• Big Story

    Άγης Βερούτης: Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής

    Άγης Βερούτης

    Άγης Βερούτης. Αρθρογράφος και Μηχανικός


    “Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας.  Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας.  Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε.

    Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους.

    Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.

    Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις.

    Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής.

    Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία.

    Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων.

    Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα.”

    [Βασίλης Κικίλιας, για τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου]

    Ο Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος και αρθρογράφος 

    Νωρίτερα το mononews.gr έγραφε: 

    Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς το Eurogroup για τις παροχές της κυβέρνησης.

    Στην επιστολή ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαιώνει ότι η καταβολή του βοηθήματος προς τους συνταξιούχους είναι εφάπαξ και ότι η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Ανατολικού Αιγαίου είναι περιορισμένης διάρκειας.

    Στη συνέχεια, αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να συνεννοείται με τους Θεσμούς για μέτρα με δημοσιονομική επίδραση και να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που επιβάλουν οι συμφωνίες της με τους δανειστές. Ιδιαίτερα, στο μέλλον, όταν υπάρχουν δημοσιονομικά πλεονάσματα, η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητά με τους Θεσμούς σε κάθε αξιολόγηση για τη χρήση των πλεονασματικών δημοσιονομικών πόρων.

    Όπως αναφέρει η επιστολή, οι ελληνικές θα ενεργοποιήσουν τον περίφημο «κόφτη» στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν oι στόχοι για το πλεόνασμα, με βάση τα στοιχεία που θα δώσει η Eurostat.

    Η δημοσιοποίηση της επιστολής από το υπουργείο συνοδεύεται και από δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην οποία επιτίθεται στη Νέα Δημοκρατία:

    «Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας “παρών” και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.

    Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποστολείς μια επίσημη επιστολή. Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».



    ΣΧΟΛΙΑ