• Big Story

    Δάνεια 13,7 δισ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε λίγους μήνες – Στο 21,5% η αξία του Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Έσοδα 670 εκατ. ευρώ αθροίζουν μέχρι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 13,7 δις ευρώ που πραγματοποίησαν σε λίγους μόλις μήνες και συγκεκριμένα από τα τέλη του 2017 μέχρι και σήμερα.

    Χθες η τράπεζα Πειραιώς συμφώνησε την πώληση του χαρτοφυλακίου Amoeba αξίας 1,9 δις ευρώ στην Bain Capital Credit έναντι τιμήματος που σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει τα 430 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την τιμή προσφοράς για το υπό πώληση χαρτοφυλακίου στο 21,5% της συνολικής του αξίας.

    Τι σηματοδοτεί το Amoeba

    Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο κόκκινων επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα που μεταβιβάζεται από ελληνική τράπεζα, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν ως collateral εμπράγματες εξασφαλίσεις.

    Το τίμημα των 430 εκατ. ευρώ αντανακλά τις προσδοκίες της αγοράς για την αξία των ακινήτων και ενσωματώνει και ένα είδος entry fee στην ελληνική αγορά real estate που μετά από δεκαετή σχεδόν πτώση, αρχίζει σταδιακά να σταθεροποιείται με προοπτικές ανόδου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι με αφορμή τη συμφωνία πώλησης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου σημείωσε ότι η συναλλαγή αποτελεί «σημείο αναφοράς και συμβάλλει στη δημιουργία αγοράς εξασφαλισμένων NPE στην Ελλάδα», ενώ την πρόθεσή του να ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 100 δις ευρώ εξέφρασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής των Ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Bain Capital Credit κ. ΄Αλον Άβνερ.

    Έχει προηγηθεί η πώληση του χαρτοφυλακίου Eclipse συνολικής αξίας 2,8 δις ευρώ από τη Eurobank στην Intrum έναντι 45 εκατ. ευρώ, του Venus συνολικής αξίας 3,7 δις ευρώ από την Alpha Bank και τιμήματος 90 εκατ. ευρώ, ενώ έπεται η πώληση του Earth συνολικής αξίας 5,2 δις ευρώ από την Εθνική τράπεζα έναντι τιμήματος 110 εκατ. ευρώ.

    H Eurobank 

    Στους σχεδιασμούς της επόμενης μέρας είναι η διάθεση προς πώληση από τη Eurobank ενός δεύτερου πακέτου κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ύψους 1,5 δις ευρώ. Σε αντίστοιχες κινήσεις θα προχωρήσει και η Alpha Bank ετοιμάζοντας ένα πακέτο μικρών επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις, με την επωνυμία Jupiter, το ύψος του οποίου εκτιμάται στα 800 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα δεύτερο πακέτο καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών, χωρίς εξασφαλίσεις ύψους 1,5 δις ευρώ.

    Η διοίκηση της Εθνικής έχει προαναγγείλει την πώληση άλλων δύο πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2018.

    Το πρώτο αφορά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα, επιταγές από τρίτους και γενικότερα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Το δεύτερο αφορά δάνεια μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων (καταλυμάτων, μικρών ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.).

    Τα δάνεια του χαρτοφυλακίου Amoeba που μεταβίβασε η τράπεζα Πειραιώς προέρχονται από 180 επιχειρήσεις – οφειλέτες και ο αριθμός των ακινήτων ανέρχεται σε 1.737. Ο κύριος κορμός των ακινήτων αναφέρεται ωστόσο σε 500 περίπου ακίνητα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι χώροι στάθμευσης ή τα συμπληρωματικά κτίρια), στα οποία περιλαμβάνονται καταστήματα, εργοστάσια, ξενοδοχεία και ορισμένες κατοικίες.

    Ένα μέρος των ακινήτων που μεταβιβάστηκε και συγκεκριμένα ποσοστό 20% – 25% συνδέεται με επιχειρήσεις που έχουν ήδη πτωχεύσει και άρα τα έσοδα από τη διαχείριση αυτού του χαρτοφυλακίου θα προέλθουν ουσιαστικά από την πλειστηριασμό τους.

    Ενδιαφέρον έχει η διαχείριση των ακινήτων που συνδέονται με δάνεια επιχειρήσεων που λειτουργούν και τα οποία θα πρέπει να σε συνεργασία η όχι με τις επιχειρήσεις αυτές να αξιοποιηθούν μέσω της μεταβίβασής τους (asset swap) προκειμένου να μειωθεί η συνολική οφειλή τους και να ρυθμίσουν το υπόλοιπο του χρέους τους, που αναλαμβάνει οριστικά πλέον η Bain Capital Credit.

    Να σημειωθεί ότι η Bain Capital με έδρα τη Βοστώνη, επενδύει μέσω της Bain Capital Credit επενδύει σε όλο το φάσμα των πιστωτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων σε μοχλευμένα δάνεια, ομόλογα υψηλών αποδόσεων, χρέος υπό καθεστώς πτώχευσης, ιδιωτικό δανεισμό, δομημένα προϊόντα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μετοχές.

    Εκτός από επενδύσεις σε πιστωτικά προϊόντα επενδύει και σε στοιχεία ενεργητικού, όπως private equity, εισηγμένα κεφάλαια και venture capital, μοχλεύοντας την κοινή κεφαλαιακή βάση εταιρείας, με σκοπό την αξιοποίηση ευκαιριών σε στρατηγικούς τομείς ενδιαφέροντος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Στην Bain Capital το χαρτοφυλάκιο Amoeba

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sell-off και στα ελληνικά ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: H Τράπεζα Πειραιώς από τις 26 τράπεζες παγκοσμίως που καθορίζουν το μελλοντικό ρόλο των τραπεζών για την αειφόρο ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ