• Real Estate

    Εθνική Πανγαία: Ποιοι αποχωρούν, ποιοι έρχονται – Όλο το παρασκήνιο

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός


    Έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις η Εθνική Τράπεζα, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, δίνει το πράσινο φως για αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Invel, βασικό μέτοχο της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) με ποσοστό 65,49%.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί η είσοδος στην Invel, επενδυτική πλατφόρμα διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity fund) με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, δύο ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, των Coller Capital και Castlelake και η αποχώρηση του ισραηλινού επιχειρηματία Beny Steinmetz. Ο τελευταίος ήταν ένας από τους επενδυτές (limited partner) που συμμετείχε στην αρχική συγκέντρωση κεφαλαίων για την απόκτηση από την Invel, τέλος 2013, του πλειοψηφικού πακέτου της ΑΕΕΑΠ.

    Το Coller Capital επενδύει παγκοσμίως στη αγορά private equity, ιδρύθηκε το 1990, έχει έδρα το Λονδίνο και γραφεία στη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Το Castlelake αποτελεί επίσης μια παγκόσμια εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων που διαχειρίζεται ιδιωτικά κεφάλαια με περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 13,4 δισ. δολ.

    Η Εθνική Τράπεζα, η οποία διατηρεί στην Πανγαία ποσοστό 32,66%, βάσει της συμφωνίας μετόχων στην ΑΕΕΑΠ, ήταν αναγκαίο να συναινέσει στις μετοχικές αλλαγές στην Invel.

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕ

    Όμως, το 2018 αποτελεί και για άλλους λόγους κομβικό έτος στη συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας με την Invel για την ΑΕΕΑΠ, στη οποία έχει μεταβιβαστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος των ακινήτων της εν λόγω τράπεζας. Η Εθνική, παρά τη μειοψηφική συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία, ασκεί το management διορίζοντας τα πέντε από τα από τα εννέα µέλη του διοικητικού συμβουλίου της, συµπεριλαµβανοµένου του διευθύνοντος συµβούλου και τρία από τα πέντε µέλη της επενδυτικής επιτροπής. Αυτό παύει να ισχύει στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο έλεγχος της διοίκησης περνά στην Invel. Ακόμη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018 η Invel έχει το δικαίωμα του call option, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να της πουλήσει το ποσοστό της στην ΑΕΕΑΠ, βάσει προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία μετόχων. Σύμφωνα με αναλυτές το τι θα πράξει η Invel δεν είναι προφανές και αυτό αποδίδεται, μεταξύ άλλων, στην πρόβλεψη που έχει γίνει για το τίμημα της συναλλαγής αυτής.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ κ. Αριστοτέλης Καρυτινός

    Η Invel εξαγόρασε το ποσοστό της Πανγαία από την Εθνική στο πλαίσιο της αναγκαίας τότε ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας έναντι συνολικού τιμήματος 653 εκατ. εκ των οποίων τα 234 εκατ. ήταν ίδια κεφάλαια (161 εκατ. ευρώ μετρητά και εισφορά ακινήτου στην Ιταλία αξίας 73 εκατ. ευρώ) ενώ το υπόλοιπο ποσό το δανείστηκε από τον συνέταιρό της, την Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο συμφωνίας vendor finance. Η υπόθεση της εξαγοράς της Πανγαία αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τον εισαγγελέα διαφθοράς. Την περίοδο που ξεκίνησε η δικαστική αυτή διαδικασία είχε έντονα τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αντιπαράθεσης.

    Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη, από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου ακινήτων, ΑΕΕΑΠ. Στον σχεδιασμό της περιλαμβάνεται η σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει νέες εξαγορές ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός απρόοπτου, θα εκκινήσει τη σχετική διαδικασία μετά το Πάσχα. Βάσει των πιο πρόσφατα δημοσιευμένων στοιχείων της (9μηνο 2017) η αξία των επενδυτικών ακινήτων της ήταν 1.569,8 εκατ. ευρώ, τα ταμειακά της διαθέσιμα 56,9 εκατ. ευρώ και οι δανειακές της υποχρεώσεις 448,1 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γραφειοκρατία και… ποδόσφαιρο «φρενάρουν» τα σχέδια για τα δύο μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αθήνας 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επενδύσεις άνω των 20 εκατ. δρομολογεί η Trastor

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τουρισμός: Οι νέες παρέες και τα παλιά τζάκια. Πρόσωπα και παρασκήνιο 



    ΣΧΟΛΙΑ