Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Άλλο ένα ρεκόρ πέτυχε η Σκλαβενίτης το 2025, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό πωλήσεων. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου της  οικογένειας Σκλαβενίτη διαμορφώθηκε στα 6,13 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 10,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η επίδοση αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι ο όμιλος αναπτύχθηκε ταχύτερα από τη συνολική αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, η οποία με βάση τα στοιχεία της NielsenIQ κατέγραψε αύξηση πωλήσεων κατά 7,1% με τον συνολικό τζίρο να διαμορφώνεται στα 16,2 δισ. ευρώ.

1

Το σημερινό αποτύπωμα του ομίλου εκτείνεται πέρα από το δίκτυο των καταστημάτων Σκλαβενίτης, καθώς περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της Σκλαβενίτης στην Ελλάδα και την Κύπρο, της Χαλκιαδάκης στην Κρήτη στην οποία κατέχει ποσοστό 60% και της The Mart στον κλάδο του cash & carry.

Στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου συνέβαλε και η ενσωμάτωση της αλυσίδας Παπαντωνίου στην Κύπρο, με την προσθήκη εννέα καταστημάτων στο δίκτυο της Σκλαβενίτης Κύπρου, το οποίο πλέον αριθμεί συνολικά 27 σημεία πώλησης.

Σήμερα, ο όμιλος διαθέτει συνολικά 548 καταστήματα, απασχολεί 43.445 εργαζομένους και εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 816.000 πελάτες ημερησίως. Οι Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης στην Ελλάδα αριθμούν 466 καταστήματα, έξι Κέντρα Διανομής Παραγγελιών eMarket και επτά Κέντρα Διανομής. Η εταιρεία εξυπηρετεί καθημερινά περίπου 721.000 πελάτες, απασχολεί 36.704 εργαζομένους και συνεργάζεται με περισσότερους από 3.000 προμηθευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αλμα τζίρου κατά 62% από το 2020

Η διαδρομή του ομίλου την τελευταία πενταετία αποτυπώνει τη σημαντική διεύρυνση των μεγεθών του. Το 2020, πρώτη χρονιά κατά την οποία εμφάνισε καθαρά κέρδη μετά την εξαγορά της αλυσίδας Μαρινόπουλος, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του διαμορφώθηκε στα 3,79 δισ. ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα, ο τζίρος του έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 62%, φτάνοντας στα 6,13 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην απασχόληση. Ο όμιλος Σκλαβενίτη, ο μεγαλύτερος εργοδότης του ιδιωτικού τομέα στη χώρα, απασχολεί σήμερα 43.445 εργαζομένους, έναντι 30.251 το 2020, δημιουργώντας περισσότερες από 13.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε μία πενταετία.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Σκλαβενίτης. Ο ημερήσιος μέσος όρος πελατών του ομίλου αυξήθηκε από 664.000 το 2023 σε 712.000 το 2024, ενώ σήμερα εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 816.000 πελάτες ημερησίως. Δηλαδή μέσα σε διάστημα περίπου δύο ετών, περισσότεροι από 150.000 επιπλέον καταναλωτές επισκέπτονται καθημερινά τα καταστήματα του ομίλου.

Το επενδυτικό πλάνο και το project του Food Hall στον Ρέντη

Το επενδυτικό πλάνο της Σκλαβενίτης για την περίοδο 2026-2027 προσεγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την ίδρυση 15 νέων καταστημάτων, την ανακαίνιση 60 υφιστάμενων σημείων πώλησης, καθώς και τη δημιουργία νέου Κέντρου Διανομής Προϊόντων Ελεγχόμενης Θερμοκρασίας, συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ., στη Φούσα Ασπροπύργου.  Παράλληλα, η αλυσίδα επεκτείνει σταδιακά την παρουσία της στον κλάδο της εστίασης και των έτοιμων γευμάτων. Μέσα στο 2026 άνοιξε τρία νέα Food Hall σε χώρους όπου λειτουργούσε προηγουμένως η «Σπιτική Κουζίνα» και εντός του καλοκαιριού αναμένεται το άνοιγμα δύο ακόμα σε Κουκάκι και Πειραιά, ενώ ολοκληρώνεται το νέο υπερσύγχρονο κέντρο παραγωγής έτοιμων γευμάτων στη Μαγούλα με δυναμικότητα έως 250 χιλ. μερίδων ημερησίως.

Το μεγαλύτερο, ωστόσο, στοίχημα αποτελεί η δημιουργία του μεγαλύτερου FoodHall στην Ελλάδα στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πίτσος στον Ρέντη. Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.200 νέες θέσεις εργασίας και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε έναν πολυχώρο γαστρονομίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, με περισσότερους από 20.000 επισκέπτες ημερησίως.

Διαβάστε επίσης

Πώς η κατάρρευση των τιμών του ελαιολάδου έκρυψε τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της Μέλισσα Κίκιζας

Από πού βγάζουν λεφτά οι βιομήχανοι τροφίμων

Σούπερ μάρκετ: Ποιοι κερδίζουν από το ράλι των hypermarkets και των καταστημάτων γειτονιάς