• Big Story

    Πηγές Καρέλια στο mononews.gr: “Δεν σχολιάζουμε κινήσεις μετόχων”

    Βικτωρία Καρέλια, ο Ανδρέας και ο Στάθης Καρέλιας

    Από αριστερά: Βικτωρία Καρέλια, Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας


    Την ώρα που φουντώνουν τα σενάρια γύρω από την ενδοοικογενειακή διαμάχη σε μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες της Ελλάδας, εντύπωση προκαλεί η αμυντική στάση που κρατά η διοίκηση της εταιρείας.

    Με δεδομένη την τεράστια δημοσιότητα που πήρε το θέμα, -σύσσωμα τα μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν εκτεταμένα ρεπορτάζ για τις σχέσεις της οικογένειας Καρέλια και την διαδρομή της υπεραιωνόβιας βιομηχανίας καπνού- θα περίμενε κανείς μια πιο δυναμική αντίδραση.
    Αντίθετα, η διοίκηση προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους και να τηρεί σιγήν ισχύος όσον αφορά στα επόμενα βήματά της, δίνοντας έτσι περισσότερη τροφή στην φημολογία των ημερών.
    Πηγές της διοίκησης που μίλησαν στo mononews.gr απέφυγαν να απαντήσουν για τη ρήξη με την πλευρά της Μίνας και Ιωάννας Καρέλια και αρκέστηκαν να δηλώσουν πως είναι πάγια τακτική να μην σχολιάζουν κινήσεις μεμονωμένων μετόχων.

    Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο, με ποσοστό που ανέρχεται στο 45% και υπολείπεται κατά μόλις 4% από το ποσοστό της πλειοψηφίας.

    Το ερώτημα που αιωρείται τις τελευταίες ώρες στην αγορά και στα δημοσιογραφικά γραφεία είναι τι θα πράξει η διοίκηση των Ανδρέα, Στάθη και Βικτώρια Καρέλια και πως θα απαντήσει όταν η άλλη πλευρά δώσει το “πράσινο φως” για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου.

    Πως θα απαντήσει όταν ξεκινήσει η μάχη, και τα “τύμπανα του πολέμου” ηχήσουν για τα καλά…

    Οι περισσότερες απόψεις συγκλίνουν πως τότε θα σηκώσουν το γάντι και θα απαντήσουν ανάλογα. Θεωρούν δεδομένο ότι η διοίκηση δεν θα αφήσει να σέρνεται όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα, η οποία σίγουρα δεν ευνοεί την εταιρεία.

    “Βγήκαν τα μαχαίρια”

    Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η χήρα του Κωνσταντίνου Καρέλια, Μίνα και η κόρη της Ιωάννα αποφάσισαν να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με τους Ανδρέα, Στάθη και Βικτώρια Καρέλια, στενούς συγγενείς τους και κατόχους του πλειοψηφικού ποσοστού της «Καρέλιας» με 50%.

    Συγκεκριμένα, μέσω των δικηγόρων τους έθεσαν ερωτήματα για την δραστηριοποίηση της εταιρείας μέσω θυγατρικών και για τις συναλλακτικές σχέσεις της μητρικής εταιρείας με τις θυγατρικές της, καθώς και ζητήματα που άπτονται σε χορηγηθέντα δάνεια και στα αποθεματικά της εταιρείας.

    Παράλληλα, απείχαν από την ψηφοφορία επί του συνόλου των θεμάτων της Γενικής Συνέλευσης, όπως η έγκριση των αιτήσεων και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων, η απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου και του Ορκωτού Ελεγκτή από κάθε ευθύνη για τα πεπραγμένα τους κ.λ.π.

    Τα επικρατέστερα σενάρια

    Γιατί οι δυο κυρίες που ελέγχουν το 45% της ιστορικής καπνοβιομηχανίας απειλούν με διαχειριστικό έλεγχο μια διοίκηση, η οποία παρά την κρίση συνέχισε να παράγει ισχυρά κέρδη και να επιβραβεύει τους μετόχους με υψηλά μερίσματα και τους εργαζομένους της με πλούσιες παροχές;

    Αρκετοί εικάζουν πως πρόκειται για μια κίνηση εντυπωσιασμού, με στόχο την άσκηση πίεσης στη διοίκηση των Ανδρέα και Στάθη Καρέλια για διανομή περισσότερων κερδών στους μετόχους. Η εταιρεία, όπως λένε καταγράφει κάθε χρόνο ολοένα και καλύτερες επιδόσεις, και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν. Πόσο μάλλον τους βασικούς μετόχους…

    Άλλοι πάλι θεωρούν πως γίνεται για να τραβήξουν πάνω τους, τα φώτα της δημοσιότητας και τίποτα άλλο. Εξ’ ου, όπως λένε και η πρόσληψη ενός από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους δικηγόρους της Αθήνας.

    Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πιστεύουν πως δεν κρύβεται τίποτα πίσω από την κίνησή τους και πως με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να προστατέψουν τα συμφέροντα της εταιρείας και τα δικά τους. Όπως οφείλει να κάνει κάθε μέτοχος, όταν νομίσει πως συντρέχει λόγος.

    Το οικογενειακό παζλ

    Η Μίνα Καρέλια είναι χήρα του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της Καρέλιας μέχρι τον απροσδόκητο θάνατό του το 2009 και η Ιωάννα Καρέλια είναι κόρη της. Και οι δυο τους λέγεται ότι δεν είχαν καμία εμπλοκή και ενασχόληση με την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας.

    Ο Ανδρέας και Στάθης Καρέλιας είναι αδέλφια και έχουν το γενικό πρόσταγμα της εταιρείας. Εκτελούν χρέη διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα, με ευθύνη την χάραξη της στρατηγικής και τη λήψη όλων των κρίσιμων αποφάσεων.

    Η Βικτώρια Καρέλια είναι μητέρα τους και κατέχει θέση μη εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

    Σύζυγος της Βικτώριας Καρέλια και πατέρας των Ανδρέα και Στάθη Καρέλια ήταν ο Γιώργος Καρέλιας. Αδελφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Καρέλιας, σύζυγος της Μίνας και πατέρας της Ιωάννας Καρέλια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γιατί βγήκαν τα «μαχαίρια» στην οικογένεια Καρέλια – Τα επικρατέστερα σενάρια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί «τραντάζεται» ο Καρέλιας; Θα αντέξει η πέμπτη γενιά;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Η «Δυναστεία» των Καρέλια: Τα πρόσωπα πίσω από τη εταιρεία, οι κόντρες και η αμύθητη περιουσία



    ΣΧΟΛΙΑ