F

Big Story

Π. Λιβανός-Δ. Κοπελούζος: Χρυσό deal για το φυσικό αέριο

Πήτερ Λιβανός (GasLog), Δημήτρης Κοπελούζος (Gastrade) ναυτιλία

Πήτερ Λιβανός (αριστερά), Δημήτρης Κοπελούζος (δεξιά)


Η ναυτιλιακή GasLog Ltd, της οποίας ηγείται ο Έλληνας εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός, ολοκλήρωσε την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής της τάξεως του 20% στην εταιρεία Gastrade S.A., συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου, μια κίνηση που σηματοδοτεί και το επισφράγισμα μιας μεγάλης επένδυσης που είχε ανακοινωθεί από το Δεκέμβριο του 2016.

Όπως είχε γράψει το mononews.gr στις 22 Δεκεμβρίου, ο κ. Λιβανός και ο κ. Κοπελούζος είχαν ανακοινώσει ότι GasLog και Gastrade πρόκειται να συνεργαστούν με σκοπό την την περάτωση ενός από τα πιο μεγαλόπνοα projects των τελευταίων ετών που αφορά την τοποθέτηση μιας πλωτής τερματικής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόλπο της Αλεξανδρούπολης.

Πήτερ Λιβανός
Πήτερ Λιβανός, εφοπλιστής GasLog Ltd.

Οι λεπτομέρειες του project

Αυτό το project σηματοδοτεί και την επίσημη είσοδο του εφοπλιστή στον κλάδο των FSRUs, έναν τομέα με τον οποίο εδώ και αρκετό καιρό επιθυμούσε να ασχοληθεί ενεργά.

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω μιας θυγατρικής της, η ναυτιλιακή GasLog – με την εξαγορά ενός ποσοστού της τάξεως του 20% – γίνεται μέτοχος στον όμιλο ενέργειας Gastrade, ο οποίος έχει αναλάβει την τοποθέτηση της υπεράκτιας πλωτής μονάδας στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

Η συμφωνία Λιβανού-Κοπελούζου περιλαμβάνει επίσης την παροχή εκ μέρους της ναυτιλιακής του πρώτου λειτουργικών και υπηρεσιών συντήρησης της συγκεκριμένης μονάδας FSRU.

Η έναρξη της λειτουργίας της τερματικής μονάδας έχει τοποθετηθεί για το έτος 2019.

Πήτερ Λιβανός Δημήτρης Κοπελούζος
Πλώρη πλωτής μονάδας ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης

Τι αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου που ανακοινώνει το κλείσιμο της συμφωνίας

Σε συνέχεια προηγούμενης ανακοίνωσης της 22 Δεκεμβρίου 2016, η Ελληνική εταιρεία Gastrade Α.Ε. ανακοινώνει ότι μετά την ικανοποίηση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων και εγκρίσεων, ολοκληρώθηκε η απόκτηση του 20% του μετοχικού της κεφαλαίου από την GasLog Ltd και η GasLog Ltd είναι πλέον μέτοχος της Gastrade. Η GasLog Ltd είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες που κατασκευάζει, κατέχει και διαχειρίζεται συνολικά 27 πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Gastrade αναπτύσσει στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης έναν υπεράκτιο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις αγορές της Νοτιoανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Με τη συμμετοχή της στη Gastrade, η GasLog Ltd φέρνει την εμπειρία της στη διαχείριση και λειτουργία πλοίων και πλωτών μονάδων αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του έργου της Αλεξανδρούπολης.

Ο Τερματικός σταθμός LNG Βορείου Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής εταιρείας ΔΕΠΑ, της Βουλγαρικής Bulgarian Energy Holding καθώς και άλλων μεγάλων διεθνών εταιρειών.

Δημήτρης Κοπελούζος Gastrade
Δημήτρης Κοπελούζος. Επιχειρηματίας Gastrade

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποστηρίζεται σταθερά από την Ελληνική και την Βουλγαρική Κυβέρνηση. Το έργο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην περιοχή.

Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 6,1 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.

Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar, η Αίγυπτος, και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG.

Η έναρξη λειτουργίας του έργου προγραμματίζεται για το τέλος του 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ειρήνη Νταϊφά στο Mononews: «Ευελπιστώ να είμαι πάντα στο πλευρό των νέων»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αυξημένο το ενδιαφέρον για παραγγελίες νέων τάνκερ – Τι βλέπει η Allied Shipbroking


ΣΧΟΛΙΑ