• Κοινωνία

    Νέο ευνοϊκότερο καθεστώς για τις συντάξεις χηρείας

    σύνταξη


    Βελτιωτικές παρεμβάσεις στο καθεστώς που ισχύει για τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες αναμένεται να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς εβδομάδες, εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το mononews.gr, κι ενώ βρισκόμαστε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναστολή κι όχι κατάργηση της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει ότι όσοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας και δεν έχουν συμπληρώσει τα 55 μετά την πάροδο τριών ετών χάνουν την σύνταξη.

    Για τους εν λόγω συνταξιούχους η παροχή θα κοπεί για πρώτη φορά τον Μάιο του 2019, καθώς τότε συμπληρώνεται η πρώτη 3ετία μετά την ψήφιση του νόμου.

    Η αναστολή περικοπής της σύνταξης θα συνδεθεί με το όριο της ανεργίας στη χώρα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί ο μέσος όρος του ποσοστού ανεργίας των κρατών μελών της Ε.Ε.

    Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο του 2019 ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρώπη των 28 ήταν 6,5% σύμφωνα με την Eurostat, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ μέτρησε την ανεργία στην Ελλάδα για τον Δεκέμβριο του 2018 στο 18%.

    Ο νόμος Κατρούγκαλου περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες για τη λήψη σύνταξης χηρείας:

    • Ο επιζών σύζυγος δικαιούται σύνταξη χηρείας δια βίου εφόσον είναι άνω των 55 ετών την στιγμή του θανάτου.
    • Οι νεότεροι λαμβάνουν σύνταξη κατ’ αρχήν για μια 3ετία. Όσοι συμπληρώνουν τα 55 εντός αυτής της 3ετίας (δηλαδή είναι 52-55 την στιγμή του θανάτου) χάνουν προσωρινά την σύνταξη μετά την πρώτη 3ετία και την λαμβάνουν δια βίου ξανά στα 67.
    • Οι υπόλοιποι την χάνουν δια παντός.

    Από την περικοπή έχουν εξαιρεθεί όσοι έχουν ανήλικα παιδιά ή παιδιά που σπουδάζουν, όπως και όσοι έχουν αναπηρία από 67% και άνω για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν αυτές οι προϋποθέσεις.

    Εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την αναστολή του μέτρου, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος αναζητά το κονδύλι που θα του επιτρέψει να αυξήσει το ποσοστό της σύνταξης που δικαιούται η χήρα ή ο χήρος.

    Σήμερα η σύνταξη είναι το 50% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών. Εξετάζεται το ποσοστό αυτό να αυξηθεί από το 50% στο 70%, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια. Μάλιστα επί τάπητος έχει τεθεί η αναδρομική εφαρμογή της αύξησης να εφαρμοστεί από τις 13 Μαΐου του 2016 με επανυπολογισμό των συντάξεων που έχουν ήδη δοθεί.

    Ακόμη οι παρεμβάσεις προβλέπουν την κατάργηση ή αναστολή της περικοπής των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο των πρώτων τριών ετών, σε περίπτωση που οι δικαιούχοι εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται ή λαμβάνουν άλλη σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή – π.χ. σύνταξη γήρατος από ίδιο δικαίωμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται πως μετά την 3ετία η σύνταξη θα καταβάλλεται μεν στο 50% σε όσους δουλεύουν, αυτοαπασχολούνται ή έχουν άλλη σύνταξη, αλλά χωρίς το εισόδημα του δικαιούχου να υπολείπεται από το ελάχιστο πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του θανόντα, δηλαδή τα 360 – 384 ευρώ.

    Στις παρεμβάσεις προστίθεται κι άλλη μια διάταξη που προβλέπει ενιαίο τρόπο καταβολής των εξόδων κηδείας ανεξάρτητα από το ταμείο που προέρχεται ο θανών. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τους αρμόδιους στο υπουργείο Εργασίας, θα εξοφλούνται ταχύτερα και χωρίς γραφειοκρατία τα μέλη της οικογένειας του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας σε συνταξιούχους: «Ναι» στις συντάξεις χηρείας και 120 δόσεις για τα χρέη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι θα πληρώσουν στον ΕΦΚΑ όσοι αμείβονται με τίτλους κτήσης (απόδειξη δαπάνης) – Χρήσιμα Παραδείγματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς οι τέσσερις τραπεζίτες «κέρδισαν» καταθέσεις 29,6 δισ. ευρώ – Ποιοι οι νικητές



    ΣΧΟΛΙΑ