• Big Story

    Διοικητικές αλλαγές στην Εθνική: Πού διαφωνεί το ΤΧΣ

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς. CEO Εθνική Τράπεζα


    Κρίσιμο ενόψει της παρουσίασης στο Investors Day που πραγματοποιείται στις 16 Μαίου στο Λονδίνο, είναι το προσεχές διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διοικητικές αλλαγές στον όμιλο της Εθνικής τράπεζας.  Πρόσωπο κλειδί είναι ο νέος CFO της τράπεζας, για τη θέση του οποίου έχει επιλεγεί ο κ. Χρήστος Χριστοδούλου, αλλά εκκρεμεί η έγκρισή του από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι και ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 40,39%.

    Η διοίκηση του ΤΧΣ έκανε αισθητή την παρουσία της στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας με πενταμελή ομάδα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου κ. Μάρτιν Τζούρντα, υπενθυμίζοντας τις υποχρεώσεις της τράπεζας βάσει του Πλαισίου Συνεργασίας (RFA), που έχει υπογράψει το Ταμείο με την ΕΤΕ το 2015 μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ έθεσε επιτακτικά την τήρηση των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα του ομίλου.

    Μεταξύ των θεμάτων που αποτελούν σημείο τριβής και προκάλεσαν και την ηχηρή παρουσία του ΤΧΣ στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο είναι σύμφωνα με πληροφορίες, η επιρροή που καταλογίζουν στον πρόεδρο της Εθνικής τράπεζας κ. Κώστα Μιχαηλίδη στα θέματα της στελέχωσης της τράπεζας μέσω της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων στην οποία είναι πρόεδρος παρά το γεγονός ότι πρόεδρος κάθε Επιτροπής πρέπει να είναι ανεξάρτητο μέλος του διοικητικού συμβουλίου. Ως ανεξάρτητο μέλος θεωρείται το μέλος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων κ. Αndrew McIntyre, που δεν αποκλείεται να αναλάβει καθήκοντα προέδρου. 

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕ κ. Κώστας Μιχαηλίδης διατηρεί την προεδρία κρίσιμων Επιτροπών ως προσωρινή λύση και συγκεκριμένα για ένα χρόνο που ολοκληρώνεται στις 26 Ιουλίου, αλλά το γεγονός ότι στο μεταξύ ο όμιλος αναδιοργανώνεται στελεχιακά, δεν αποτελεί σύμφωνα με το ΤΧΣ συγκυριακή εξέλιξη. Η διαφωνία έλαβε μικρή παράταση για τις μέρες του Πάσχα και αναμένεται να αντιμετωπιστεί αμέσως μετά, σε μια προσπάθεια η διοικητική ομάδα της ΕΤΕ να συμπληρωθεί με το νέο CEO ενόψει του Investors Day στις 16 Μαΐου.

    Η νέα διοικητική ομάδα στην Εθνική Τράπεζα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον κ. Ερνέστο Παναγιώτου, στέλεχος προερχόμενο από τη McKinsey, που αναλαμβάνει επικεφαλής στον στρατηγικό σχεδιασμό, και τον κ. Κώστα Αδαμόπουλο, που αναλαμβάνει τον τομέα των πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων στο πλαίσιο της υλοποίησης της στρατηγικής μείωσης των κόκκινων δανείων, ενώ επικεφαλής του τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναλαμβάνει η κ. Φωτεινή Ιωάννου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: Γιατί υποτίμησε την αξία της Alpha Bank – Θετική για Πειραιώς και ΕΤΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνεια σε ελβετικό: Ολόκληρη η απόφαση του Αρείου Πάγου – Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά



    ΣΧΟΛΙΑ