• Big Story

    Τραπεζίτες για πλειστηριασμούς: Οι «μπαταχτσήδες» τη γλυτώνουν και πάλι


    Στο τελευταίο τετράμηνο του έτους θα συσσωρευτούν περί τους 6.000 πλειστηριασμούς που έχουν οι τράπεζες ως στόχο για φέτος αφού ο σχεδιασμός για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν μπορεί να υλοποιηθεί νωρίτερα ενώ οι συνθήκες στα ειρηνοδικεία κάθε Τετάρτη, έχουν «παγώσει» κάθε πρωτοβουλία.

    Οι «μπαταχτσήδες» τη γλυτώνουν και πάλι, επισημαίνουν στο mononews, τραπεζίτες που ανησυχούν ότι και οι στόχοι μείωσης για το 2017 υπονομεύονται και σε αυτό το μέτωπο. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί φαίνονται ως η λύση για το μπλόκο που γίνεται εδώ και μήνες στις «φυσικές» διαδικασίες αλλά παρότι υπάρχει σχετικό σχέδιο νόμου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η ψήφισή του και κυρίως στο στήσιμο της αναγκαίας υποδομής θα πάρει χρόνο που είναι πολύτιμος για τις τράπεζες.

    Οι πλειστηριασμοί σε αυτή τη φάση δεν έχουν την έννοια της είσπραξης μεγάλων ποσών αλλά κυρίως θα λειτουργήσουν, όπως εκτιμούν οι τραπεζίτες ως φόβητρο για τους strategic defaulters, οι οποίοι κρύφτηκαν τα τελευταία χρόνια πίσω από το νόμο Κατσέλη, από την απαγόρευση των πλειστηριασμών, και στη συνέχεια επωφελήθηκαν από την απεργία δικηγόρων και συμβολαιογράφων και τώρα, από τις κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων».

    Αυτός ο «ηθικός κίνδυνος» είναι για τους τραπεζίτες η μεγαλύτερη ανησυχία και όπως επισημαίνουν, η κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει έναν νέο νόμο Κατσέλη, τονίζει στο mononews, επικεφαλής τραπεζικού ομίλου και προσθέτει ότι η τρόικα έχει πάρει το μήνυμα και βάζει φρένο.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου με δυνατότητα υποβολής διαδοχικών προσφορών. Κάθε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα αναγνωρίζεται από μοναδικό αριθμό, ο οποίος θα τον ακολουθεί μέχρι την ολοκλήρωσή του και θα λαμβάνουν μέρος σε αυτόν οι υποψήφιοι πλειοδότες που έχουν προηγουμένως πιστοποιηθεί, με βάση συγκεκριμένες διαδικασίες που θα προβλέπονται στον νόμο.

    Η διαδικασία προβλέπει ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα θα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την προηγούμενη έως τον χρόνο λήξης. Ο προσφέρων θα λαμβάνει αμέσως μήνυμα με τα στοιχεία της προσφοράς του καθώς και για τη μέγιστη προσφορά που έχει υποβληθεί.

    Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός θα ολοκληρώνεται όταν μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής των πλειοδοτικών προσφορών, ο υπάλληλος του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού θα συντάσσει και θα υποβάλλει στο σύστημα την κατασχετήρια έκθεση, ανακηρύσσοντας τον υπερθεματιστή. Οσοι έχουν λάβει μέρος στον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό θα ενημερώνονται για τη σειρά κατάταξής τους.

    Τελικό στάδιο θα είναι η καταβολή του πλειστηριάσματος, το οποίο ο υπερθεματιστής θα έχει υποχρέωση να καταβάλει στον υπάλληλο του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού το αργότερο τη δέκατη εργάσιμη ημέρα από τη διενέργεια του πλειστηριασμού, ενώ ο υπάλληλος οφείλει να το καταθέσει το αργότερο τη δωδέκατη εργάσιμη ημέρα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως ισχύει και σήμερα.

    Αυτή τη στιγμή οι μόνο πλειστηριασμοί που διενεργούνται είναι αυτοί που αφορούν ευπαθή προϊόντα, αυτοί που έχουν να κάνουν με βιομηχανικά ή βιοτεχνικά ακίνητα ή αυτοί που αφορούν τη διανομή κοινών ακινήτων και είναι ουσιαστικά συναινετικοί. Το 2016 είχαν γίνει μόλις 4.800 πλειστηριασμοί, τη στιγμή που το 2009 έφθαναν τους 52.000 πλειστηριασμούς.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όλα έτοιμα για τον Άνθιμο Θωμόπουλο και την Credit Com

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: British American Tobacco Hellas: Νέος επικεφαλής ο Juan José Marco

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Αlpha Bank: Εύθραυστη η ανάκαμψη



    ΣΧΟΛΙΑ