• Business

    «Ανεβάζει στροφές» η Onex για το Νεώριο – Το χρονοδιάγραμμα για την μεταβίβαση των ναυπηγείων

    Νεώριο


    Σε αγώνα δρόμου για την επίσπευση της επένδυσης στο Νεώριο έχει επιδοθεί η Onex του Πάνου Ξενοκώστα, η οποία φιλοδοξεί να βρεθεί το συντομότερο δυνατό στο «τιμόνι» των πολύπαθων ναυπηγείων της Σύρου. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι εδώ και περίπου μια εβδομάδα ομάδα ορκωτών ελεγκτών έχει μεταβεί στο νησί για να κλείσει τους ισολογισμούς των δυο προηγούμενων χρόνων και παράλληλα να «τρέξει» το due diligence, δηλαδή τον οικονομικό έλεγχο, της επιχείρησης.

    Στόχος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι έως τις 31 Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί το due diligence και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να έχουν «κλείσει» όλες οι λεπτομέρειες του σχεδίου εξυγίανσης, σε συμφωνία με τους πιστωτές και τα τραπεζικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα σε ποιο άρθρο του πτωχευτικού κώδικα θα ενταχθεί η επιχείρηση εάν δηλαδή θα είναι το άρθρο 106 Β ή 106 Δ, ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί η αίτηση εξυγίανσης στο αρμόδιο δικαστήριο.

    Κύκλοι προσκείμενοι στον επενδυτή αναμένουν ότι στα τέλη Μάιου με αρχές Ιουνίου του 2018, δηλαδή δυο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης θα έχει εκδοθεί και εγκριθεί η απόφαση υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης και εκτιμούν ότι τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο θα αναλάβουν και με την «βούλα» τα ηνία των ιστορικών ναυπηγείων.

    Και αυτό γιατί θα χρειαστεί κάποιο διάστημα έως ότου καθαρογραφεί η απόφαση του δικαστηρίου, λόγω και της πίεσης που θα ασκήσουν οι εργαζόμενοι αλλά και η τοπική κοινωνία της Σύρου για την ταχύτερη δυνατή καθαρογραφή της απόφασης.

    Όπως λένε, οι εργαζόμενοι των ιστορικών ναυπηγείων παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Φεβρουάριο, και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης και τονίζουν πως πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι να αναλάβει η Onex και να αρχίσουν να πληρώνονται και πάλι.

    Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μια λύση για τους εργαζομένους που οι εταιρείες τους βρίσκονται στο στάδιο της υπαγωγής σε καθεστώς εξυγίανσης και τονίζουν πως εάν αυτή προχωρήσει τότε θα έδινε μια ανάσα και στους ταλαιπωρημένους εργαζόμενους του Νεωρίου.

    Κέντρο της Αν. Μεσογείου

    Η αμερικάνικη εταιρεία, η οποία επικράτησε στην μάχη για την διεκδίκηση των ιστορικών ναυπηγείων φιλοδοξεί να μετατρέψει τη Σύρο σε κέντρο των ναυτιλιακών εργασιών και επισκευών της Ανατολικής Μεσογείου, στηρίζοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και κοινωνία.

    Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, είσοδο σε νέους τομείς κατασκευών και δημιουργία άνω των 500 νέων θέσεων εργασίας από το 2018 έως το 2010.

    Η αρχή του επενδυτικού προγράμματος θα ξεκινήσει με την αποπληρωμή των εργαζομένων και των τοπικών προμηθευτών, στους οποίους οφείλονται ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ.

    Η εξόφληση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της πρότασης που εξασφάλισε το mononews.gr, αποτελεί αμετάκλητη υπόσχεση της εταιρείας και βασική προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα του ναυπηγείου.

    Αμέσως μετά θα αρχίσουν οι απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να μπορεί να ανταποκριθεί το ναυπηγείο στις προκλήσεις της νέας εποχής.

    Παράλληλα, θα γίνουν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μίας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού.

    Μεταξύ άλλων, θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ.) που ενοχλεί τους κατοίκους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: To σχέδιο της Onex για την ανασυγκρότηση του Νεωρίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεώριο: «Έδωσαν τα χέρια» Onex και Ταβουλάρης – Προχωράει το σχέδιο διάσωσης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Λευκός καπνός» για το Νεώριο: Η αμερικάνικη Onex προτιμητέος επενδυτής



    ΣΧΟΛΙΑ