορά η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που αφορούσε την επένδυση στο Ελληνικό. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις αρχές του μήνα.  Θα προηγηθεί η κήρυξη ή μη του αρχαιολογικού χώρου την ερχόμενη Τρίτη και αμέσως μετά θα συζητηθεί και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).

    Το θέμα του ελληνικού παίρνει νέα καθυστέρηση παρά το γεγονός ότι έχει πάρει πάνω του την επένδυση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Την εισήγηση για την αναβολή έκανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, η Γ.Γ. του υπ.Πολιτισμού Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη η οποία και προεδρεύει.

    Ακόμη δεν είναι σαφείς οι λόγοι που υπαγορεύουν την εισήγηση Βλαζάκη. Αν δηλαδή έχει πάρει εντολή από την κυβέρνηση να αναβάλει την συνεδρίαση, υπό το φόβο ότι επειδή δεν έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις, κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού, και άρα σε ένα ακόμη φιάσκο ή συντρέχουν άλλες αιτίες.

    Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η κα Βλαζάκη εισηγήθηκε να ξαναεισαχθεί το θέμα διαφορετικά. Σαν κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο Ελληνικό, και σαν έγκριση ή μη της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με άλλες πηγές, η εισήγηση για μια ακόμη αναβολή δεν είχε πάρει την σχετική κατεύθυνση από την πολιτική ηγεσία, παρά είναι πρωτοβουλία της ίδιας της ΚΑΣ Βλαζάκη με το σκεπτικό η συζήτηση στο ΚΑΣ ενδεχομένως να οδηγήσει σε απόφαση που αφορά τη μη κήρυξη της έκτασης ως αρχαιολογικής ζώνης.



    ΣΧΟΛΙΑ