• Big Story

    Οι τράπεζες μπορούν να δώσουν βοήθεια 1,5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία – Θα τη δεχθεί η κυβέρνηση;

    Καραμούζης

    Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank


    Αποφασισμένο να προχωρήσει χωρίς –άλλες- καθυστερήσεις και να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα θέματα που έχουν να κάνουν με την ρευστότητα της οικονομίας και τα «κόκκινα» δάνεια, εμφανίστηκε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών.

    Μάλιστα οι τραπεζίτες έκαναν λόγο «για εντυπωσιακή προετοιμασία» σε ότι αφορά όλα τα κρίσιμα θέματα. «Οι τράπεζες είναι οι χρηματοδότες της οικονομίας, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, οι κοινοτικοί πόροι που μπορούν φέτος να δώσουν ανάσα 1,3 με 1,5 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία, περνάνε μέσα από τις τράπεζες. Και μόνο με την καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα για να βγει η χώρα από την κρίση» σχολίαζαν οικονομικοί και τραπεζικοί κύκλοι.

    Στη συνάντηση –που κράτησε περισσότερο από δύο ώρες- ο  Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης  κ. Γιάννης Δραγασάκης είχε εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Νικόλα Καραμούζη, το προεδρείο της ΕΕΤ  και τους διευθύνοντες συμβούλους της Eurobank, Alpha Bank, Εθνικής, Πειραιώς και Αττικής.

    Οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, έδωσαν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πότε θα ψηφιστούν τα κρίσιμα νομοθετήματα που αφορούν τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, που υπογράφουν τα «κουρέματα» επιχειρηματικών οφειλών και τις αναδιαρθρώσεις.

    «Υπάρχει μία εντυπωσιακή προετοιμασία, για όλα τα κρίσιμα θέματα» σχολίασαν χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτες που μετείχαν στη σύσκεψη.

    Και χαρακτήριζαν ως σημαντικό το γεγονός ότι  οι δύο πλευρές κατέληξαν στην συγκρότηση  τριών επιτροπών  ώστε να «τρέξουν» τα θέματα που αφορούν την χρηματοδότηση αλλά και τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων.

    Οι τραπεζίτες είχαν και ενημέρωση από τον κ. Τσακαλώτο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά πως βαδίζουμε προς λύση μέχρι τις 26 Μαΐου.

    Τα μεγαλύτερα θέματα αυτά τη στιγμή που εκκρεμούν –και αποτελούν προαπαιτούμενα- είναι η ψήφιση του εξωδικαστικού μηχανισμού, που αναμένεται μέχρι το τέλος της βδομάδας που διανύουμε και η ρύθμιση για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών –και των στελεχών του δημοσίου- που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις και τα κουρέματα οφειλών.

    Η διαβεβαίωση που πήραν χθες οι τραπεζίτες είναι ότι θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 15 Μαΐου.

    Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΤ κ. Νικόλα Καραμούζη μετά το πέρας της συνάντησης είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στη δίωρη σύσκεψη: «Συζητήσαμε σε πολύ γόνιμο κλίμα για τα θέματα ρευστότητας, της χρηματοδότησης της οικονομίας, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και για τα θέματα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Καταλήξαμε στο να διαμορφώσουμε μια σειρά από επιτροπές συνεργασίας ώστε να βελτιώσουμε το κλίμα και να επιλύσουμε τα θέματα που απασχολούν και τον τραπεζικό τομέα αλλά και τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, είπε και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας θα βελτιώσει το κλίμα και θα δώσει την ευκαιρία στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

    Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους. Η ρευστότητα που είναι περιορισμένη, η ανύπαρκτη  ζήτηση για δάνεια από τα νοικοκυριά, τα «κόκκινα» δάνεια που εμφανίζουν υστέρηση στο ρυθμό μείωσης, ενώ πολλά ρυθμισμένα δάνεια βγαίνουν πάλι σε καθυστέρηση. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που αποτελούν σήμερα το  25% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

    Ο κ. Δραγασάκης στάθηκε στα τρία σημεία που διευκολύνουν την ρευστότητα και είναι φυσικά: η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η δυνατότητα διάθεσης κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

    Μάλιστα ζήτησε τη «βοήθεια» των τραπεζών στο κομμάτι των επενδύσεων, καθώς μπορούν να συμβάλλουν  στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων, στην προσέλκυση ξένων επενδυτών και στην προώθηση επενδύσεων».

    Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης «η κυβέρνηση υποστηρίζει τη μείωση των «κόκκινων δανείων» με αποφασιστικότητα αλλά και κοινωνική ευθύνη. Σκοπός είναι να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι «παγιδευμένες» στην υπερχρέωση και να δοθεί μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, όμως, απαιτείται αυτή να γίνει με τρόπο που να μην επιβραβεύει όσους «βουλιάζουν» τις επιχειρήσεις τους, πλουτίζοντας οι ίδιοι σε ατομικό επίπεδο. Πρέπει, συνεπώς, μέσα από τη διαδικασία αυτή να αναδειχθεί και μια νέα, κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και οι τράπεζες καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Υπόσχεση Δραγασάκη σε τραπεζίτες: Έως 15 Μαΐου η ψήφιση της διάταξη για την προστασία των τραπεζικών στελεχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σχεδόν 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ελλήνων προς το Δημόσιο, τον Φεβρουάριο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη και των συνεργατών του ο ΟΛΘ – Στα 1,1 δισ. ευρώ το χρυσό deal



    ΣΧΟΛΙΑ