• Big Story

    Η κίνηση ματ των οικονομικών εισαγγελέων για την λίστα της UBS. Τι θα γίνει με όσους έβγαλαν τα λεφτά σε βαλίτσες


    Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται σχετικά με τη «λίστα Μποργιανς», που περιλαμβάνει πληροφορίες για Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα UBS, μετά το αίτημα των εισαγγελέων προς την Τράπεζα της Ελλάδος για γνωστοποίηση στοιχείων σχετικά με εμβάσματα που έφυγαν από τη χώρα μας κατά την εικοσαετία 1995-2015. Η λίστα, που δόθηκε στις ελληνικές αρχές από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, περιέχει μόνο κωδικούς, τραπεζικούς λογαριασμούς και ημερομηνίες γέννησης των καταθετών, και επομένως η διασταύρωση των στοιχείων για να εντοπιστούν οι καταθέτες και να εξακριβωθεί αν οι καταθέσεις τους αυτές είναι δηλωμένες θα ήταν μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

    Ωστόσο, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος καθιστούν πολύ πιο  εύκολη και σύντομη τη διαδικασία αυτή. Μάλιστα, με δεδομένο ότι η «λίστα Μπόργιανς» αφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς από τη διετία 2006-2008, με τα στοιχεία της ΤτΕ είναι εφικτό να εντοπιστούν στοιχεία και από παλιότερες περιόδους, όταν η φοροδιαφυγή «οργίαζε» ανεξέλεγκτα.

    illustrate

    Επιπλέον, από τα στοιχεία για τα εμβάσματα μπορούν να βγουν χρήσιμες πληροφορίες ακόμα και για φοροφυγάδες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό σε «σακούλες», τα οποία είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν, αφού οι συναλλαγές αυτές δε βρίσκονται στο αρχείο της ΤτΕ, όμως είναι πολύ πιθανό μετά τη μεταφορά των χρημάτων αυτών να έγιναν από τα ίδια άτομα μικρότερα εμβάσματα προς τους ίδιους λογαριασμούς.

    Αρμόδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως από τις μέχρι τώρα διασταυρώσεις έχουν βγει «λαβράκια» με μεγάλες καταθέσεις στην Ελβετία και φορολογικές δηλώσεις… πείνας, ενώ είναι πιθανό οι πρώτες κλήσεις  από το ΣΔΟΕ να αρχίσουν να στέλνονται και μέσα στον Ιανουάριο.

    UBS Η τράπεζα των ισχυρών 

    Μπορεί η αφορμή για τη δημιουργία αυτής της υπερ-λίστας να ήταν το «δώρο» από το γερμανικό κρατίδιο, το οποίο απέκτησε τα στοιχεία για τους δικούς του καταθέτες μετά από έφοδο σε υποκατάστημα της τράπεζας, ωστόσο στην Ελλάδα ήταν παγκοίνως γνωστό ότι η UBS ήταν η τράπεζα που προτιμούσε τα… ανέμελα χρόνια της απόκρυψης κεφαλαίων, όλη η ανώτερη μεσαία τάξη: γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες.

    Η κίνηση αυτή του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γ. Δραγάτση μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η UBS αποτελούσε την πρώτη επιλογή των μελών αυτής της κοινωνικής τάξης, που όταν αποφάσιζαν να στείλουν λεφτά στο εξωτερικό, επέλεγαν τη συγκεκριμένη τράπεζα.

    Αλλωστε η UBS διατηρούσε αντιπροσωπεία στην Αθήνα για την προώθηση των υπηρεσιών της, οι οποίες ωστόσο φαίνεται ότι «πάγωσαν» όταν επιβλήθηκαν τα capital controls. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος της εφόδου στο υποκατάστημα και της κατάσχεσης όλων των αρχείων που διατηρούσαν, όπως επίσης και των αρχείων που βρέθηκαν στα σπίτια των εργαζομένων και σήμερα βρίσκονται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Τις επόμενες ημέρες πάντως δεν αποκλείονται και άλλες «έφοδοι» σε σημεία που έχουν εντοπίσει οι εισαγγελείς ότι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο κυνήγι της φοροδιαφυγής… Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι πάντως έχουν ήδη αποφέρει καρπούς, αφού έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 200 καταθέτες της ελβετικής τράπεζας.

    illustrate
    «Θα προχωρήσουμε και χωρίς τον νόμο»

    Ο ελεγκτικός μηχανισμός πάντως φαίνεται διατεθειμένος να ριχτεί στη μάχη της φοροδιαφυγής και να μην περιμένει τον νόμο για την αυτοκαταγγελία που δίνει τη δυνατότητα στους καταθέτες να καταδώσουν «εαυτούς», ομολογώντας ότι ένα μέρος των χρημάτων που βρήκαν στέγη στην Ελβετία δεν είχαν περάσει πρώτα από την Εφορία.

    «Τα πρώτα σημειώματα θα σταλούν πολύ γρήγορα», δήλωσε στο  «Έθνος της Κυριακής» πηγή που γνωρίζει τις έρευνες, αφού οι διασταυρώσεις έχουν δειλά δειλά ξεκινήσει.

    Σε αυτή την περίπτωση ο ελεγχόμενος θα μπορεί να υποβάλει συμπληρωματική δήλωση εισοδήματος, πληρώνοντας βέβαια ένα τσουχτερό πρόστιμο για τα χρήματα που «ξέχασε» να δηλώσει. Διαφορετικά, θα καθίσει στο σκαμνί για φοροδιαφυγή, ακόμη και για ξέπλυμα χρήματος…

    illustrate

    Δυσκολίες για όσους τα έβγαλαν σε βαλίτσες 

    Από την υπερ-λίστα δεν μπορούν να πιαστούν στην τσιμπίδα των ελέγχων όσοι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό όχι με τον κλασικό τρόπο των εμβασμάτων, αλλά με τη μέθοδο της… σακούλας. Αυτοί οι καταθέτες δεν είναι καταγεγραμμένοι στο αρχείο της ΤτΕ, αλλά μόνο στα άδυτα των ξένων τραπεζών. Και γι’ αυτήν την περίπτωση όμως ίσως υπάρχει διέξοδος, αφού οι αρχές δεν αποκλείουν κάποιοι να έστειλαν στους ανοιγμένους -ελέω σακούλας- τραπεζικούς λογαριασμούς μικρά εμβάσματα στη συνέχεια.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα για τη λίστα Μπόργιανς είναι ανεξάρτητη από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για «αυτοκαταγγελία» όσων έχουν αδήλωτα εισοδήματα, με το κίνητρο της καταβολής μειωμένου φόρου για τα εισοδήματα αυτά, κι έτσι δεν αποκλείεται κάποιοι ύποπτοι για φοροδιαφυγή να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις προτού τους δοθεί η ευκαιρία να αποκαλύψουν οι ίδιοι τα κρυφά τους εισοδήματα.



    ΣΧΟΛΙΑ