• Business

    Η «αγία οικογένεια» των Κουτσολιούτσων και τα κόλπα για να αποφύγει τη φυλακή

    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν πέντε μήνες από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Alvarez & Marsal για να αποφασίσουν να σπάσουν τη σιωπή τους και να κινητοποιηθούν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της αμαρτωλής Folli Follie. Μόνο που η κινητοποίησή τους είχε αποσπασματικό χαρακτήρα και «ελλειμματική» στόχευση σε ό,τι αφορά τους πραγματικούς υπευθύνους του μεγαλύτερου σκανδάλου στη σύγχρονη επιχειρηματική αλλά και χρηματιστηριακή Ιστορία της χώρας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε η «επιλεκτική» άσκηση αγωγών που έγινε προ ημερών σε βάρος τριών υπευθύνων για τα όσα διαδραματίστηκαν στη μεγαλύτερη θυγατρική εταιρεία του ομίλου που εδρεύει στην Κίνα.

    Είναι η θυγατρική για την οποία το πόρισμα της Alvarez & Marsal κατέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι είχαν πλαστογραφηθεί έσοδα 1 δισ. ευρώ, ενώ από τα υποτιθέμενα 296 εκατ. δολάρια των διαθεσίμων, τα πραγματικά που υπήρχαν στο ταμεία ήταν μόνο 6,4 εκατ. ευρώ.

    Οι αγωγές της νέας διοίκησης των Folli Follie στρέφονται κατά του 75χρονου σήμερα βασικού μετόχου και ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου, όπως επίσης και κατά του οικονομικού διευθυντή στην κινέζικη θυγατρική Ιωάννη Μπεγιέτη, αλλά και του Κινέζου διευθυντή Λο Τσιν Τσουέν.

    Το πρώτο που προκύπτει από την υποβολή των αγωγών είναι ότι τα ίδια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αποδέχονται ότι έγινε απάτη και παραποίηση των οικονομικών στοιχείων με τις συνεπαγόμενες ποινικές ευθύνες.

    Από εκεί και πέρα, όμως, αρχίζουν τα ερωτήματα.

    Διότι από το κάδρο της αναζήτησης ευθυνών λείπει κατ’ αρχάς ο 48χρονος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος, πέραν της θέσης που κατείχε από το 2010 ως διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, μετείχε και στο Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited…

    Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie δεν εξέφρασαν όλα την ίδια άποψη περί αγωγών σε βάρος τριών και μόνο προσώπων.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, πάντως, που εξακολουθεί και σήμερα να είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ κατέχει παράλληλα και νευραλγικό ρόλο στη νεοσυσταθείσα επιτροπή που εποπτεύει το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε την κατάθεση αγωγής κατά του πατέρα του.

    Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για προσχηματική κίνηση από την πλευρά του, ενταγμένη στο ευρύτερο σχέδιο της «αγίας οικογένειας» των Κουτσολιούτσων για να αποφύγουν τη φυλακή… Διότι με τόσες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί σε ό,τι αφορά τους βασικούς υπευθύνους του μεγάλου σκανδάλου.

    Από την πρώτη κιόλας στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο, η βασική γραμμή της οικογένειας ήταν να φορτωθεί τις ευθύνες ο πατέρας Κουτσολιούτσος και μόνο. Με μεταγενέστερη κίνηση από την πλευρά του να υποστηρίξει ότι μπορεί να ήταν δικό του λάθος τα όσα έγιναν στην κινέζικη θυγατρική, αλλά αυτό οφείλεται στους εκεί συνεργάτες του…

    Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν των τριών προσώπων σε βάρος των οποίων κατατέθηκε αγωγή, το πόρισμα Δραγάτση έχει αποδώσει ευθύνες σε 14 συνολικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του επενδυτικού κοινού αλλά και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Όλες σε βαθμό κακουργήματος, ενώ σε ό,τι αφορά την απάτη στοιχειοθετείται κατηγορία ότι συντελέστηκε κατά του Δημοσίου (λόγω των μετοχών της Folli Follie που κατέχει το Υπερταμείο), γεγονός που επισείει ποινές ισόβιας κάθειρξης για όσους κριθούν υπεύθυνοι.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος εμφανίζεται τώρα να είναι «αθώος του αίματος» δηλώνοντας ότι δεν ήξερε τι συνέβαινε στην κινέζικη θυγατρική.

    Το οξύμωρο είναι ότι ως διευθύνων σύμβουλος, πέραν του ότι υπέγραφε τις λογιστικές καταστάσεις, δεν μπορεί να είχε άγνοια για τη θυγατρική του ομίλου στην Κίνα. Από την οποία προερχόταν σχεδόν το 78% των συνολικών πωλήσεων. Μάλιστα, ο ίδιος ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήταν εκείνος που επί σειρά ετών ενημέρωνε τους αναλυτές και έδινε το στίγμα για τη λαμπρή πορεία που (υποτίθεται ότι) διέγραφε η Folli Follie στο διεθνοποιημένο επιχειρηματικό σκηνικό.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος που εμφανίζεται τώρα να συνυπογράφει την αγωγή κατά του πατέρα του είναι στη σημερινή του θέση χάρη στη στήριξη που του προσέφερε εκείνος… Αυτό έγινε στη Γενική Συνέλευση της 21ης Δεκεμβρίου όταν και οι αλλαγές των μελών του ΔΣ ψηφίστηκαν κατά κύριο λόγο από τον βασικό μέτοχο που δεν είναι άλλος από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο.

    Πέραν τούτων, και άλλα πρόσωπα του παλαιού διοικητικού Συμβουλίου των Folli Follie που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα έμειναν εκτός του κάδρου των αγωγών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ειρήνης Νιώτη η οποία ήταν διευθύντρια της διαχείρισης διαθεσίμων του ομίλου για τα οποία, όπως απέδειξε η έρευνα της Alvarez & Marsal είχαν «φουσκώσει» υπέρμετρα με πλαστά στοιχεία.

    Αλλά και ο οικονομικός διευθυντής της Folli Follie, Φραγκίσκος Γρατσώνης, κατείχε νευραλγικό ρόλο στην εταιρεία στην οποία ο γιατρός Ζαχαρίας Μαντζαβίνος, πεθερός του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ήταν τοποθετημένος στην Επιτροπή Ελέγχου.

    Η ανακοίνωση της Folli Follie λέει ότι αφήνει ανοικτό το θέμα για την υποβολή και νέων αγωγών, ενώ σε ό,τι αφορά την πρακτική που ακολούθησε βασίστηκε στο πόρισμα της Alvarez & Marsal και σε όσους υπέγραφαν τις λογιστικές καταστάσεις της κινέζικης θυγατρικής.

    Όπως όλα δείχνουν, είναι καθαρά θέμα χρόνου και μόνο να επιβληθούν νέα πρόστιμα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτή τη φορά για τους πλασματικούς ισολογισμούς της χρήσης του 2016.

    Την ίδια στιγμή, αναμένεται και το δεύτερο κύμα των ερευνών του οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, που πιθανότατα θα οδηγήσει και σε νέες κατηγορίες κατά σειράς εμπλεκομένων προσώπων.

    Μένει να αποδειχθεί εάν και κατά πόσον θα πιάσουν τόπο τα εκάστοτε κόλπα που μηχανεύεται η οικογένεια Κουτσολιούτσου για να πέσει… στα μαλακά.

    Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος όταν προ μηνών είχε αναρτήσει στο Instagram μια φράση της Σοφίας Λόρεν που έλεγε «είναι απλά μια καμπή, όχι το τέλος». Βέβαια στο ίδιο κείμενο της Λόρεν υπήρχε και η φράση «η επιτυχία σε συστήνει στον κόσμο, αλλά η αποτυχία συστήνει τον κόσμο σε εσένα»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Folli Follie: «Παιχνίδια» παλαιών στελεχών σε βάρος της αμαρτωλής εταιρίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πολύ ωραία για να είναι αληθινή η συμφωνία διάσωσης της Folli Follie

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποινικές διώξεις για δάνεια εκατομμυρίων της Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ