• Business

    Citi: Γιατί υποτίμησε την αξία της Alpha Bank – Θετική για Πειραιώς και ΕΤΕ

    Χρηματιστήριο: Επιστροφή πάνω από τις 900 μονάδες χωρίς τζίρο, με ΕΤΕ, Eurobank, OTE και ΟΠΑΠ


    Στη σωστή κατεύθυνση κινούνται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Citi, που παραμένει όμως αρκετά επιφυλακτική για τις προοπτικές του κλάδου. Ο οίκος , στην τελευταία του έκθεση με ημερομηνία 24 Απριλίου, κατατάσσει πλέον, όλες τις μετοχές στην κατηγορία «ουδέτερης» επενδυτικής σύστασης και υψηλού κινδύνου (neutral/high risk), ενώ προηγουμένως διατύπωνε σύσταση αγοράς για τις μετοχές των Alpha και Eurobank.

    Το εντυπωσιακό ειναι οτι η CITI δίνει νέα τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,76 ευρώ από 1,87 ευρώ πριν. Υπενθυμίζεται οτι και στις 10 Σεπτεμβρίου του 2018 η CiTi ειχε θέσει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ, από 2,68 ευρώ προηγουμένως.  Επι της ουσίας η Citi έχει υποτιμήσει την αξία της Alpha Bank σχεδόν κατά 34% σε διάστημα μόλις 7 μηνών. Η μετοχή της Alpha Bank την Μεγάλη Πέμπτη έκλεισε στα 1,44 ευρώ. 

    Υπενθυμίζεται οτι η UBS σε έκθεση της στις 15 Απριλίου εγινε πιο επιφυλακτική απέναντι στην Alpha Bank και υποβάθμισε τη σύστασή της σε “neutral” από “buy” αν και αύξησε την τιμή-στόχο στο 1,62 ευρώ από 1,27 ευρώ πριν. 

    Όπως σημειώνει η CITI oι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά έτους που σημειώθηκαν τον Ιανουάριο χάρη στη στήριξη από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, το ράλι των ελληνικών ομολόγων και την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων,.

    Ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση με την περαιτέρω βελτίωση της ρευστότητας (η εξάρτηση από τον ELA διαμορφώθηκε στα μόλις 18 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου), τα σημάδια σταθερότητας στα καθαρά έσοδα από τόκους στο δ’΄τρίμηνο και τη συνεχιζόμενη πρόοδο στις προσπάθειες μείωσης των NPEs.

    Όπως εκτιμά ο οίκος, η τράπεζες βελτιώνουν τη ρευστότητά τους, σταθεροποίησαν, κατά το δ’ τρίμηνο του 2018, τα καθαρά έσοδα από τόκους και συνεχίζουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Όμως, οι αντίθετοι άνεμοι στα καθαρά έσοδα από τόκους θα διατηρηθούν, ενώ τα φιλόδοξα σχέδια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 53,7 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2021 έχουν αρκετά υψηλό ρίσκο εκτέλεσης.

    Εξηγώντας την ουδέτερη στάση της για τον κλάδο η Citi επισημαίνει πως με βάση τους εκτιμώμενους ρυθμούς ανάκτησης για τους διάφορους τύπους προβληματικών εκθέσεων των τραπεζών, υπολογίζει ότι το έλλειμμα των προβλέψεων διαμορφώνεται στα 12 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018. 

    Το εκτιμώμενο έλλειμμα είναι χαμηλότερο από τις διαγραφές που εκτιμά η αγορά για όλες τις τράπεζες, εκτός της Τράπεζας Πειραιώς. 

    Σε σύγκριση με τα κεφαλαιακά αποθέματα, το έλλειμμα είναι χαμηλότερο για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank (pro-forma για τη συγχώνευση της Grivalia) και υψηλότερο για την Alpha και την Πειραιώς.

    Ετσι τηρεί ουδέτερη στάση (Neutral/High Risk) για την Πειραιώς και την Alpha τις οποίες και υποβαθμίζει από τη σύσταση “αγοράς”(buy), δεδομένου του κινδύνου εκτέλεσης για την αντιμετώπιση των NPEs. 

    Ενώ βλέπει χαμηλότερο κίνδυνο για την Εθνική και την Eurobank (υποβάθμιση από buy επίσης), η Citi θεωρεί ότι αυτό αντικατοπτρίζεται ήδη στην αποτίμηση και έτσι τις αξιολογεί με στάση Neutral / High Risk επίσης.

    Έτσι, η νέα τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι τα 1,76 ευρώ από 1,87 ευρώ πριν. Υπενθυμίζεται οτι και στις 10 Σεπτεμβριου του 2018 η CiTi ειχε θέσει τιμή-στόχο για την Alpha Bank τα 1,87 ευρώ, από 2,68 ευρώ προηγουμένως.  Επι της ουσίας η Citi έχει υποτιμήσει την αξία της Alpha Bank σχεδόν κατά 34% σε διάστημα μόλις 7 μηνών. 

    Στην Eurobank η νεα τιμή στόχος είναι το 0,85 ευρώ από 0,95 πριν, για την Εθνική είναι τα 2,22 ευρώ από 1,08 πριν και για την Πειραιώς είναι τα 1,84 ευρώ από 0,76 ευρώ πριν.

    pastedGraphic.png



    ΣΧΟΛΙΑ