• Business

    «Λευκός καπνός» για το Νεώριο: Η αμερικάνικη Onex προτιμητέος επενδυτής

    Νεώριο


    Ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση κατέληξε στον προτιμητέο επενδυτή για το Νεώριο Σύρου. Πρόκειται για την αμερικάνικη Onex που εκπροσωπείται από τον Πάνο Ξενοκώστα.

    Κορυφαία κυβερνητική πηγή αναφέρει πως η Onex αποτελεί την πρώτη επιλογή για την διάσωση των ιστορικών ναυπηγείων που παραμένουν κλειστά από τον περασμένο Φεβρουάριο και τονίζει πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η εταιρεία θα κληθεί να προσκομίσει επιπλέον στοιχεία για την πρότασή της αλλά και να ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα.

    Η ίδια πηγή υπογραμμίζει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επισφράγιση της συμφωνίας, προσθέτοντας πως «η ταχύτητα ολοκλήρωσης της παραπάνω διαδικασίας είναι κάτι που θα εξαρτηθεί και από την ίδια την εταιρεία».

    Άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση επισημαίνουν πως η Onex κατέθεσε την καλύτερη προσφορά απ’ όλους τους υποψήφιους επενδυτές που διεκδίκησαν τα ναυπηγεία, η οποία έφθασε τελικά στα 60 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ στην αρχή.

    Ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει επίσης η κορεάτικη Daewoo αλλά και ομάδα εφοπλιστών και επιχειρηματιών από την Σύρο ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κλήθηκε και η Cosco.

    Εργαζόμενοι των ναυπηγείων δηλώνουν πως την πρόταση της Onex υποστηρίζει σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Σύρου, λέγοντας πως είναι η μόνη που διασφαλίζει την επαναλειτουργία της επιχείρησης ως έχει και μαζί όλες τις θέσεις εργασίας.

    Να σημειωθεί πως τις εξελίξεις γύρω από το Νεώριο παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αμερικάνικη κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνέχεια της επίσκεψη του Αμερικανού Πρέσβη στα ναυπηγεία το περασμένο καλοκαίρι, η πρόταση της Onex ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλτ Τραμπ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.

    Who is Who

    Το Νεώριο είναι από τα παλαιότερα ναυπηγεία της χώρας, ανήκει στον επιχειρηματία Νίκο Ταβουλάρη και απασχολεί περίπου 300 εργαζόμενους. Παραμένει κλειστό από τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ υπολειτουργεί εδώ και δυο χρόνια. Τα χρέη του ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά χρέη προς Δημόσιο και ΙΚΑ.

    Η ΟΝΕΧ αποτελεί έναν πολυεθνικό τεχνολογικό και επενδυτικό όμιλο με παρουσία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Από την ίδρυσή της το 2004, υλοποιεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό έργα στους τομείς της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών, της Πολιτικής Προστασίας  και της Διαχείρισης Κρίσεων, της Αεροπορικής Υποστήριξης, της Νανοτεχνολογίας & Τεχνολογίας Υλικών και των Ιχθυοκαλλιεργειών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: SHIPPING FOCUS: Πέταξαν πέτρες σε containership στην Γερμανία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές – Έχουν επενδύσει 3,7 δις σε πλοία το 2017

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Με 30 εκατ. η EBRD στην ομολογιακή έκδοση της Εθνικής Τράπεζας



    ΣΧΟΛΙΑ