• Business

    Sell-off και στα ελληνικά ομόλογα

    • NewsRoom

    Ντέμιαν Λιούις (Damian Watcyn Lewis). Υποδύεται τον κερδοσκόπο Fund manager Β. Axelrod στην τηλεοπτική σειρά Billions. (COSMOTE TV)


    Η ελληνική αγορά δοκιμάζεται σκληρά για μια ακόμα ημέρα από το ισχυρό sell-off που “χτυπά” από χθες τα ιταλικά ομόλογα. Η κρίση μεταδίδεται με ταχύτητα και στην ελληνική αγορά, με το κόστος δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου να εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομόλογου σημειώνει άνοδο της τάξης του 3,84% και στο 4,651%, επίπεδα που δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τις αρχές του Δεκεμβρίου. Η απόδοση στο ελληνικό 5ετές ομόλογο εκτοξεύεται ακόμη πιο έντονα, στο 3,811% με άνοδο της τάξης του 13,2%, ενώ το yield στο 7ετές αγγίζει το 4,1%.

    Η ιταλική κρίση η οποία έχει πλέον αλλάξει τη στρατηγική των επενδυτών διεθνώς, αφού “μεταφράζεται” στα ξένα χαρτοφυλάκια ως κρίση της ευρωζώνης στέλνοντας το ευρώ σε χαμηλά 6,5 μηνών, κάνει την Ελλάδα και τα ελληνικά assets ιδιαίτερα ευάλωτα πλέον, αφού είναι τα μόνα στην περιοχή τα οποία θεωρούνται assets αναδυόμενης αγοράς, δηλαδή υψηλού ρίσκου.

    Οι αγορές ανησυχούν ότι οι νέες εκλογές στην Ιταλία, οι οποίες είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως μία μορφή δημοψηφίσματος για το ρόλο της Ιταλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της χώρας.

    Με τον Αύγουστο να αποτελεί και τον μήνα εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα του ESM, και με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει αυτή η έξοδος να είναι “καθαρή” με τη χώρα να μπορεί να δανειστεί μόνη της και πλήρως από τις αγορές, οι εξελίξεις στην Ιταλία θέτουν πλέον σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με αυτήν τη στρατηγική, καθώς το κόστος δανεισμού έχει ήδη εκτοξευθεί σε επίπεδα που θεωρούνται “απαγορευτικά”.

    Η Ελλάδα αποδεικνύει πόσο “ευαίσθητη” είναι στα εξωτερικά σοκ, και ένα τόσο μεγάλο σοκ όπως η Ιταλία, είναι ικανό να στείλει τη χώρα σε μία νέα περίοδο αβεβαιότητας, σύμφωνα με τους αναλυτές, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη στρατηγική “εξόδου” της κυβέρνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ