• AUTO

    Συνέντευξη Φέτελ: Θα είναι διαφορετική πρεμιέρα!

    • Απόδοση: Τάκης Πουρναράκης


    Ο 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής μιλά λίγο πριν ξεκινήσει την τελευταία του σεζόν με τη Ferrari.

    Αυτή την Κυριακή 5/7 ξεκινά ένα διαφορετικό πρωτάθλημα για τη F1. Καθότι πρόκειται για το πρώτο αθλητικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που ξεκινά, είναι δεδομένο πως όλη η αθλητική κοινότητα θα έχει τα μάτια της στραμμένα στο Red Bull Ring αυτή την Κυριακή.

    Οι κόκκινοι έκαναν μια πρόβα τζενεράλε στο Μουτζέλο τις προηγούμενες μέρες (σ.σ: ακούγεται ότι θα γίνει αγώνας εκεί φέτος, το 1000GP της Ferrari) κυρίως για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλα θα είναι διαφορετικά από τα πιτ και τα πάντοκ, μέχρι τους ελάχιστους δημοσιογράφους και το βάθρο. Η συνήθης διαδικασία της F1, αλλάζει σε όλους τους τομείς με γνώμονα την αποστασιοποίηση. Μπορεί να μας κάνει εντύπωση να βλέπουμε οδηγούς και μηχανικούς με μάσκες, αλλά αυτή θα είναι η φετινή εικόνα.

    Ο πολύπειρος Σεμπάστιαν Φέτελ ξεκινά την τελευταία του σεζόν με τη Ferrari, το 2021 θα αντικατασταθεί στη Scuderia από τον Κάρλος Σάινθ jr. Μιλά για τη σεζόν που ξεκινά και στέκεται στην απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες.

    Κάνατε δοκιμές στο Μουτζέλο με ένα μονοθέσιο του 2018. Έχεις να οδηγήσει 126 μέρες την SF1000 από το τεστ στη Βαρκελώνη. Πως θα σου φανεί άραγε;

    Πρώτα απ’ όλα ανυπομονώ να οδηγήσω ξανά το μονοθέσιο. Περιμέναμε πολύ καιρό και αυτό είναι πια αισθητό. Καλό ήταν το τεστ στο Μουτζέλο αλλά ανυπομονώ να μπω στο μονοθέσιο και ν’ αγωνιστώ. Η Αυστρία είναι ένα μέρος που μου αρέσει πολύ, η πίστα μου αρέσει πολύ. Επιτέλους είμαστε ελεύθεροι να ξεκινήσουμε.

    Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας είδες στο όνειρό σου τον αρχιμηχανικό σου ή κάποιον από την ομάδα μηχανικών σου;

    Δεν τους ονειρευόμουν ως φυσικά πρόσωπα, αλλά σίγουρα ήταν μέρος του ονείρου που είχα για να βρεθώ ξανά στο μονοθέσιο. Πέρασε πολύς καιρός οπότε, ονειρευόμουν τους αγώνες και έβλεπα και την ομάδα ως μέρος τους.

    Το πρωτάθλημα ξεκινά με δυο αγώνες στην ίδια πίστα σε μια βδομάδα. Από την εμπειρία σου τι διαφορετικό μπορεί να γίνει στο δεύτερο αγώνα;

    Δεν έχω εμπειρία από δυο αγώνες στην ίδια πίστα. Έχω όμως μεγάλη εμπειρία στη F1, θεωρώ πως το επίπεδο τελειότητας θα είναι ακόμη υψηλότερο στο δεύτερο αγώνα. Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα λάθη, οπότε είναι σημαντικό να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Θα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη στρατηγική μας και μετά ένα δεύτερο αγώνα για να διορθώσουμε ότι μπορεί να διορθωθεί με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα.

    Φέτος θα έχουμε λιγότερους αγώνες και μικρότερα κενά ανάμεσά τους. Τι μπορεί να κάνει ένας οδηγός για να διαχειριστεί ένα τόσο αγχωτικό πρόγραμμα;

    Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσεις τη χρονιά καλά προετοιμασμένος. Είχαμε μεγάλο διάστημα να εκμεταλλευτούμε περιμένοντας να μάθουμε το πρόγραμμα, τώρα το γνωρίζουμε, οπότε το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς έχει ήδη γίνει. Ξεκινώντας οι αγώνες είναι τόσο μικρό το διάστημα ανάμεσά τους που δεν έχεις την ευκαιρία να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση. Καλείσαι να διαχειριστείς την πίεση και να εκμεταλλευτείς όλη την διαθέσιμη πληροφορία, από τα δεδομένα και την ανάλυσή τους. Όλα είναι θέμα πειθαρχίας, συγκέντρωσης, προσπάθειας να μείνεις συγκεντρωμένος σε κάθε αγώνα ξεχωριστά, ώστε να τους κάνεις να μετρούν όλοι και να πετύχεις το στόχο σου.

     

    Έχεις μεγάλο κοινό που σε ακολουθεί, το οποίο όμως δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στους πρώτους αγώνες. Θα σου λείψουν;

    Σίγουρα θα μας λείψουν οι οπαδοί, οι αγώνες δε θα είναι ίδιοι χωρίς αυτούς. Δεν το έχω ξαναζήσει δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι. Σίγουρα είναι καλό ότι θα γίνουν αγώνες, προφανώς όμως αν μπορούσα να διαλέξω θα επέλεγα να γίνουν αγώνες με φιλάθλους. Καθότι αυτό δε γίνεται είναι σωστό να ξεκινήσουμε και αργά ή γρήγορα πιστεύω θα είμαστε σε θέση να κάνουμε αγώνες με οπαδούς ξανά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας παρακολουθούν από την τηλεόραση, οπότε θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια σπουδαία παράσταση. Προτιμώ αγώνες με φιλάθλους και ελπίζω αυτό να γίνει σύντομα.

    Οι Φέτελ, Λεκλέρκ στα πιτ της Ferrari στο Μουτζέλο.

    Τα φορτηγά των ομάδων βρίσκονται ήδη στο Red Bull Ring όπου την Πέμπτη 1/7 θα γίνει ο τεχνικός έλεγχος ενόψει της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της F1. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παγκόσμιο πρωτάθλημα της F1,είναι το πρώτο που ξεκινά και είναι βέβαιο πως όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα πάνω του, την ερχόμενη Κυριακή.



    ΣΧΟΛΙΑ