• Big Story

    Τράπεζα Πειραιώς: 135 έχουν πει ναι στην εθελούσια. Σκέψεις για παράταση


    Mικρή είναι μέχρι τώρα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, μόλις 135 εργαζόμενοι αποδέχθηκαν ως τις αρχές της εβδομάδας (Τρίτη) την πρόταση αποχώρησης της τράπεζας. Πάντως είναι σύνηθες σε προγράμματα εθελούσιας, οι εργαζόμενοι να αναμένουν ως την τελευταία ημέρα για να δηλώσουν συμμετοχή αλλά ο μικρός αριθμός των ενδιαφερόμενων που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα δείχνει ότι στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι εργαζόμενοι διστάζουν να δεχθούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους σε παραγωγική ακόμη ηλικία αφού είναι μάλλον απίθανο να βρουν νέα δουλειά.

    Η Τράπεζα Πειραιώς επιδιώκει την αποχώρηση 1.500 εργαζομένων και αναμένεται να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος για μερικές εβδομάδες και ως μετά το Πάσχα.

    Ο στόχος είναι η μείωση του προσωπικού κατά 2.500 εργαζόμενους συνολικά μέχρι το τέλος του 2017, ώστε ο αριθμός τους να μειωθεί σε 13.200 άτομα και έχει υπολογίσει κόστος της παρούσιας εθελούσιας ύψους 110 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε ως πρόβλεψη στο τέταρτο τρίμηνο του 2015.

    Αν και το πρόγραμμα ξεκινά από ηλικίες ακόμη και 30 ετών, στο επίκεντρο βρίσκονται οι εργαζόμενοι άνω των 45. Ετσι, για εργαζομένους μεταξύ 46 και 49 ετών δίνονται 40 μισθοί και 50 αν υπηρετούν στο δίκτυο της περιφέρειας, για 50-56 έτη, 46 και 58 μισθοί αντιστοίχως και άνω των 57 ετών, 53 και 66 ανάλογα αν υπηρετεί σε δίκτυο Αθηνών- Θεσσαλονίκης και κεντρικές υπηρεσίες ή αντίστοιχα στο δίκτυο της περιφέρειας.

    Η αποζημίωση είναι κατ΄ανώτατο όριο οι 180 χιλιάδες μικτού μισθού.

    Οι εργαζόμενοι μπορούν να επιλέξουν είτε να πάρουν αποζημίωση και μπόνους και να αποχωρήσουν άμεσα, ή να επιλέξουν τη λύση της διετούς άδειας με αποδοχές και αποχώρησης στη συνέχεια.

    Το sabbatical της τράπεζας περιλαμβάνει μακροχρόνια άδεια δύο ετών κατά την οποία μπορεί να απασχοληθεί σε άλλη εργασία με την καταβολή του 100% των αποδοχών του το διάστημα αυτό.

    Για το σύνολο του χρόνου συμμετοχής θα καταβάλλονται οι μικτές αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2015 και θα είναι το 100% του μισθού ενώ στο τέλος του sabbatical, θα λύεται αυτοδικαίως η σύμβαση, και ο εργαζόμενος θα λάβει 32 μισθούς. Συνολικά, θα καταβληθούν 32 μισθοί ενώ όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα στη λήξη του προγράμματος θα λάβουν και τη νόμιμη αποζημίωσης συνταξιοδότησης.

    Αν δε, ο εργαζόμενος ζητήσει να διακοπεί η σύμβαση νωρίτερα από τα δύο έτη, αυτό θα μπορεί να γίνει με την καταβολή εφάπαξ της υπολειπόμενης μισθοδοσίας και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες καταβάλλονται κανονικά κατά το sabbatical.

    Στη διάρκεια του προγράμματος, η τράπεζα καταβάλλει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία,καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συμμετοχή στα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα.

    Οι προνομιακοί όροι στα δάνεια που έχει λάβει ο εργαζόμενος ισχύουν ως την εξόφλησή τους και στις πιστωτικές κάρτες ως τη λήξη του προγράμματος.



    ΣΧΟΛΙΑ