• AUTO

    Βρήκα το Yaris Cross στο χωριό μου! (video)

    Yaris Cross


    Σκεφτείτε την έκπληξή μου όταν αντίκρυσα στην Κάτω Βρύση στο Λεβίδι, το ακριβοθώρητο B SUV της Toyota.

    Το Yaris Hybrid είναι – δικαίως κατά την άποψή μου – το best seller της ελληνικής αγοράς. Ως μικρομεσαίο όχημα της κατηγορίας Β πάει κόντρα στο ρεύμα, καθώς σήμερα ένας στους δυο Έλληνες αγοράζει SUV στην κατηγορία B ή C. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν συνδυαστεί το όνομα Yaris, η υβριδική τεχνολογία της Toyota και το σχήμα SUV η δυναμική που δημιουργείται είναι σημαντική. Το Yaris Cross θα είχε λανσαριστεί εδώ και καιρό στη χώρα μας, αν δεν υπήρχε το πρόβλημα έλλειψης ημιαγωγών (τσιπ) που καθυστερεί τις παραδόσεις των αυτοκινήτων.

    Yaris Cross

    Πάντως κυκλοφορεί ήδη στους δρόμους και οι πληροφορίες μου λένε ότι ξεπουλάει: «Το Νοέμβριο θα παραλάβεις αν παραγγείλεις σήμερα» είναι η απάντηση που πήρα από την Car Option στην Τρίπολη (σ.σ: ευχαριστούμε το Γιώργο Σκούλο για την ευγενική παραχώρηση του εταιρικού του αυτοκινήτου). Κοιτώντας το από μπροστά η προσέγγιση είναι συντηρητική ειδικά αν έχεις το μυαλό σου την ευρηματική – δραματοποιημένη σχεδίαση των Yaris – Corolla.

    Yaris Cross

    Από το πλάι οι γραμμές είναι απέριττες, ξεχωρίζει η φάσα «Yaris Cross» στον πίσω μαρσπιέ. Από πίσω η σχεδίαση είναι αυτή του RAV υπό κλίμακα. Φυσικά δεν αδικώ και όσους τους θυμίζει άλλο Cross που πρωταγωνιστεί στην κατηγορία. To μήκος του στα 4.2m είναι 20 cm μεγαλύτερο από του απλού Yaris. Τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι στο χώρο αποσκευών που φτάνει τα 400lt. Ρύθμισα το κάθισμα του οδηγού στα μέτρα μου (1.85cm, 100kg) και κάθισα πίσω του. Χώρεσα μεν αλλά δεν είχα ιδιαίτερο χώρο, ενώ και το μπες βγες θέλει τρόπο.

    Yaris Cross

    Tο εσωτερικό είναι οικείο σε όσους έχουν οδηγήσει Yaris. Στο κέντρο του ταμπλό δεσπόζει η οθόνη 9 ιντσών. Το λογισμικό είναι εύκολο στη χρήση. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας είχε την πολύ χρήσιμη ασύρματη φόρτιση για το κινητό. Το κιβώτιο τύπου CVT είναι στάνταρ στις υβριδικές εκδόσεις (σ.σ: υπάρχει και έκδοση 1.5lt με ατμοσφαιρικό βενζινοκινητήρα απόδοσης 125PS με χειροκίνητο κιβώτιο). Ακόμη και σε φάση τέρμα γκάζι ο θόρυβος από τη μετάδοση είναι χαμηλός όπως στο Yaris. Η υβριδική έκδοση που δοκιμάσαμε είχε την κίνηση εμπρός και συνδυαστική ισχύ 116PS. Υπάρχει όμως και τετρακίνητη έκδοση η οποία έχει έναν επιπλέον ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα: Αυτός εμπλέκεται σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης.

    Yaris Cross

    Με απόσταση 17 εκ. από το έδαφος το Yaris Cross θα κατέβει στην παραλία και θα ανέβει εκ νέου χωρίς πρόβλημα. Εκτιμώ πως με ελαστικά μεικτών συνθηκών και το AWD-i θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε συνθήκες μειωμένης πρόσφυσης (χιόνι, λάσπη). Ναι, το παραδέχομαι, σκέφτομαι πως οι θόλοι έχουν περιθώρια για την έκδοση GR. Πώς αλλιώς θα βρει αντίπαλο το Puma στις ειδικές διαδρομές του WRC; Ο οδηγός κάθεται άνετα, έχει περιμετρική ορατότητα και νιώθει ότι έχει στα χέρια του μια άκαμπτη στιβαρή κατασκευή. Το τιμόνι έχει θετική πληροφόρηση και καλή αίσθηση. Οδηγώντας το Yaris Cross Hybrid είναι ξεκάθαρο το οικογενειακό του σετάρισμα.

    Να πω την αλήθεια περίμενα λίγο πιο άνετη ανάρτηση ίσως να είναι σώφρων να το επιλέξετε με μικρότερες ζάντες και μεγαλύτερο προφίλ ελαστικού. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε ελαστικά 215/50/18. Ούτως ή άλλως δεν έχει φτιαχτεί για να στρίβει, όχι ότι στρίβει άσχημα πάντως, τουναντίον. Αυτό που σε κερδίζει είναι η ποιότητα κύλισης και η έλλειψη θορύβων καθώς όπως στο Yaris έτσι και εδώ ο θερμικός κινητήρας είναι σχεδόν πάντα σβηστός! Ειδικά εντός πόλης η οδήγησή του είναι τόσο απλή, που γίνεται αγχολυτική. Tο βάρος φτάνει τα 1200kg, αυξημένο κατά 60kg σε σχέση με το Yaris. Η δύναμη των 116PS και κυρίως η ροπή των 21kgm επαρκούν για ένα ασφαλές προσπέρασμα, άνετα το πραγματοποιείς ακόμη και σε ανηφόρα με όλη την οικογένεια μέσα συν τις αποσκευές.

    Yaris Cross

    Εν κατακλείδι και αφήνοντας περιθώριο για εκτενή δοκιμή: Αν ψάχνεις δεύτερο αυτοκίνητο για την πόλη μείνε στο Yaris. Αν όμως θες SUV και το CHR σου φαίνεται κάπως «διαστημικό» τότε το Cross είναι η λύση που έψαχνες. Είμαι σίγουρος πως οδήγησα το επόμενο best seller της ελληνικής αγοράς.

    Yaris Cross

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά Yaris Cross Hybrid

    Κινητήρας: 1.490 cc

    Ισχύς: 116 PS/5.500 rpm,

    Ροπή 120 Nm/3.800rpm, ηλεκτροκινητήρα 141Nm

    Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς

    Κιβώτιο: Αυτόματο τύπου CVT

    Επιτάχυνση 0-100km/h: 11,2 sec

    Τελική ταχύτητα: 170 km/h

    Μέση κατανάλωση (δοκιμής): 5,2 lt./100 km

    Εκπομπές CO2: 98 gr/km

    Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.180 x 1.765 x 1.560 mm

    Βάρος: 1.170 kg

    Χώρος αποσκευών: 397 lt

    Τιμή: Από 20.320 ευρώ

    Διαβάστε επίσης:

    Car of The Year 2021: Toyota Yaris

    Οδηγούμε το υβριδικό Yaris!

    To Jeep or not? (video)



    ΣΧΟΛΙΑ