• Big Story

    Γιατί οι ίδιες οι τράπεζες απαξιώνουν τη Forthnet: Πότε επιτέλους θα διοριστεί «επίτροπος»;


    Σαν πολύ καιρό δεν έχουμε να ακούσουμε νέα από τη Forthnet; Η τελευταία φορά που μας απασχόλησε η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν, όταν το φιάσκο της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (στην οποία γύρισαν επιδεικτικά την πλάτη οι μέτοχοι της εταιρείας) οδήγησε τη Forthnet στην «αγκαλιά» των τραπεζών. Τι έγινε από τότε; Όχι και πολλά… Για την ακρίβεια, ένα πράγμα θα έπρεπε να έχει γίνει, και αυτό ακόμα δεν έχει γίνει: να διοριστεί ένας Chief Reconstructing Officer (CRO, στα ελληνικά θα λέγαμε ότι είναι ο Επικεφαλής Αναδιάρθρωσης της εταιρείας), ο οποίος θα αναλάβει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα για την αναδόμηση και εξυγίανση της Forthnet, που σήμερα βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή οικονομικά θέση, χωρίς ρευστότητα ούτε για τα απαραίτητα.

    Η κίνηση αυτή επείγει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, και ο λόγος είναι απλός: όπως επιβεβαιώνουν μιλώντας στο mononews.gr τραπεζικές πηγές, οι τράπεζες δεν εμπιστεύονται (και ποιος μπορεί να τις αδικήσει;) τον διευθύνοντα σύμβουλο της Forthnet, Πάνο Παπαδόπουλο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία.

    Επομένως, μόνο ένας ικανός CRO, που θα είναι ανεξάρτητος από τη διοίκηση της Forthnet και θα δίνει λογαριασμό στις τράπεζες, με υπερεξουσίες όσον αφορά στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων (μετά τον οποίο θα ακολουθήσουν, μάλλον αναπόφευκτα, ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και μειώσεις μισθών), μπορεί να δώσει τις απαραίτητες λύσεις.

    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet
    Πάνος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Forthnet

    Ο CRO θα είναι, με άλλα λόγια, ένας «στρατηγός» που θα αναλάβει de facto τις τύχες της εταιρείας, απαξιώνοντας στην πράξη τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου – αν και για την ώρα δεν είναι σαφές αν ο Πάνος Παπαδόπουλος θα μείνει τελικά στη θέση του ή όχι.

    Τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβαν ουσιαστικά τον έλεγχο της Forthnet, οι τράπεζες ακόμα δεν έχουν προχωρήσει σε αυτό το καθοριστικό βήμα. Γιατί; Σίγουρα υπάρχει το ελαφρυντικό ότι δεν είναι και απλό πράγμα να βρεθεί ένα τόσο ικανό στέλεχος μέσα σε λίγες μέρες – όμως ο χρόνος πιέζει, και πιέζει αφόρητα.

    Ναι, οι τράπεζες προφανώς περιμένουν μέχρι να βρουν τον καταλληλότερο, όμως πρέπει να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μία απόφαση, καθώς η αναδιοργάνωση της Forthnet πρέπει να γίνει όχι τώρα, αλλά… χθες.

    Όσο οι τράπεζες καθυστερούν να δώσουν τη λύση, τα προβλήματα της Forthnet θα γίνονται όλο και μεγαλύτερα, και μετά θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να διορθωθούν – δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να το διαπιστώσει αυτό…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συντάξεις: Σε απελπιστική κατάσταση τα Ταμεία – «Σπάνε» ομόλογα για να πληρώσουν επικουρικές

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΛΟΥΞ: Ανοίγει τα φτερά της και στη Ρωσία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΟΤΕ: Καθαρά κέρδη €55,9 εκατ. το γ’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ