• Big Story

    Λίστα UBS: Ως ύποπτοι θα κληθούν όσοι δεν έκαναν αυτοκαταγγελία


    Άφαντοι είναι περίπου 15 καταθέτες στους οποίους οι οικονομικοί εισαγγελείς, που «ξεψαχνίζουν» τη λίστα της UBS, είχαν αποστείλει κλήσεις προκειμένου να εμφανιστούν και να δικαιολογήσουν την πηγή των καταθέσεών τους και αν τα χρήματα αυτά είναι φορολογημένα ή όχι. Για τους συγκεκριμένους καταθέτες, αλλά και όσους δεν εμφανιστούν κινείται κατευθείαν η ποινική διαδικασία προκειμένου να βρεθούν και να δώσουν εξηγήσεις. Ταυτόχρονα, από τους σχεδόν 50 που έχουν περάσει από τα εισαγγελικά γραφεία η πλειοψηφία όσων εμφανίστηκαν ζήτησαν να υπαχθούν στη ρύθμιση της «αυτοκαταγγελίας», μόλις αυτή ψηφιστεί, ενώ 9 άτομα ζήτησαν χρόνο για να προετοιμάσουν τις απαντήσεις τους και είτε θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις καταθέσεις τους ως αποταμίευση από φορολογημένα εισοδήματα, είτε ενδεχομένως να δεχτούν και αυτοί να καταθέσουν συμπληρωματικές δηλώσεις, για να αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα του παρελθόντος.

    social media 1 Illustratie- Zeloot (voor De Correspondent)

    Αλλαγή πλεύσης: θα καλούνται ως ύποπτοι 

    Από την ερχόμενη εβδομάδα οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αποστείλουν νέο πακέτο κλήσεων, αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι για παροχή εξηγήσεων. Θα επιλεγεί ένας αριθμός καταθετών, όπου από τις διασταυρώσεις είναι φανερό πως υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών του εξωτερικού και των φορολογικών δηλώσεων και κληθούν πλέον ως ύποπτοι.

    Την ίδια ώρα, νέα στοιχεία περιμένει σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση από το εξωτερικό, ενώ γίνεται προσπάθεια ενοποίησης όλων των λιστών που βρίσκονται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων (Μπόργιανς, Λιχτενστάιν, Λανγκάρντ, λίστα χαρτοφυλακίων, λίστα εμβασμάτων δημοσίων υπαλλήλων κ.α) προκειμένου ο έλεγχος να καταστεί αποτελεσματικότερος.

    Μάλιστα, όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά αρμόδια πηγή: «Μπορεί κάποιος να βρίσκεται με 500.000 ευρώ σε μια λίστα και με άλλα τόσα σε άλλη και στην πραγματικότητα να παρέχει τα ίδια δικαιολογητικά κάθε φορά, ενώ πρόκειται για διαφορετικά χρήματα, άρα η ενοποίηση είναι απαραίτητη για να υπάρχει μια συνολική εικόνα για τα ποσά των καταθετών».

    topsecret illustrate

    Ενίσχυση του έργου των οικονομικών εισαγγελέων 

    Μέχρι την 1η Φεβρουαρίου οι οικονομικοί εισαγγελείς, που φέρουν και όλο το βάρος των ερευνών και του ξεκαθαρίσματος των λιστών με τους καταθέτες του εξωτερικού, θα υποδεχθούν τους 38 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ για να ενισχύσουν το έργο τους.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ολοκληρώσει άμεσα την αναμόρφωση του ΣΔΟΕ και της ΓΓΔΕ, προκειμένου να σταλεί το πρώτο κλιμάκιο ελεγκτών για εκπαίδευση στη Γερμανία. Οι Γερμανοί παρέχουν σεμινάρια σε τρεις περιόδους και στόχος να προλάβουν την περίοδο μετά το Πάσχα.

    Στην ενδυνάμωση του έργου που γίνεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα συμβάλλει και μια ακόμη ρύθμιση για την γενική γραμματεία Διαφθοράς.  Με δεδομένο ότι  η συγκεκριμένη Γραμματεία αποτελεί τον φορέα υποδοχής των καταγγελιών, η ηγεσία φέρεται να έχει αποφασίσει την τροποποίηση του σχετικού νόμου, τοποθετώντας στο κομβικό τμήμα των καταγγελιών επιβλέποντα εισαγγελικό λειτουργό.



    ΣΧΟΛΙΑ