• Business

    «Συμφωνία κυρίων» για την ΕΕΤ: Μοναδικός υποψήφιος ο Γιώργος Χαντζηνικολάου

    • NewsRoom


    «Συμφωνία κυρίων» για την προεδρία και την προοπτική της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, διαμορφώθηκε μεταξύ του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Κώστα Μιχαηλίδη και του προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργου Χαντζηνικολάου.

    Ο πρόεδρος της Εθνικής πήρε την πρωτοβουλία και οι δύο υποψήφιοι συναντήθηκαν την Παρασκευή και συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, με επίκεντρο την αυριανή εκλογή προέδρου.

    Οι κ.κ.  Μιχαηλίδης και Χαντζηνικολάου συμφώνησαν σε δύο βασικά σημεία,  για την ενότητα αλλά και την αναβάθμιση της Ένωσης, πράγμα που αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη.

    Πρώτον, όπως πρότεινε ο ίδιος ο Κ. Μιχαηλίδης, συμφώνησαν να αποσύρει την υποψηφιότητα του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας από την αυριανή διαδικασία, έτσι ώστε να μην διχαστούν τα μέλη της Ένωσης κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου και να εκλεγεί ομόφωνα ο Γ. Χαντζηνικολάου.

    O Γ. Χαντζηνικολάου

    Δεύτερον, συμφώνησαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ένωσης, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχει προτείνει και έχει παρουσιάσει ο Κ. Μιχαηλίδης  σε όλους τους τραπεζίτες.  Σκοπός είναι να γίνει η Ένωση πιο παραγωγική, με δεδομένο ότι ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα εισέρχεται σε φάση μετασχηματισμού και, επίσης, να αποκτήσει η Ένωση μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με την ελληνική κοινωνία.

    Στην αυριανή διαδικασία, συνεπώς, για την ανάδειξη του προσώπου που θα διαδεχθεί τον επιτυχημένο Νίκο Καραμούζη στην προεδρία της Ένωσης, είναι βέβαιο ότι θα εκλεγεί ομόφωνα ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου, του οποίου η υποψηφιότητα είχε προσδιοριστεί πριν από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μιχαηλίδη.

    Από αριστερά, ο κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου – Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Απόστολος Καλογιάννης – Δήμαρχος Λαρισαίων και ο κ. Χρήστος Μεγάλου – Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς

    Εξίσου βέβαιο, όμως,  θεωρείται ότι ο πρόεδρος της Εθνικής θα επιμένει συνεχώς στην ανάγκη αναβάθμισης της Ένωσης και την ανάληψη  μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, δουλεύοντας και πιέζοντας προς αυτήν  την κατεύθυνση.  Η συμφωνία με τον Γ. Χαντζηνικολάου άλλωστε, προβλέπει ότι ο Κ. Μιχαηλίδης θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης του μετασχηματισμού της Ένωσης και από το ρόλο του ως Α’ Αντιπρόεδρος της  Ε.Ε.Τ.

    Ο Κώστας Μιχαηλίδης, πρόεδρος της ΕΤΕ

    Στον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Κ. Μιχαηλίδη, η τραπεζική αγορά πιστώνει δύο σημαντικά στοιχεία των εξελίξεων:  Πρώτον, ότι τάραξε τα νερά με την υποψηφιότητα του, ανεβάζοντας τον πήχη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και δεύτερον, ότι λειτούργησε θεσμικά και πραγματικά ως ένας καθαρά συστημικός παράγων σε όλη αυτή τη διαδικασία.



    ΣΧΟΛΙΑ