• Big Story

    Ποιος οδηγεί τις τράπεζες σε τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση. Γιατί ανησυχούν οι τραπεζίτες


    Προ των πυλών για τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Οι καθυστερήσεις επί των καθυστερήσεων στις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου –που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από πέρυσι το Δεκέμβριο για να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων  δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

    Το γεγονός προκαλεί ανησυχία στους τραπεζίτες καθώς και το ΔΝΤ στην έκθεση του θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν 10 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.

    Το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες κάθονται σε “αναμμένα κάρβουνα” καθώς καθυστερούν οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις καθυστερούμενων δανείων, ενώ έχει ανοίξει η συζήτηση, να συμπεριληφθούν στα δάνεια που θα υποστούν «κούρεμα» και εκείνα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες δεν έχουν σχηματίσει προβλέψεις και υπάρχει κίνδυνος οι διαγραφές να «κτυπήσουν» το ενεργητικό τους.

    Βέβαια οι τράπεζες μέχρι στιγμής βρίσκονται εντός στόχων σε ότι αφορά τη μείωση των καθυστερούμενων δανείων. Την ίδια ώρα όμως  οι ισολογισμοί τους παραμένουν «ευάλωτοι» ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων, ενώ τα μισά κεφάλαια των τραπεζών προέρχονται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που αντιπροσωπεύουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους.

    Η νομοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου είναι απαραίτητη προκειμένου να καταστούν εφικτές οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων, αλλά και να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν στο «κούρεμα» οφειλών, όπως και στις  πωλήσεις δανείων.

    Σε κάθε περίπτωση –και εν όψει των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018- οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν πιάσει τους στόχους τους, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με την «οδύσσεια» νέας ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι οδυνηρά καθώς η κοινοτική οδηγία προβλέπει bail in, δηλαδή «κούρεμα» καταθέσεων.

    Όμως  οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη  εμπόδιο καθώς οι θεσμοί ζητούν να μην εξαιρούνται από τις αναδιαρθρώσεις, τα «κουρέματα» και τις πωλήσεις,  τα δάνεια που έχουν δοθεί με την  εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τα οποία σήμερα βρίσκονται στο  «κόκκινο». Είναι κυρίως στεγαστικά δάνεια και  επιχειρηματικά, για τα οποία οι τράπεζες δεν έχουν λάβει προβλέψεις, καθώς υπήρχε η εγγύηση του κράτους. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, οι  τράπεζες αν κουρέψουν τα δάνεια θα πρέπει να στραφούν ευθέως κατά του Δημοσίου ενώ προηγουμένως θα πρέπει να έχουν προχωρήσει σε κεφαλαιακές απομειώσεις.

    Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει κοινή γραμμή και ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων δημιουργήθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών,  Επιτροπή Συντονισμού για τη διαχείριση των «κόκκινων » δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΝΤ εμπιστευτικό: Νέα απόρρητη έκθεση γεμάτη απαιτήσεις στο φως της δημοσιότητας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ.Στασινόπουλος: Ο μεγαλύτερος βιομήχανος της χώρας καλεί Τσίπρα, όβερ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Φωτίου: Οι περικοπές συντάξεων δεν ήταν φοβερές, για την υπουργό με τα 10 ακίνητα και τις καταθέσεις στο Λονδίνο



    ΣΧΟΛΙΑ