• Big Story

    Απαράδεκτο! Κολλάει η διαδικασία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από Aktua και KKR

    gladiator


    Πανέτοιμες να αναλάβουν δράση στη διαχείριση των καθυστερούμενων οφειλών ιδιωτών, αλλά και στην αναχρηματοδότηση επιχειρηματικών δανείων είναι οι πλατφόρμες της Aktua Hellas και της KKR, και περιμένουν μέρα τη μέρα να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να λάβουν άδεια από την Τράπεζα Ελλάδος για να ξεκινήσει η λειτουργία τους.

    Στην αναμονή όμως βρίσκονται και οι τράπεζες, οι οποίες επίσης περιμένουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα τους «λύσει τα χέρια», για να προχωρήσουν σε δραστικές ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις, χωρίς το φόβο του εισαγγελέα.

    Εξωδικαστικός μηχανισμός, νέο πτωχευτικό δίκαιο και νομική κάλυψη είναι τρία κρίσιμα σημεία που θα πρέπει να νομοθετηθούν ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

    Ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχουν καταθέσει φάκελο περισσότερες από 7 ξένες εταιρείες -αλλά και μικτά σχήματα ξένων και ελληνικών συμφερόντων- προκειμένου να αδειοδοτηθούν και να προχωρήσουν στη διαχείριση αλλά και στην εξαγορά καθυστερούμενων οφειλών.

    Έχει καταστεί σαφές ότι οι άδειες θα αρχίσουν να δίνονται αφού ψηφιστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο. Εκτιμάται λοιπόν πως μπορεί η Aktua, που είναι έτοιμη από την Άνοιξη του 2014, όπως και το KKR να λάβουν την άδεια πριν από την εκπνοή του χρόνου.

    Μία άλλη κρίσιμη παράμετρος είναι ότι θα πρέπει και οι τιμές -σε περιπτώσεις πώλησης δανείων- να διαμορφωθούν σε καλύτερα επίπεδα από τα σημερινά.

    Σημειώνουμε ότι στην πλατφόρμα διαχείρισης της Aktua Hellas, συμμετέχει με 55% η Alpha Bank και με 45% η ισπανική Aktua.

    Η Alpha Bank, σύμφωνα με στελέχη της, έχει ολοκληρώσει την επιλογή των προβληματικών δανείων -που είναι στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά- που θα περάσουν στην εν λόγω πλατφόρμα προς διαχείριση.

    Ανάλογη πλατφόρμα διαχείρισης σε συνεργασία με το αμερικανικό fund KKR έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες Eurobank και Alpha από τον περασμένο Μάιο, ενώ ενδιαφέρον για συμμετοχή στο σχήμα έχει εκδηλώσει τόσο η Πειραιώς όσο και η Εθνική. Την πλατφόρμα θα «τρέξει» η εταιρεία Pillarstone, θυγατρική της KKR, ενώ στο σχήμα συμμετέχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η πλατφόρμα θα διοχετεύει μακροπρόθεσμα κεφάλαια και τεχνογνωσία στις επιχειρήσεις, με στόχο την σταθεροποίηση, την ανάκαμψη και την ανάπτυξή τους προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών Υπεύθυνος για τη δόμηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της πλατφόρμας της Pillarstone στην Ελλάδα, θα είναι ο κ. Ηλίας Σακέλλης.



    ΣΧΟΛΙΑ