• Big Story

    Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου επιβεβαιώνει το θάνατο του «εμποράκου»

    Γουόρεν Μπάφετ

    Warren Buffett. Επικεφαλής Berkshire-Hathaway


    Όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη εμφανίζεται βέβαιος ότι το τοπίο στη λιανική θα αλλάξει δια παντός και δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που είναι στις μέρες μας, δε μπορεί, κάτι παραπάνω θα ξέρει.

    Ο Warren Buffett προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα εξακρίβωση και τόνισε ότι σε δέκα χρόνια από σήμερα -δηλαδή ως το 2027- το λιανικό εμπόριο θα έχει αλλάξει εντελώς «πρόσωπο». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην ετήσια συνέλευση της Berkshire Hathaway -που έλαβε χώρα στην Ομάχα της πολιτείας της Νεμπράσκα- ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των επενδύσεων, «Τα εμπορικά κέντρα είναι πλέον στο διαδίκτυο. Δεν έχω την ψευδαίσθηση ότι σε ορίζοντα δεκαετίας θα δείχνουν ακριβώς όπως δείχνουν σήμερα, ενώ παράλληλα θα προκύψουν πολλές εξελίξεις που θα μας εκπλήξουν».

    Ο Buffett σχολίασε ότι ο κόσμος έχει εξελιχθεί και θα συνεχίσει να εξελίσσεται, ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία αυτό συμβαίνει, αυξάνεται.

    Ο αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, Charlie Munger, συμφώνησε και ανέφερε από τη μεριά του ότι «Θα ήταν σίγουρα άσχημα τα πράγματα αν είχαμε εμπορικά κέντρα».

    Γεγονός είναι πάντως ότι ο Buffett δεν ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε ξαφνικά να εγείρει ανησυχίες για το παραδοσιακό λιανικό εμπόριο. Εδώ και πολύ καιρό προσπαθεί να απεμπλακεί με κάθε τρόπο από ό,τι τον συνδέει με το χώρο αυτό, απομακρύνοντας τα χρήματά του από τη βιομηχανία γενικότερα.

    Ήδη τον Φεβρουάριο, η Berkshire Hathaway εξέπεμψε SOS για τη λιανική όταν προχώρησε στην πώληση των μετοχών που κατείχε στη Walmart (αξίας 900 εκατ. δολαρίων), επιλέγοντας αντίθετα να τοποθετήσει δισεκατομμύρια δολάρια στις αερομεταφορές. Η κίνηση αυτή άφησε τον Buffett χωρίς σχεδόν καθόλου συμμετοχή στη Walmart, σε μια περίοδο που η μεγαλύτερη επιχείρηση εμπορίου του κόσμου επενδύει τεράστια ποσά για να καταφέρει να ανταγωνιστεί τον «τυφώνα» Amazon.

    Buffett

    Σε συνέντευξή του στο CNBC μετά την πώληση του ποσοστού του, ο Αμερικανός μεγιστάνας είχε δηλώσει ότι το λιανεμπόριο ήταν «πολύ ζόρικη επένδυση», ειδικά στην εποχή του Amazon: «Πιστεύω ότι το λιανεμπόριο είναι μεγάλο ζόρι για μένα γενικότερα», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Αγοράσαμε ένα εμπορικό κέντρο το 1966 και υπέστην αφαίμαξη. Έχω κάνει πολλά στη λιανική… Αγόρασα την Tesco στη Βρετανία και υπέστην την ίδια αφαίμαξη… Είναι μεγάλος μπελάς το εμπόριο και το διαδίκτυο τους είναι πολύ δύσκολο να το κατανοήσουν».

    Αυτά τα αιχμηρά σχόλια του Buffett έρχονται εν μέσω μιας τεράστιας αναταραχής που βιώνει ο κλάδος. Οι Αμερικανοί έμποροι κλείνουν το ένα κατάστημα μετά το άλλο και καταθέτουν αίτηση για πτώχευση, με τα κόστη να θυμίζουν την αρχή της κρίσης. Οι παραδοσιακές εταιρείες έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 3.200 «λουκέτα» φέτος, με την ελβετική τράπεζα Credit Suisse να αναμένει ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στα 8.600 προτού καν τελειώσει το 2017. Συγκριτικά, 6.163 καταστήματα έκλεισαν το 2008, τη χρονιά που καταγράφηκαν τα περισσότερα «λουκέτα» μέχρι σήμερα.

    Τα καταστήματα όμως κλείνουν εξαιτίας της μεγάλης ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και εξαιτίας των αλλαγών στις καταναλωτικές συνήθειες του κόσμου. Οι καταναλωτές δίνουν περισσότερα χρήματα για τη διασκέδασή τους, το φαγητό και την τεχνολογία και πολύ λιγότερα πλέον για ρούχα και αξεσουάρ.

    Ενδεικτικά, μεγάλες αλυσίδες όπως τα Macy’s και τα Sears έχουν «χτυπηθεί» αλύπητα από τις αλλαγές αυτές: από το έτος 2001, τα εμπορικά κέντρα έχουν περικόψει πάνω από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

    Και να ήταν μόνο ο Buffett που βλέπει έτσι τα πράγματα…

    Η επενδυτική εταιρεία Cohen & Steers -η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 58,5 δισ. δολαρίων- στο τελευταίο της report τόνισε ότι αυτές οι ενδείξεις τείνουν να γίνουν η νέα τάξη πραγμάτων: «Αυτή η αδυναμία στο λιανεμπόριο, που εκδηλώνεται παρά την θετική πορεία της οικονομίας, τείνει να γίνει μόνιμη καθώς αποτελεί κομμάτι του πώς και του πού οι Αμερικανοί καταναλωτές ξοδεύουν τα χρήματά τους. Αυτή η κατάσταση πρόκειται να μεταλλάξει δραματικά το τοπίο στη λιανική με πιθανές σοβαρές συνέπειες και για τον κλάδο του real estate κατ’ επέκταση».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: AVIS: Γιατί ξαφνικά άρχισε να χαμογελά ο Πολυχρόνης Συγγελίδης



    ΣΧΟΛΙΑ