• AUTO

    Βγάζοντας το αυτοκίνητο από την καραντίνα

    • Του Τάκη Πουρναράκη


    Αν το αυτοκίνητό σας έμεινε ακινητοποιημένο καλό είναι να το προετοιμάσετε ώστε να λειτουργεί σωστά όταν το χρειαστείτε ξανά.

    Η κίνηση σε μεγάλες πόλεις όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι, το Βερολίνο ή η Ρώμη μειώθηκε κατά περίπου 75% και οι επισκέπτες κατά 80%. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα όμως καθώς ξαναρχίζουμε πρέπει να προετοιμάσουμε τα οχήματά μας για να επιστρέψουν στο φυσιολογικό. Ο έλεγχος των υγρών, του ηλεκτρικού συστήματος και των φρένων είναι σημαντικός. Μπορείτε να το απολυμάνετε μέσα και έξω για να εξαλείψετε τυχόν πιθανούς ιούς

    Ελέγξτε τη στάθμη του υγρών

    Τα επίπεδα λαδιού του κινητήρα και ψυκτικού στο ψυγείο πρέπει να ελέγχονται πριν από την εκκίνηση: «Μετά την εκκίνηση, πρέπει να αφήσετε τον κινητήρα σε λειτουργία για λίγα λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αυτό επιτρέπει στα υγρά να κυκλοφορούν σε όλους τους εύκαμπτους σωλήνες και να λιπάνουν όλα τα μέρη », συνιστά ο Josep Almasqué, μηχανικός της SEAT. Είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν διαρροές στο έδαφος, ειδικά κάτω από την περιοχή του κινητήρα.

    Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών

    Όταν δεν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας με την πάροδο του χρόνου, η πίεση των ελαστικών μειώνεται. Τα ελαστικά συνήθως χάνουν λίγο αέρα κάθε μέρα, ειδικά το καλοκαίρι. Εάν το όχημα παραμείνει ακινητοποιημένο και τα ελαστικά χάσουν όλο τον αέρα τους, το βάρος του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο ελαστικό αλλά και στη ζάντα: «Ιδανικά, εάν γνωρίζετε ότι το αυτοκίνητό σας πρόκειται να σταθμεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να φουσκώνετε τα ελαστικά στη μέγιστη πίεση που συνιστά ο κατασκευαστής και να την ελέγχετε περιοδικά. Πριν ξεκινήσετε το αυτοκίνητο, ελέγξτε ξανά την πίεση και βεβαιωθείτε ότι είναι η ενδεδειγμένη», λέει ο Josep Almasqué.

     

    Προληπτικός έλεγχος

    Πριν ξεκινήσετε ελέγξτε φώτα, ενδείξεις, παράθυρα, υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικούς μηχανισμούς: «Αν κάτι δεν λειτουργεί σωστά, μια προειδοποιητική λυχνία στην οθόνη θα δείξει τι πρέπει να ελεγχθεί. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξετε ότι όλα όσα χρησιμοποιούμε είναι συνδεδεμένα». Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε την κατάσταση των φρένων. Για να το κάνετε αυτό, σας συνιστούμε να πατήσετε το πεντάλ για λίγα δευτερόλεπτα και να παρατηρήσετε ότι κρατά τη θέση του. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι δεν ακούτε ασυνήθιστους θορύβους κατά την εκκίνηση του κινητήρα.

    Τι πρέπει να απολυμάνετε

    Είναι σημαντικό να καθαρίσετε το όχημά σας με έμφαση στα σημεία που έρχεστε συχνότερα σε επαφή, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου: Οι εξωτερικές και εσωτερικές λαβές πορτών, τιμόνι, αλλαγή ταχυτήτων, οθόνη αφής, δείκτες και θέση καθίσματος και χειριστήρια παραθύρου.

    Το ταμπλό είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εστίασης, καθώς οι άνθρωποι συνήθως βήχουν ή φτερνίζονται προς την κατεύθυνση του. Τα πατάκια δαπέδου συγκεντρώνουν πολλή βρωμιά που μπαίνει στα πέλματα των παπουτσιών σας.

    Για να διασφαλιστεί η ποιότητα του αέρα, οι αεραγωγοί δεν πρέπει να εμποδίζονται. Εκτός από την απολύμανση, η σκόνη πρέπει να αφαιρείται με πινέλο ή ηλεκτρική σκούπα. Αγγίζουμε πολλές φορές εξωτερικά τμήματα του αυτοκινήτου εκτός από τις λαβές των θυρών χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Κλίνουμε στα παράθυρα, τραβάμε τις πόρτες ανοιχτές από το πλαίσιο ή τις σπρώχνουμε.

    Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τα σωστά προϊόντα καθαρισμού: ήπιο σαπούνι και νερό, ειδικά προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου και, σε μικρότερο βαθμό, υγρά που περιέχουν 70% αλκοόλη.



    ΣΧΟΛΙΑ