• Big Story

    Ο μεγάλος πόλεμος Μυτιληναίου (Protergia) – Piguet (Elpedison) ξεκίνησε

    Protergia Elpedison

    Ευ. Μυτιληναίος – M. Piguet


    Οι εξελίξεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι πλέον καταιγιστικές με τις ιδιωτικές εταιρείες να κινούνται όλο και πιο δυναμικά. Τόσο η Protergia (Μυτιληναίος) όσο και η Elpedison (Ελληνικά Πετρέλαια, Edison και Ελλάκτωρ) προχώρησαν σε ισχυρές συμμαχίες που ενισχύουν τη θέση τους στη λιανική αγορά. Μαζί με την ΗΡΩΝ αλλά και με τις νέες κινήσεις που ετοιμάζει η ΔΕΗ, το παιχνίδι μοιάζει να μπαίνει σε ένα νέο, πολύ συναρπαστικό γύρο που θα τραβήξει το ενδιαφέρον στους επόμενους μήνες.

    Πριν από λίγους μήνες, ο Όμιλος Μυτιληναίος εγκαινίασε μια στρατηγική συνεργασία στον χώρο της λιανικής αγοράς με τον Όμιλο ΟΤΕ. Τα καταστήματα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που ανήκουν στον Όμιλο του ΟΤΕ, εμπλούτισαν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών που προσφέρουν στους πελάτες τους με την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από την Protergia. Παράλληλα, η Protergia ενίσχυσε το δίκτυο σημείων πώλησης και προώθησης των προϊόντων της.

    Τώρα, έρχεται η απάντηση ενός ακόμα μεγάλου παίκτη της αγοράς ενέργειας, της Elpedison. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη από το ενεργειακό συνέδριο Athens Energy Forum ο διευθύνων σύμβουλος της ενεργειακής εταιρείας Michel Piguet, τα προϊόντα της Elpedison θα είναι πλέον διαθέσιμα μέσω των καταστημάτων της αλυσίδας Public. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε πως δημιουργεί ένα νέο προϊόν, σε συνεργασία με την ασφαλιστική ασφαλιστική εταιρεία AXA μέσω του οποίου οι πελάτες της Elpedison θα καλύπτονται σε περίπτωση ατυχήματος και απώλειας εργασίας ώστε η ασφαλιστική να αναλάβει να καταβάλει το ποσό του λογαριασμού ρεύματος.

    Η συμφωνία Μυτιληναίου – ΟΤΕ βοήθησε την Protergia να διπλασιάσει σε μόλις ένα χρόνο την πελατειακή της βάση. Το μερίδιο αγοράς της τον Δεκέμβριο του 2016 ανήλθε στο 2,69% έναντι 1,02% που κατείχε το 2015, σημειώνοντας άνοδο 163,7%.

    Αντίστοιχη αύξηση αναμένει και η Elpedison, η οποία ήδη μέχρι σήμερα διατηρεί μια πελατειακή βάση 55.000 πελατών. Η εταιρεία το 2016 είχε παρόμοιο μερίδιο αγορά όπως και η ΗΡΩΝ, ο τρίτος ιδιωτικός προμηθευτής ενέργειας, στο 2,4%.

    Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε πως σκοπεύει να δημιουργήσει δύο νέες εταιρείες με χαρτοφυλάκια των πελατών της, τα οποία θα βγάλει άμεσα μόνη της στην αγορά, παρακάμπτοντας τη διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, την οποία καταγγέλλει ως μη συμφέρουσα.

    Την ίδια αντίληψη φαίνεται όμως πως έχουν και οι δύο ιδιωτικές εταιρείες.

    Κατά τη διάρκεια του  Athens Energy Forum τόσο o κ. Piguet όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Protergia Ντίνος Μπενρουμπής, τόνισαν πως πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις στη διαδικασία των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.  Και οι δύο ζήτησαν να αυξηθούν τα προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας που δημοπρατούνται. Μάλιστα η Protergia δήλωσε έτοιμη να προχωρήσει στην αγορά μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ.

    Παρά τα όποια προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν προκύψει, το σίγουρο είναι πως το παιχνίδι έχει ανοίξει καθώς η ΔΕΗ έχει αναλάβει δέσμευση να μειώσει το μερίδιο της στην αγορά μέχρι το 2019 στο 51%. Και έτσι, το άνοιγμα της αγοράς της ενέργειας θα αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονα αντιληπτό στους καταναλωτές, κατά αντίστοιχο τρόπο με την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μ. Παναγιωτάκης: Στο Υπερταμείο η ΔΕΗ το 2017, βγάζει «στο σφυρί» 2 χαρτοφυλάκια με πελάτες της

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Elpedison: Ανακοίνωσε συμφωνίες με τα Public και την ασφαλιστική ΑΧΑ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The wise man: Οι επικίνδυνες ισορροπίες ΔΕΗ , Protergia και Ήρων



    ΣΧΟΛΙΑ