• Big Story

    Τρ. Πειραιώς: Συνεχίζεται το θρίλερ με την εκλογή του CEO. Φήμες για τραπεζίτη που προτείνεται

    Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδιάζει έκδοση πράσινου senior ομολόγου


    Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογή CEO στην Τράπεζα Πειραιώς και το Ταμείο  Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμηνύει προς όλες τις πλευρές πως η διαδικασία ανάδειξης CEO στην μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας πρέπει να λήξει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου.

    Την Πέμπτη (σήμερα) συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου -στο οποίο μετέχουν 5 ξένοι και 4 Ελληνες- ώστε να λάβει απόφαση: Αν δηλαδή θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του ΔΣ της Πειραιώς που διεκόπη χθες το απόγευμα, ή αν θα υπερισχύσει το αίτημα του SSM και το ΔΣ θα αναβληθεί, που σημαίνει ότι δεν θα εκλεγεί CEO.

    Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φήμες -έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας- για Έλληνα τραπεζίτη που θα κληθεί να βγάλει την τράπεζα από το διοικητικό αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκεται από τις αρχές του 2016.

    Σύμφωνα με τις φήμες ο κ. Νίκος Καραμούζης, θα είναι εκείνος που θα κληθεί να αναλάβει τα ηνία της Πειραιώς.

    Αργά χθες το βράδυ πηγές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημείωναν στο mononews.gr ότι: «Η διαδικασία πρέπει να είναι σύμφωνη με τους όρους εταιρικής διακυβέρνησης», και τόνιζαν με έμφαση πως: Το ΤΧΣ, σε αντίθεση με όσους επικαλούνται την εταιρική διακυβέρνηση αλλά δεν την τηρούν στην πράξη, σέβεται το γράμμα του νόμου και τις διαδικασίες κάθε τράπεζας. Και υπενθύμιζαν ότι ο κ. Γ. Χατζηνικολάου πρόεδρος της Πειραιώς σε δήλωση του στις 8 Δεκεμβρίου –μετά τη συνεδρίαση του nomination committee που κατέληξε στις υποψηφιότητες των κ.κ. Ανθιμου Θωμόπουλου και Χρήστου Παπαδόπουλου ανέφερε ότι τηρήθηκαν οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης  στην επιλογή των δύο υποψηφίων.

    Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές έκαναν λόγο για «έντονη ενόχληση  μετόχων της Πειραιώς, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν νομικά για να προασπίσουν την επένδυση τους».

    Χθες το mononews.gr έγραφε:

    Tην Παρασκευή θα ολοκληρωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο  στην Τράπεζα Πειραιώς για την ανάδειξη του νέου Διευθύνοντος  Συμβούλου . Η συνεδρίαση του διεκόπη την Τετάρτη  το απόγευμα ύστερα από την εμπλοκή που δημιούργησε στη διαδικασία επιστολή του SSM, σήμερα, προς το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς, με την οποία ζητά την αναβολή της απόφασης για τον CEO της Τράπεζας. Στην επιστολή αυτή ο SSM ζητά να προηγηθεί έλεγχος των υποψηφίων για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου και στη συνέχεια να αποφανθεί το ΔΣ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στην επιστολή αναφέρονται τα ονόματα των κ. Χρήστου Παπαδόπουλου και Άνθιμου Θωμόπουλου.

    Έξαλλη η αντιπροεδρία της Κυβέρνησης

    Την έκπληξη τους για τις νέες εξελίξεις με την παρέμβαση του SSM στην Τράπεζα Πειραιώς διατύπωσαν την Τετάρτη το βράδυ κύκλοι της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Σημείωσαν χαρακτηριστικά πως «είναι η δεύτερη φορά, που διακόπτεται η επιλογή διευθύνοντος συμβούλου στην τράπεζα και ενώ υπήρχαν οι διαβεβαιώσεις ότι έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες».

    Οι ίδιοι κύκλοι, αν και δεν κατονομάζουν τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, υποστηρίζουν πως πρέπει να δοθούν εξηγήσεις και υπογραμμίζουν ότι οι σημερινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ελληνική θέση ότι το υφιστάμενο πλαίσιο επιλογής και ανάδειξης των διοικήσεως στις τράπεζες είναι προβληματικό και πρέπει να τροποποιηθεί.

    Αποσύρθηκε ο Άνθιμος Θωμόπουλος 

    Αποσύρθηκε από την Τρίτη το βράδυ ο Άνθιμος Θωμόπουλος από την διαδικασία εκλογής του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας  Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραπεζίτης από το Λονδίνο όπου βρίσκεται ενημέρωσε τον πρόεδρο της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου όπως και τις εποπτικές Αρχές ότι αποσύρεται από την όλη διαδικασία.

    Πλέον μετά από αυτές τις εξελίξεις άπαντες ομιλούν για ένα πρόσωπο έκπληξη που θα αναλάβει τα ηνία της τράπεζας. Το πρόσωπο αυτό είναι εργάζεται σε μια εκ των υπολοίπων 3 συστημικών τραπεζών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ραγδαίες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς: Τι λέει η Αντιπροεδρία της κυβέρνησης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aπό χθες το βράδυ αποσύρθηκε ο Άνθιμος Θωμόπουλος από την διαδικασία της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ