• Business

    Αρχή για το Ξέπλυμα: Ψάχνει τους τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων για τα χρέη της ELFE στη ΔΕΠΑ

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας

    Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Επιχειρηματίας


    Διαδρομή «μαύρου» χρήματος που ίσως να «συνέδραμε» στο να παραμείνουν απλήρωτα τα χρέη εκατομμυρίων της εταιρείας  ELFE προς τη ΔΕΠΑ αναζητά η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος, «ανοίγοντας» τραπεζικούς λογαριασμούς όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αρχή έχει ζητήσει εδώ και καιρό την άρση του τραπεζικού απορρήτου φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και στενών συγγενών όσων ελέγχονται για την υπόθεση της εταιρείας λιπασμάτων.

    Οι ίδιες πηγές λένε ότι έχει σταλεί ανάλογο αίτημα σε αντίστοιχες Αρχές ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να ελεγχθούν οι λογαριασμοί των ίδιων εμπλεκομένων και στην αλλοδαπή.

    Στην έρευνα για την «αμαρτωλή» ELFE, η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος έχει μπει από το καλοκαίρι του 2017 και όλο αυτό το διάστημα αποστέλλει τα στοιχεία που συγκεντρώνει στους εισαγγελείς ή τους ανακριτές που χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες. Πρόσφατα εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πληροφοριακό δελτίο με τα ευρήματα της Αρχής, μεταξύ των οποίων και οι καταστάσεις της ΔΕΠΑ με τις οφειλές της εταιρείας.

    Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το Ξέπλυμα φέρονται να είναι, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος αλλά και ο Μανώλης Πετσίτης.

    Οι εκκρεμείς δικογραφίες

     Για τον Μανώλη Πετσίτη έχει διαταχθεί εδώ και καιρό εισαγγελική έρευνα για να διαπιστωθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων βάσει των οποίων μεσολάβησε για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση η ΕLFE.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο κ. Πετσίτης  φέρεται να είχε στενή σχέση  με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και να βοήθησε την ELFE να “παγώσει” την καταβολή χρεών 120 εκ. ευρώ στη ΔΕΠΑ.

    Σε ανακριτές εκκρεμούν για τη λιπασματοβιομηχανία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη:

    • Η δικογραφία για τα χρέη  της εταιρείας στη ΔΕΠΑ. Μετά από μήνυση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμα 11  προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου καθώς και για  σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

    Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά, οι καταναλώσεις αερίου της ELFE από τη ΔΕΠΑ καλύπτονταν τα τελευταία δύο χρόνια αποκλειστικά με μεταχρονολογημένες επιταγές διαφόρων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες ήταν συνδεδεμένες με την ELFE, με αποτέλεσμα το χρέος να διογκώνεται χωρίς καμία προοπτική είσπραξής του.

    • Η δικογραφία του πρώην διευθύνοντος  συμβούλου  της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου  Κιτσάκου, εις βάρος του οποίου  έχει ασκηθεί δίωξη για απιστία καθώς φέρεται  να μην προέβη σε ενέργειες για την είσπραξη των χρεών από την ELFE.
    • Η δικογραφία για τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα να μην εξοφλούνται  δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα Αλφα.

    Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:

    • απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος τηςAlpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,
    • καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και
    • ψευδής υπεύθυνη δήλωση.

    Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται 4 πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΦΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFICLTD.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Με ποιον τρόπο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έκρυβε χρήματα της ELFE στην Κύπρο – Ο ρόλος του Πετσίτη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΠΑ: Υπουργείο: Θα κόψουν τον γόρδιο δεσμό με την ELFE;

     



    ΣΧΟΛΙΑ